Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. januára 2022, 20:29
Čas čítania 0:44
Ivan Koribanič

Slony na Srí Lanke dostanú vlastné preukazy totožnosti. Majú ich chrániť pred zlými životnými podmienkami

Slony na Srí Lanke dostanú vlastné preukazy totožnosti. Majú ich chrániť pred zlými životnými podmienkami
Zdroj: TASR/Felix Borner
ZAUJÍMAVOSTI SLON SRÍ LANKA
Uložiť Uložené

Preukaz bude obsahovať ich fotku a DNA odtlačok. Okrem toho budú musieť slony podstúpiť zdravotnú prehliadku každých 6 mesiacov.

Slony žijúce na Srí Lanke budú mať svoje vlastné preukazy totožnosti. Dostane ich 200 slonov, ktoré sú chované ako domáce zvieratá alebo sú držané v zajatí, píše BBC.

Ochranári dúfajú, že „občianske preukazy“ pomôžu slony ochrániť pred majiteľmi. Tí sa k nim často správajú kruto. Slony sú na Srí Lanke posvätné zvieratá, najmä u budhistov.

Preukazy, ktoré slony dostanú, budú obsahovať hneď niekoľko informácií. Prvou je samotná fotka konkrétneho slona a takisto aj jeho DNA odtlačok, ktorý identifikuje každého jedinca.

Okrem preukazov budú mať slony aj pravidelné lekárske prehliadky. Tie budú musieť absolvovať každých 6 mesiacov. Slony, ktoré sú evidované ako pracovné, musia mať každý deň dvojhodinový kúpeľ.

Slony sú na Srí Lanke populárnou turistickou atrakciou. Niektoré časti dokonca ponúkajú možnosť jazdy. Aktivisti sa obávajú, že o týchto slonov nie je dostatočne postarané. Zároveň upozorňujú, že za posledných 15 rokov mohlo byť z národných parkov Srí Lanky ukradnutých až 40 sloních mláďat.

Ochranári upozorňujú, že takýto štýl „cestovného ruchu“ je zneužívaním zvierat. Bez ohľadu na to, aké dobré úmysly môže majiteľ mať.

Odhaduje sa, že na Srí Lanke žije vo voľnej prírode približne 7 500 slonov. Ich počet sa následkom odlesňovania postupne zmenšuje.

Domov
Zdieľať
Diskusia