Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. januára 2022, 19:17
Čas čítania 1:06
Martin Adam Pavlík TASR

Čaká nás možno najchladnejšia noc tejto zimy. Na horách môže byť až mínus 21 stupňov Celzia a tiež silný vietor

Čaká nás možno najchladnejšia noc tejto zimy. Na horách môže byť až mínus 21 stupňov Celzia a tiež silný vietor
Zdroj: Unsplash/Fabian Mardi
NEWS POČASIE SHMÚ
Uložiť Uložené

V okresoch Poprad, Liptovský Mikuláš, Brezno, Banská Bystrica, Ružomberok a Tvrdošín môže rýchlosť vetra na horách dosiahnuť v nárazoch 135 až 150 kilometrov za hodinu.

Počas nasledujúcej noci, z nedele na pondelok (24. 1.), sa v horských oblastiach ochladí na mínus 21 stupňov Celzia. V noci z pondelka na utorok (25. 1.) by predbežne malo byť až mínus 23 stupňov Celzia. Píše to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na Facebooku.

„Predpovedané minimá nie sú vzhľadom na ročné obdobie výnimočné, avšak je šanca na najchladnejšiu noc v doterajšom priebehu zimy,“ uvádzajú meteorológovia. Dodávajú, že noc z 25. na 26. januára bude výrazne teplejšia.



V chladnom vzduchu sa bude v nasledujúcich hodinách od západu do našej oblasti podľa SHMÚ presúvať stred tlakovej výše. V nedeľu predpoludním je jej stred nad Beneluxom, ale postupne sa presunie do našej oblasti a sčasti aj nad východnú Európu.

„V utorok sa stred tejto tlakovej výše presunie viac na juh a počasie u nás začne ovplyvňovať okludujúci frontálny systém postupujúci k nám od severu,“ vravia meteorológovia.

Takisto varujú, že počas nedele si musia ľudia dávať pozor na silný vietor. V okresoch Poprad, Liptovský Mikuláš, Brezno, Banská Bystrica, Ružomberok a Tvrdošín môže rýchlosť vetra na horách dosiahnuť v nárazoch 135 až 150 kilometrov za hodinu.

Slovenský hydrometeorologický ústav dokonca vydal pre tieto okresy aj výstrahu druhého stupňa pred vetrom. Platí do 18.00 h. Na väčšine územia si tiež treba dávať pozor pred snehovými jazykmi a závejmi.

snehové jazyky záveje
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj


Výstraha prvého stupňa pred vetrom na horách platí do 18.00 h pre okresy Žilina, Námestovo, Dolný Kubín, Martin a Turčianske Teplice. Vietor tu môže v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 110 až 135 kilometrov za hodinu.

Snehové jazyky a záveje sa môžu vyskytnúť počas celej nedele v okresoch Košického a Prešovského kraja. Platí tu výstraha prvého stupňa. V Trenčianskom, Žilinskom a Banskobystrickom kraji je vyhlásená výstraha predbežne do 18.00 h.

Domov
Zdieľať
Diskusia