Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. decembra 2021, 7:47
Čas čítania 0:35
Viktor Kniš

Elon Musk takmer spôsobil vesmírnu zrážku, tvrdí Čína. Jeho satelity vraj tesne minuli vesmírnu stanicu Tchien-kung

Elon Musk takmer spôsobil vesmírnu zrážku, tvrdí Čína. Jeho satelity vraj tesne minuli vesmírnu stanicu Tchien-kung
Zdroj: TASR/AP/Ringo H. W.
TECH ELON MUSK
Uložiť Uložené

Satelity Starlink vraj skoro zasiahli vesmírnu stanicu Tchien-kung.

Čína sa sťažuje Organizácii Spojených národov na Elona Muska, ktorého satelity siete Starlink sa vraj vo vesmírnom priestore pohybujú nebezpečne a ohrozujú stanicu Tchien-kung. Informuje o tom portál CNBC.

Peking tvrdí, že už dvakrát sa ich vesmírna stanica musela satelitom uhýbať, a ak by tak nespravila, hrozila by kolízia. Prvýkrát sa tak stalo 1. júla a druhýkrát 21. októbra. Oba manévre boli preventívne, aby minimalizovali riziko stretu. 

Podľa odborníkov ide o všeobecný problém, keďže priestor vo vesmíre sa plní a najefektívnejším spôsobom prevencie by bolo, keby medzi sebou komerčné spoločnosti aj vlády oveľa intenzívnejšie komunikovali. Spoločnosť SpaceX miliardára Elona Muska zatiaľ na obvinenia nereagovala. 

Starlink momentálne pracuje na budovaní siete, ktorá by mohla zaručiť celoplošný prístup k vysokorýchlostnému internetu na celom svete. Zameriava sa najmä na odľahlé oblasti. Celkovo by sa malo v najbližších rokoch dostať do obežnej dráhy až 12-tisíc satelitov, dnes ich je vo vesmíre asi 2-tisíc. 

Musk
Zdroj: Elon Musk/Twitter
Domov
Zdieľať
Diskusia