Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. januára 2022, 16:22
Čas čítania 0:45
Ivan Koribanič TASR

Na potvrdenie pozitivity bude po novom stačiť aj domáci antigénový samotest. Má to zmierniť očakávaný nápor na laboratóriá

Na potvrdenie pozitivity bude po novom stačiť aj domáci antigénový samotest. Má to zmierniť očakávaný nápor na laboratóriá
Zdroj: TASR/Milan Kapusta
ZDRAVIE KORONAVÍRUS KORONAVÍRUS KARANTÉNA
Uložiť Uložené

Ak si vykonáš domáci antigénový, LAMP alebo PoCT samotest, nebude potrebné ďalšie potvrdenie PCR testom, ako to bolo doteraz.

Po novom už bude na oficiálne potvrdenie pozitivity na ochorenie covid-19 stačiť aj domáci antigénový test. Aby bol akceptovaný, posúdiť ho bude musieť všeobecný lekár. Vyplýva to z najnovšej vyhlášky úradu verejného zdravotníctva.

Za pozitívnu osobu je považovaná tá, ktorá doručí výsledok PCR, LAMP, antigénového testu alebo tzv. point of care testu. Tento test je podobný ako LAMP a vykonáva sa napríklad v nemocniciach predtým, než pacienta prijmú na hospitalizáciu či vyšetrenie.

Ak si vykonáš domáci antigénový, LAMP alebo PoCT samotest, nebude potrebné ďalšie potvrdenie PCR testom, ako to bolo doteraz. „K tomuto kroku pristupujeme pre očakávaný vysoký nárast počtu pozitívnych osôb v jednom momente a s tým spojený nedostatok PCR testov, denných PCR testovacích kapacít a personálu v laboratóriách,“ vysvetlil ÚVZ.

Táto zmena prichádza iba krátko po tom, čo úrad verejného zdravotníctva v novej vyhláške skrátil pôvodnú 10-dňovú karanténu. Tá už po novom trvá iba 5 dní. Táto zmena sa týka všetkých, bez ohľadu na to, či je osoba očkovaná alebo vyliečená. Skrátenie sa týka aj karantény po úzkom kontakte s pozitívnym.

Po 5-dňovej karanténe však musí dotknutá osoba nosiť nasledujúcich 5 dní na verejnosti respirátor FF2, ktorým musí mať neustále prekryté dýchacie cesty.

Domov
Zdieľať
Diskusia