Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. novembra 2021, 9:30
Čas čítania 9:39
Martin Adam Pavlík

Korn: príbeh sexuálne zneužívaného a šikanovaného outsidera s veľkým talentom, ktorého nazývali bu*erantom spolužiaci aj učitelia

Korn: príbeh sexuálne zneužívaného a šikanovaného outsidera s veľkým talentom, ktorého nazývali bu*erantom spolužiaci aj učitelia
Zdroj: Getty Images/Michael Campanella/Redferns
HUDBA JONATHAN DAVIS KORN
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Spolu s ďalšími kapelami zadefinovali v deväťdesiatych rokoch nový hudobný žáner nu metal, dnes majú na konte trinásť albumov a ďalší je na ceste. Získali jedenásť nominácií na Cenu Grammy, pričom premenili dve. Ich cesta však bola poriadne tŕnistá.

Ako premeniť tie najbolestivejšie, najnepríjemnejšie, najhrôzostrašnejšie zážitky a traumy na niečo fascinujúce? Päťčlenná partia z Kalifornie, ktorá si vraví Korn, to dokáže. Najskôr ťa však zavedú na tie najtemnejšie miesta ľudskej duše, aby si pochopil, čo znamená prežiť peklo.

Podladené hlučné gitary hrajúce hypnotické ťažké riffy, chytľavé groovy, melodické žalospevy v spojení s agresívnym deathmetalovým growlingom zastupujúcim hlas utláčaných a odstrkovaných. Besné zmeny rytmu či gradácia, ktorá vyvolá pocit, že ti čoskoro vybuchne hlava. Silné texty o hneve, zúfalstve, odsudzovaní, násilí, depresiách či smrti. Aj ty určite poznáš nesmrteľné hity ako Falling Away from Me, Coming Undone, Here to Stay, Did My Time alebo Got The Life. 

Len prednedávnom legendárna kapela vydala nový singel s názvom Start The Healing, ktorý má navnadiť fanúšikov na najnovší album s názvom Requiem. Vydať by ho mali 4. februára a okrem spomenutej skladby sa na ňom objaví ďalších osem piesní. Poďme si však pripomenúť to, vďaka čomu Korn navždy zmenili históriu tvrdej muziky a získali si milióny fanúšikov. 


Otvorenosť, ktorá vyráža dych

Srdcom a dušou Kornu je spevák Jonathan Davis. Jeho príbeh je nesmierne inšpiratívnou ukážkou duševnej sily a neoblomnosti. Zatiaľ čo niektorí ľudia by na jeho mieste už možno skončili na psychiatrii či rovno v márnici, on sa neúnavne v hudobnom štúdiu a na pódiu snaží vykričať zo všetkých útrap, ktoré mu život postavil do cesty. Má astmu, ako dieťa ho šikanovali a zneužívali, prenasledovali ho psychické problémy a závislosti a stali sa mu aj tragédie v rodine. 

To, čo na Korne okamžite upúta, je až desivá otvorenosť v textoch. Davis v nich poslucháčovi prezrádza tie najintímnejšie detaily zo svojho života. Už na debutovom albume kapely z roku 1994 s názvom Korn sa nachádza napríklad song Daddy, v ktorom spevák spomína na detstvo. Vtedy ho sexuálne zneužívali. „Kričím, nikto ma nepočuje. Bolelo to, nie som klamár. Bože, videl som ťa pozerať sa,“ znie úryvok z piesne. 

Korn Jonathan Davis
Zdroj: Getty Images/Michael Campanella/Redferns


Hoci sa podľa názvu môže zdať, že previnilcom bol jeho otec Rick Davis, spevák pre magazín Kerrang povedal, že ho zneužívala pestúnka. Názov a koncept piesne odvodil od toho, že mu rodičia neverili, keď sa im s touto skúsenosťou zveril.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 106586 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo si o ňom spolužiaci na strednej škole mysleli, že je gay. 
  • Čo Davisovi robila v detstve jeho macocha.
  • Aké netradičné zamestnanie mal Jonathan Davis v mladosti.
  • Od čoho bol závislý a ako na obdobie závislosti spomína.
  • Čo mu znepríjemňovalo nahrávanie albumu Issues. 
  • Prečo zomrela Davisova žena a ako sa a s tým vyrovnával. 
  • Čo Davisovi spôsobilo ochorenie covid-19.
Domov
Zdieľať
Diskusia