Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. decembra 2021, 7:41
Čas čítania 1:11
Martin Adam Pavlík TASR

Súd v Londýne nariadil dubajskému emirovi zaplatiť exmanželke neuveriteľných 554 miliónov libier

Súd v Londýne nariadil dubajskému emirovi zaplatiť exmanželke neuveriteľných 554 miliónov libier
Zdroj: TASR/AP/Alastair Grant
ZAUJÍMAVOSTI DUBAJ LONDÝN ROZVODY A ROZCHODY
Uložiť Uložené

Táto suma má slúžiť na zaistenie celoživotnej bezpečnosti princeznej Haji bint al-Husajnovej a dvom neplnoletým deťom, ako aj pokrytie ich životných nákladov.

Súd v Londýne nariadil dubajskému emirovi šejkovi Muhammadovi ibn Rášidovi Maktúmovi zaplatiť 554 miliónov libier (650 miliónov eur) svojej bývalej manželke. Peniaze má vládca vyplatiť v spore o starostlivosť o ich dve deti. Informáciu priniesla agentúra Reuters.

Ide o najvyššiu sumu, akú kedy rodinný súd v Anglicku nariadil zaplatiť v rozvodovom konaní. Stovky miliónov majú slúžiť na zaistenie celoživotnej bezpečnosti princeznej Haji bint al-Husajnovej a dvom neplnoletým deťom, ako aj pokrytie ich životných nákladov.

Vážne riziko pritom pre rodinu podľa sudcu Philipa Moora predstavuje práve šejk a potenciálny únos detí z jeho strany. Sudca dodal, že Hajá a deti potrebujú dbať o zvýšenú bezpečnosť aj z dôvodu svojho kráľovského postavenia.

Súd emirovi nariadil zaplatiť Haji do troch mesiacov jednorazovú platbu vo výške 251,5 milióna libier (295,2 milióna eur). To má pokryť údržbu jej britských sídel, dlh, ktorý voči nej má za šperky a dostihové kone, ako aj budúce náklady na bezpečnosť.

Ročné výživné na deti súd stanovil na 11,2 milióna libier (13,1 milióna eur). Platby budú garantované prostredníctvom cenného papiera v hodnote 290 miliónov libier (340 miliónov eur) v banke HSBC.

Konečná suma, ktorú má šejk Muhammad bývalej manželke zaplatiť, je však menej ako polovica z 1,4 miliardy libier (1,6 miliardy eur), o ktoré princezná Hajá pôvodne žiadala.

Hajá, nevlastná sestra jordánskeho kráľa Abdalláha II., v apríli 2019 utiekla do Británie v obave o svoju bezpečnosť potom, čo si začala aféru s jedným zo svojich bodyguardov. Zároveň to bolo mesiac nato, čo požiadala šejka o rozvod.

Londýnsky súd potvrdil, že sa emir Haji vyhrážal a zastrašoval ju. Zároveň v inom procese dospel k záveru, že šejk Muhammad uniesol a týral svoje dve dcéry Latífu a Šamsu z iného manželstva.

Dubajský emir Muhammad ibn Rášid Maktúm je premiérom a viceprezidentom Spojených arabských emirátov (SAE), patrí tam medzi vôbec najbohatších a najvplyvnejších mužov. 

Domov
Zdieľať
Diskusia