Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. januára 2022, 13:04
Čas čítania 0:51
Daniel Mikolášik TASR

Žilinkova cesta do Ruska bola podľa prezidentky Zuzany Čaputovej nevhodná

POLITIKA MAROŠ ŽILINKA ZUZANA ČAPUTOVÁ
Uložiť Uložené

Disciplinárne konanie však nateraz nepovažuje za nutné.

Prezidentka Zuzana Čaputová považuje cestu generálneho prokurátora SR Maroša Žilinku do Ruska za nevhodnú, keďže absolvoval aj stretnutie s osobou na sankčnom zozname EÚ. TASR jej stanovisko poskytol hovorca prezidentky SR Martin Strižinec.


„Ešte viac ma však znepokojuje fakt, že pán generálny prokurátor ani následne neporozumel tomu, prečo bola jeho cesta vnímaná problematicky,“ zdôraznila. O podaní disciplinárneho návrhu neuvažuje. „Nateraz tento krok nepovažujem za dostatočný na podanie disciplinárneho návrhu,“ povedala.

Žilinkov krok je kontroverzný najmä v čase, keď európske spoločenstvo vrátane Slovenska kritizuje ruskú agresívnu politiku voči Ukrajine. Pre prítomnosť vojakov na hranici s Ukrajinou momentálne nehrozia sankcie len Rusku, no aj Vladimirovi Putinovi. V čase, keď európske krajiny zaujali voči Rusku jasné stanovisko, generálny prokurátor hovorí o tom, že odmieta „čierno-biele videnie sveta“.

Generálny prokurátor navyše počas zahraničnej cesty v Moskve podpísal program spolupráce medzi Generálnou prokuratúrou SR a Generálnou prokuratúrou Ruskej federácie na roky 2022 a 2023. Rusko je kritizované západnou politikou aj pre neslobodu médií či zatváranie a prenasledovanie opozičných lídrov, čoho príkladom je Alexej Navaľnyj, ktorý je už rok vo väzení.

Odporúčané
Maroš Žilinka pripomína Andreja Danka. V Rusku sa fotí s celebritami, zatiaľ čo Západ rieši možnú agresiu na Ukrajine Maroš Žilinka pripomína Andreja Danka. V Rusku sa fotí s celebritami, zatiaľ čo Západ rieši možnú agresiu na Ukrajine 13. januára 2022, 19:00

Generálna prokuratúra SR na vyjadrenie prezidentky nebude reagovať, uviedol hovorca Dalibor Skladan. Žilinka sa minulý týždeň zúčastnil na oslavách 300. výročia ruskej prokuratúry. Okrem iného sa stretol aj s tamojším generálnym prokurátorom Igorom Krasnovom, ktorý je na sankčnom zozname EÚ.

Maroš ŽilinkaZuzana Čaputová
Zdroj: Facebook/Maroš Žilinka – generálny prokurátor SR, TASR/Jakub Kotian
Domov
Zdieľať
Diskusia