Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
7. februára 2022, 12:30
Čas čítania 10:47
Jakub Paulík

V Refresheri nepočúvame len rap. Vypočuj si naše obľúbené skladby, ktoré ti odporúčame

V Refresheri nepočúvame len rap. Vypočuj si naše obľúbené skladby, ktoré ti odporúčame
Zdroj: MDDN, Interscope, A&M/Octone, Polydor, BMG
HUDBA REFRESHER HUDBA
Uložiť Uložené

V pestrom žánrovom výbere si určite nájdeš svojho favorita.

V hudobnej sekcii Refresheru sa redaktori pravidelne venujú rôznorodým žánrom. Aj keď v minulosti v našich článkoch prevažoval najmä rap, v poslednom období si si mohol prečítať aj o kapelách ako Red Hot Chili Peppers, Korn či Judas Priest.

V článkoch sa však nevenujeme výhradne tomu, čo nás baví, ale hlavne obsahu, ktorý láka čitateľov. Preto ťa môže prekvapiť, že niektorí zamestnanci Refresheru počúvajú aj jazz, metal, drum & bass, rock a rôzne ďalšie netradičné mixy rôznych podžánrov. V článku nájdeš niekoľko desiatok obľúbených skladieb od 14 členov tímu, ktoré ti vrelo odporúčame. Našu prácu môžeš podporiť ako člen klubu Refresher+.

 

Lukáš Čelka, redaktor

20syl – Swimming Stone

Na tento track som narazil ešte ako študent strednej školy a bol pre mňa akousi „bránou“ k elektronickej hudbe. Dodnes mám v hlave impresie z prežúrovaných nocí niekde pri vode, keď Swimming Stone zaznel vždy nad ránom ako rozlúčka s párty. Remixy a produkcie od 20syla sú pre mňa svojím spôsobom revolučné, keďže v každom jednom jeho songu cítiš jeho rukopis a vytuningované spojenie samplingu z hip-hopu a netradičných, výrazných synths.

Masego & FKJ – Tadow

Tento song ma vždy vezme do „oázy pokoja“. Nech som kdekoľvek a cítim sa akokoľvek, stačí mi nájsť si malý kúsok súkromného miesta, dať si slúchadlá a nechať sa unášať na vlnách saxofónu Masega a FKJ-ho. Postupné nabaľovanie inštrumentov, samplov, vokálov až rapu pre mňa znie ako akási moderná symfónia. Z oboch hudobníkov je cítiť, že si tvorbu užívajú – predsa len, nie každý by dokázal vytvoriť z freestylu takú obľúbenú skladbu.

Jana Mikysová, copywriterka

Meowlau – Out of Mind //
Táto skladba pochádza od dvoch veľmi talentovaných Sloveniek. Meowlau je basgitaristka Laura Jašková a vokály dopĺňa Valentína Vlková, známa ako Val. Sú skvelé duo a je škoda, že ich pozná asi celkom málo ľudí. Ich tvorbu ťažko zaradiť do jedného žánru, no nájdete u nich aj liquid drum & bass, ktorý je priateľský a na Slovensku takýto typ drum & bassu často nevzniká. Ukazuje ľuďom, že tento žáner nemusí byť len nejaký zhluk, ktorý im nedáva zmysel, ale hudba, ktorá dokáže mať príťažlivú energiu. Dievčatá nedávno vytvorili EP Nevermind, ktoré má vyjsť oficiálne vo februári. Niektoré pesničky z neho som počula už v predstihu a určite sa je na čo tešiť. Veľmi im držím palce a verím, že o nich ešte budeme počuť.  

 

Seba, Paradox, Robert Manos – Because
Track, ktorý je skvelým príkladom toho, že drum & bass je veľmi pestrý, rôznorodý a môže mať dušu. Je to pre mňa srdcový žáner a snažím sa bojovať proti predsudkom voči nemu a ukazovať ľuďom, aké rôzne stránky môže mať. Pesnička nie je úplne na parket, skôr na počúvanie, no má veľmi silnú atmosféru. Stačí sa započúvať do textu a zistíš, že drum & bass nie je na jedno kopyto, ako ho možno viacerí vnímajú.

