Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. januára 2022, 20:16
Čas čítania 0:50
Tímea Krauszová

Šéf Moderny: Na jeseň 2022 budú ľudia potrebovať ďalšiu posilňujúcu dávku proti covidu

Šéf Moderny: Na jeseň 2022 budú ľudia potrebovať ďalšiu posilňujúcu dávku proti covidu
Zdroj: Getty Images/Steven Ferdman
NEWS OČKOVANIE
Uložiť Uložené

Niektorí experti však varujú, že pravidelné preočkovanie nie je udržateľné.

Účinnosť posilňujúcich dávok vakcíny proti covidu bude pravdepodobne v nasledujúcich mesiacoch klesať. Ľudia budú ku koncu tohto roka zrejme potrebovať ďalšie preočkovanie, povedal vo štvrtok na konferencii Goldman Sachs Healthcare CEO Conference šéf Moderny Stéphane Bancel. 

Ohrozené skupiny majú mať prednosť

Bancel pritom hovorí, že ľudia vo veku nad 50 rokov či pracovníci v prvej línii by mali mať prednosť. Tí, ktorí sú významne ohrození, napríklad pre zdravotné problémy, možno budú potrebovať boosterové dávky aj častejšie. K podporným dávkam motivujú obyvateľov aj jednotlivé krajiny vzhľadom na variant omikron, ktorý sa šíri podstatne rýchlejšie, a takisto nové variácie, ktoré sa objavujú po svete.

V súčasnosti čakáme na výsledky viacerých štúdií, ktoré merajú protilátky v čase. Šéf Moderny však neočakáva, že nás čísla potešia, práve naopak. Vraví, že by ho veľmi prekvapilo, keby sa hladina ochrany pred covidom držala dlhodobo na vysokej úrovni. „Predpokladám, že to nevydrží dlho,“ povedal na konferencii. „Myslím si, že budeme potrebovať ďalšie dávky na jeseň 2022 a v budúcnosti.“

Odporúčané
Vakcína proti detskej obrne oslavuje 70 rokov. Ako je na tom Slovensko s povinným očkovaním? Vakcína proti detskej obrne oslavuje 70 rokov. Ako je na tom Slovensko s povinným očkovaním? 26. marca 2023, 8:33

Podľa denníka Washington Post podávajú napríklad v Izraeli už štvrtú dávku (teda dve základné a dve podporné dávky) proti covidu. Štvrtá dávka Pfizeru späťnásobila množstvo protilátok už jeden týždeň po vakcíne.

Viacerí zdravotnícki experti však varujú, že pravidelné preočkovanie nemusí byť udržateľné. Zdravotnícky systém to vystavuje obrovskému tlaku.

Domov
Zdieľať
Diskusia