Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
5. januára 2022, 23:16
Čas čítania 0:46
Jakub Paulík

J. K. Rowlingová prišla o svoje meno na škole. Študenti sa postavili proti jej transfóbnym vyjadreniam

J. K. Rowlingová prišla o svoje meno na škole. Študenti sa postavili proti jej transfóbnym vyjadreniam
Zdroj: Taylor Hill/Getty Images
ZAUJÍMAVOSTI J. K. ROWLING
Uložiť Uložené

Spisovateľku v minulosti karhal aj Daniel Radcliffe, ktorý hral Harryho Pottera.

Anglická škola v meste Chelmsford sa rozhodla zmeniť meno jednej zo šiestich školských skupín (z angličtiny houses), ktorú v minulosti pomenovali po spisovateľke J. K. Rowlingovej. Škola sa tak ohradila voči jej názorom na transrodové osoby. Skupinu, ktorá doposiaľ niesla meno po autorke ságy o Harrym Potterovi, pomenovali na Holmes, čím si uctili atlétku Kelly Holmesovú.

Riaditeľ školy Stephen Mansell týmto krokom podľa BBC vyhovel početným žiadostiam zo strany študentov a zamestnancov. Tí chceli spisovateľkino meno zo školy pre jej transfóbne názory odstrániť. J. K. Rowlingová sa však v minulosti ohradila, že sa za transfóbnu osobu nepovažuje.

Odporúčané
Harry Potter 20. výročie: Návrat do Rokfortu sprevádzajú slzy a spomienky na prvé lásky aj skutočné herecké výzvy Harry Potter 20. výročie: Návrat do Rokfortu sprevádzajú slzy a spomienky na prvé lásky aj skutočné herecké výzvy 1. januára 2022, 16:30

Veľký rozruch na internete Rowlingová spôsobila najmä v roku 2020, keď na Twitteri zdieľala článok, ktorý hovoril o ľuďoch s menštruáciou, čím autori mysleli aj na transrodové osoby. Spisovateľka vtedy ironicky naznačila, že menštruovať môžu iba ženy.

Za jej prístup ju okrem iných krátko nato skritizoval aj predstaviteľ Harryho Pottera Daniel Radcliffe. „Aj transrodové ženy sú ženy. Akékoľvek iné vyhlásenie môže vymazať identitu a dôstojnosť transgender ľudí a je v rozpore so všetkými radami profesionálnych zdravotníckych asociácií, ktoré majú oveľa viac odborných znalostí v tejto oblasti ako Jo alebo ja,“ cituje jeho slová web projektu Trevor.

Domov
Zdieľať
Diskusia