Timea Krauszová, redaktorka

The Black Ghosts – Full Moon
Elektronickú hudbu nepočúvam skoro vôbec, ale kapelu The Black Ghosts si „idem“ už skoro 15 rokov. Objavila som ich vďaka piesni Full Moon, ktorá je súčasťou soundtracku k filmu Súmrak (áno, ten Súmrak). Trblietavý Edward, upršané lesy a jedna stratená tínedžerka, do toho rytmus, s ktorým sa hneď lepšie kráča. Často objavujem novú hudbu práve cez filmy a títo chalani mi vtedy úplne zbúrali predstavu o tom, ako vie znieť elektro, pop či poprock. Už roky nevydali nič nové, ale ak si chceš osviežiť playlist, začala by som ich prvým albumom. Nie je to nič presladené, ale ich piesne sú často citovou horskou dráhou a každá má trochu inú atmosféru.


Yendry – Nena
Taliansko-dominikánska speváčka ma prirodzene oslovila najskôr tým, že sa podobáme, čo je možno povrchný dôvod, ale nie je na scéne veľa mulatiek, ktoré by zároveň robili moju šálku hudby. Yendry spája tradičné latinské a španielske rytmy a melódie ako regaetton a flamenco s RnB a popom a vytvára unikátny hudobný štýl, z ktorého cítiť jej temperamentnosť aj nežnosť.

Odporúčané
Tu rozhodne nemôžeš chýbať. Poď na 00's REFRESHER párty a vytancuj sa s nami na ikonických Y2K trackoch    Tu rozhodne nemôžeš chýbať. Poď na 00's REFRESHER párty a vytancuj sa s nami na ikonických Y2K trackoch 23. januára 2024, 10:00

Pri počúvaní ti bude horúco, akoby si sa prechádzal po rozpálenom Santo Domingu. Prvý hit Nena opisuje jej príchod do Európy za lepším životom a obe verzie piesne (pôvodná aj akustická) sú nádhernou ukážkou jej vycibrenej speváckej techniky. Jej piesne sú plné života nielen po hudobnej stránke, ale pre tých, ktorí vedia po španielsky, budú texty o vzťahoch, sebavedomí, domácom násilí či emigrácii silným zážitkom.

Sára Sarvašová, traffic manager

Tyler the Creator – See You Again
Tyler robí skvelú hudbu, no okrem toho je aj veľmi zaujímavá a komplexná osobnosť. Túto skladbu pôvodne napísal pre Zayna Malika, no ten bol vlažný, tak si ju nechal pre seba ako jednu z najromantickejších pesničiek, aké má. Ja ju mám špeciálne rada vzhľadom na časť „I wonder if you look both ways, when you cross my mind“. Považujem to za sofistikovaný gýč, nad ktorým nemusím prevracať oči.


Časť z tejto skladby hral orchester na poslednej, rozlúčkovej prehliadke Virgila Abloha pre LV, takže je znovu ešte trochu špeciálnejšia. Odporúčam však väčšinu jeho tvorby, najmä posledné tri albumy sú veľmi počúvateľné, nehovoriac o krásnych vizuáloch či už na albumoch, alebo v klipoch.


Jungle – All of the Time
Táto skladba je mixom emócií – pomerne smutné slová o vzďaľovaní sa od blízkej osoby dopĺňa živá, pozitívne ladená melódia. Vnímam to ako peknú metaforu, že aj nepríjemné veci v živote môžu viesť k niečomu dobrému. Na Jungle ma baví to množstvo vrstiev, ktoré ich hudba má. Je to veľmi príjemná elektronika, na ktorej robí sedem ľudí, hlasy spievajú až neprirodzene vysoko, ale vôbec to neruší dojem, práve naopak, vďaka tomu je ich hudba nezameniteľná.

Marek Frťala, sales representative

Ektor – Teď tady

Výborná skladba s veľmi dobrým textom a Ektorovým flowom. Keď sa potrebujem sústrediť na prácu, aby ma nikto nevyrušoval, táto pesnička ma úplne upokojí a dokážem sa naplno zamerať na robotu. Rád sa však započúvam aj do textu. O to viac, keď interpret ako Ektor vie dať do tracku ten správny vibe.


Netsky – Thunder

Táto skladba vo mne vzbudzuje rôzne myšlienky, ale hlavne motivačnú a pozitívnu energiu. Vždy keď si ju pustím v slúchadlách v našom officee, vie ma dobre namotivovať a naladiť na energické stretnutie s klientom, na ktorom riešime rôzne kreatívy kampaní. Som rád, že sú v nej aj prvky drum & bass, čím ma vie skladba skvelo napumpovať.

Jakub Paulík, redaktor

Čad – Dostal som od otca sekeru

Slovenská kapela Čad je na našej metalovej scéne dobre známym pojmom. Skladba Dostal som od otca sekeru z nového albumu Medvede je typickým príkladom ich tvorby – rýchla a drsná pieseň, ktorá sa fantasticky hodí na vybúrenie nervov. Oceňujem však, že sa banda okolo speváka Štefana Chrappu alias Pištu Vandala občas zameriava aj na temnejšie ladené piesne typu Démon samoty či Chýbaš, priateľ môj. V ich textoch sa nájdu mnohí poslucháči, ktorí prežívajú ťažšie životné obdobie.

John Coltrane – Blue Train

Čaro jazzovej hudby som spoznal ešte na strednej škole pri čítaní kníh, ku ktorým si dodnes rád púšťam tematickú hudbu. Keďže som mal vtedy rozčítanú jednu detektívnu sériu z amerického prostredia, veľmi mi k nej pasovalo pustiť si práve tento žáner. Spomedzi mnohých velikánov ako Miles Davis či Bill Evans ma najviac chytila hudba saxofonistu Johna Coltrana, presnejšie jeho vynikajúca skladba Blue Train z rovnomenného albumu. Do tónov tohto geniálneho hudobníka sa však rád započúvam nielen pri knihách, ale v podstate vždy, keď potrebujem chvíľu pokoja a relaxu.

Kristína Czakóová, copywriterka

Depeche Mode – Heroes

Atmosféra piesne je skvelo vystihnutá vo filme The Perks of Being a Wallflower. Počas noci sa hlavní hrdinovia vracajú autom z párty a v rádiu začne hrať pieseň Heroes od Davida Bowieho. Postavy pritom nepoznajú ani pieseň, ani interpreta. Prejdú tunelom, aby si vychutnali atmosféru piesne, ktorú označili za perfektnú. Jedna z postáv napriek chladnému vzduchu vylezie na kufor idúceho auta a rozprestrie ruky podobne ako Rose v Titanicu.

Odporúčané
Balaton Sound predstavil prvú vlnu interpretov. Na stage sa postaví John Newman aj Marshmello Balaton Sound predstavil prvú vlnu interpretov. Na stage sa postaví John Newman aj Marshmello 5. decembra 2023, 14:00

Vtedy zaznie už kultová hláška: „I feel infinite.“ So scénou dokonale ladí text: „Oh we can be heroes, just for one day.“ Bowie bol síce pán umelec, ale napriek tomu mám radšej coververziu od Depeche Mode. Táto kapela je moja srdcovka a mám veľa dôvodov, pre ktoré sú vždy na mojom playliste. Spevák Dave Gahan má svoju špecifickú charizmu a farbu hlasu, ktorú preniesol do textu Davida Bowieho.

Miroslava Lamačková, HR manager

J.I.D. (feat. 21 Savage & Baby Tate) – Surround Sound

Momentálne si najviac idem nový track Surround Sound od J.I.D., 21 Savage a Baby Tate. Flow a lyrika oboch raperov ma extrémne bavia a Baby Tate tiež nesklamala pri prechode z prvej časti tracku na druhú. V každom prípade chcem veľmi vyzdvihnúť aj beat, keďže producenti vysamplovali absolútnu srdcovku One Step Ahead od Arethy Franklin. Pozorný poslucháč vie, že Surround Sound nie je prvý track s týmto samplom, napríklad Mos Def mal na beate k Ms. Fat Booty taktiež túto klasiku. V tomto odseku teda nájdeš odkaz rovno na tri super piesne!

Karolína Pružinová, senior sales representative

Viktor Sheen – Vice City a Baby Shark 

Piesne Vice City a Baby Shark pochádzajú z najnovšieho albumu Príbehy a sny českého rapera Viktora Sheena. Viktorovu hudbu som si obľúbila v priebehu posledných troch rokov. Jeho texty pre mňa veľa znamenajú a dávajú zmysel, môžeš v nich nájsť skvelý príbeh. Okrem toho sa mi páčia jeho zaujímavé klipy, ktoré sú tvorené na umeleckejší štýl.

Daniel Mikolášik, redaktor

Gunna (ft. Kodak Black) – How You Did That
Gunna je jeden z najviac hot raperov novej vlny, reprezentant atlantského trapového zvuku a zverenec zabehnutého Young Thuga. Začiatkom roka priniesol už štvrté pokračovania drip sezóny (DS4EVER), o ktorom sa už teraz nebojím predpovedať, že bude jedným z najlepších rapových albumov tohto roka. Skladby z neho doteraz búrajú najprestížnejšie svetové hudobné rebríčky a veľmi vydarenou je práve How You Did That, na ktorej mu sekunduje skvelý Kodak Black.


Wunna a Kutthroat Bill na tracku odpovedajú na hypotetické otázky o tom, ako nadobudli svoj majetok či postavenie. Rapujú akoby z perspektívy žien, ktoré ich obdivujú a pýtajú sa: Ako ste to dokázali? Perfektne tam sedí aj melodický beat od Basobeats, ktorý dopĺňa flauta a klavír. O tom, že Gunna je interpret najsilnejšieho kalibru, som sa dokonca presvedčil naživo počas jeho koncertu, ktorý som mal možnosť užiť si priamo z jeho backstageu. Čo je viac? #keepit🅿️

Andrej Šajmo Šajmovič, moderátor

Kanye West feat. The Game – Eazy
Track šokuje už od prvého momentu, keď si človek uvedomí, že na jeho coveri je oskalpovaná opica. Neodmysliteľný nádych „oldschoolu“ je už samotný fakt, že o beat sa postaral DJ Premier, ktorému sekundoval Hit-boy. Vysamplovaná legendárna vec Eazyho-e Eazy Duz It nás opäť vracia do čias NWA, avšak tentoraz pri nebohom Eazym nestoja bývalí členovia, ale nahradil ich Kanye s Gamom.

Odporúčané
Morning disco by Otto roztancuje Bratislavu už od rána a Refresher bude pri tom Morning disco by Otto roztancuje Bratislavu už od rána a Refresher bude pri tom 12. mája 2023, 13:00

Druhý menovaný pochádza tiež zo západného pobrežia, čo je cítiť na jeho tradičnom spektre flowov, ktoré v tracku používa. The Game si v tracku zaspomína, a keby nebol pri názve rok vydania, pokojne sa necháš uniesť soundom do roku 2008. Na druhej strane, ako sme u Yeho zvyknutí, prináša moderný kontrast a to vytvára neuveriteľnú harmóniu medzi dvomi interpretmi. Je cítiť, že chalani nahrávali spolu a neposielali si osmičky na mail.

Arya ft. A$AP Rocky – Nigo
Rocky po prvýkrát predstavil track ešte na začiatku roka 2020, keď zahral len útržok z vtedajšej verzie v rámci každoročného pripomenutia si úmrtia jedného z jeho najbližších ľudí Asapa Yamsa. Dva roky nato dostávame novú verziu obohatenú o tvrdší inštrumentár a výrazný klavír, ktorý posúva beat na inú úroveň. Song zahral ako jeden zo sprievodných titulov k debutovej šou Niga pre módny dom Kenzo, avšak opäť sme nemali možnosť počuť ho celý.

I Know Nigo je album, ktorý môžeme označiť za sprievodné dielo k prvej kolekcii. Klip má na starosti Rockyho kreatívna skupina Awge a vidieť v ňom môžeme nielen Niga s Rockym, ale aj Pharella či Cudiho. Album I Know Nigo má po producentskej stránke na starosti Steven Victor a nám nezostáva nič iné, len sa tešiť na ďalšie tracky z tohto diela.

Kateřina Jungvirtová, copywriterka (CZ redakcia)

Hollywood Undead – Paradise Lost
Keď som premýšľala nad tým, ktorú pesničku si zvoliť, táto bola jednou z prvých, ktoré mi napadli. A zároveň jedna s najväčším počtom prehratí v Apple Music. Prvý raz som ju počula na koncerte kapely, kam som išla s tým, že poznám dva songy a nič od toho nečakám. V prvom momente ma asi najviac zaujalo, ako to spevák v pomalom intre rozbalí – začne kričať. V druhom rade to bol text, ktorý, myslím, vtedy zodpovedal môjmu rozpoloženiu. Mala som asi 18 a za sebou prvý rozchod.


Hoci pôsobí trochu depresívne, nemám song spojený s negatívnou náladou. Naopak, keď ho počujem, spomeniem si na prvé koncerty a festivaly s kamarátmi. Či song zapadá do môjho bežného žánru, ťažko povedať. Som schopná v priebehu jednej hodiny počúvať Prodigy a Jarka Nohavicu, hudbu vždy volím podľa nálady. Hollywood Undead si púšťam, keď som unavená, nechcem nad ničím premýšľať a nemám náladu tancovať v kuchyni pri varení.


Taylor Swift feat. Bon Iver – Exile
Taylor Swift patrí k mojim obľúbeným interpretom. Mám v obľube skôr jej menej známe a menej komerčné piesne. Najradšej mám album Folklore, kde je i tento song. Prvýkrát som ho počula, myslím, niekedy pred pol rokom a odvtedy si ho púšťam stále dookola.

Odporúčané
Speváčka Tina: Nikdy by som nechcela byť slávna ako Justin Bieber. Milujem svoje súkromie a prechádzky v lese Speváčka Tina: Nikdy by som nechcela byť slávna ako Justin Bieber. Milujem svoje súkromie a prechádzky v lese 8. mája 2023, 9:30

Zaujal ma hlavne tým, že to nie je klasické dueto, ale skôr dialóg medzi dvomi ľuďmi, ktorí sa snažia, aby ho ten druhý pochopil. Je jednoduchý a pritom iný. Páči sa mi kombinácia jemného hlasu Taylor a bručiaceho Bona Ivera, ktorého som v podobnej polohe dovtedy nepoznala. Odporučila by som ho (a celý album) hlavne na chill. Ideálnu atmosféru navodí v kombinácii so sviečkami a s hmlou za oknom.

Martin Adam Pavlík, redaktor

The National – Don't Swallow the Cap
Týchto bohov z Ohia som objavil vďaka skvelému filmu Warrior z roku 2011, kde v závere hrala ich skladba About Today. Okamžite ma to zasiahlo nevídaným spôsobom. A keďže rád veci skúmam, neostalo to iba pri tej jednej nádhernej piesni. Prelustroval som ich diskografiu v priebehu veľmi krátkeho času a zamiloval sa. Ich texty režú pod kožu, sú drsné aj emotívne, no v prvom rade nesmierne krásne.


A je až zázračné, že čím ste starší a skúsenejší, tým viac sa v nich nájdete. Je vlastne úplne jedno, ktorú ich skladbu si vyberiete a pustíte, pretože všetky majú nezameniteľnú atmosféru a chytia vás za srdce. The National sú láska na prvé počutie, a preto tu nesmú chýbať. Zamiluj sa tiež.


Čisté tvary – Plankton
Pre mňa osobne najlepšia a najoriginálnejšia slovenská kapela, ktorú som pred pár rokmi objavil úplnou náhodou. Ich surreálne texty sú úplne iný level, ktorý ťažko prekonať, a tá hudba... Slasť. Je to experimentálne, divoké, krehké, divné, šialené, bizarné, fascinujúce, nápadité a miestami úplne dokonalé. Pusti nahlas do slúchadiel, zavri oči, uvoľni sa a predstav si niečo. Čaká ťa nový zážitok.

Filip Minich, editor

The Vaccines – Back in Love City
The Vaccines je skvelá britská indierocková kapela, ktorá po dlhšom čase vydala nadupaný album Back in Love City. Singel s rovnakým názvom (ale rovno aj celý album) sa oplatí si pustiť, ak si chceš zlepšiť náladu a v týchto šedých dňoch dodať trochu pozitívneho vibu.


S touto kapelou sa mi už dlhé roky spájajú super spomienky ešte z čias, keď nebol Spotify a pravidelne sme cestovali na roadtrip autom do Grécka. Zakaždým nesmela chýbať na letnom výbere na cédečku. Jeden z ich starších singlov mi hral aj na svadbe ako song k prezentácii fotiek. Hrozne som ich chcel vidieť naživo, keď hrali ešte pred pár rokmi na Pohode, ale kvôli práci som vtedy prišiel na festival neskoro a videl ich na stagei dohrať akurát poslednú skladbu. Ak chceš kvalitný indie rock so super nápadmi a zvukom aj v roku 2022, vrelo odporúčam.


Camo & Krooked – Other Side (Red Bull Symphonic)
Známe rakúske drum & bass duo, ktoré je na scéne už vyše dekády. Poznám ich z vysielania (môjho) obľúbeného rádia FM4. Prvýkrát ma zaujali asi remixom singlu West Coast od Lany del Rey, ktorému podľa mňa dali takú podobu, že znie lepšie ako v originálnej verzii od americkej speváčky.


Camo & Krooked pravidelne vydávajú novú hudbu, nedávno pustili do sveta singel Other Side, ktorý nahrali s orchestrom a idú z toho zimomriavky po chrbte. Nie je to ich prvá spolupráca s orchestrom, v roku 2020 takto vydali celý album, ktorý zožal veľký ohlas. Nie som skalný fanúšik drum & bassu, skôr príležitostný, no produkcia tejto dvojice podľa mňa stojí za to. Vždy keď ich počujem, dostanem chuť ísť na nejakú nekonečnú párty do siedmej ráno (ako voľakedy).

Domov
Zdieľať
Diskusia