Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. decembra 2021, 15:30
Čas čítania 1:40
Dominik Vetrák

Eskel je v 2. sérii Zaklínača oproti hrám a knihám úplne inou postavou. Seriál už v prvých častiach radikálne mení príbeh kníh

FILMY A SERIÁLY ZAKLÍNAČ NETFLIX
Uložiť Uložené

Niektorí diváci budú milo prekvapení, iní, ktorí čítali knihy, zase nebudú chápať, čo sa to deje. Jedno je isté, druhá séria Zaklínača je kvalitnejšia ako tá prvá.

Aj druhá séria Zaklínača pozostáva z ôsmich epizód. Máme za sebou prvé štyri a musíme uznať, že sme spokojní. Príbeh a postavy síce zatiaľ nie sú také zaujímavé ako v prvej sérii, ale za to môže fakt, že dej skákal v čase a tvorcovia si vyberali kvalitné krátke poviedky a príbehy z kníh, ktoré fungovali. 

Nová séria je však značne odlišnejšia než príbeh vyrozprávaný v knihách. Po štyroch častiach môžeme skonštatovať, že ani jedna sa nedržala knižného materiálu. Tvorcovia úplne zmenili Eskelov charakter, jeho osud a aj celé osadenstvo hradu Kaer Morhen. V knihách je v tom čase nažive len niekoľko zaklínačov zo školy Vlka, no v seriáli ich je na Kaer Morhen zrejme vyše pätnásť. 

Odporúčané
Prvé dojmy z 2. série Zaklínača. Ako sa nám páčili úvodné časti? Prvé dojmy z 2. série Zaklínača. Ako sa nám páčili úvodné časti? 17. decembra 2021, 15:30

Zmien sa dočkal aj príbeh o Nivellenovi. Geralt sa pravdu o jeho kliatbe a prítomnej príšere dozvie v knihách úplne inak a s Nivellenom nemajú pred svojím stretnutím žiadny vzťah. Táto zmena fungovala celkom dobre. Ďalšou obrovskou zmenou oproti knihám je dejová línia okolo Yennefer a Cahira. 

Yen po bitke o Sodden príde o svoju moc a nemôže viac čarovať, zatiaľ čo Cahir je nútený spojiť sa s ňou, keď im po krku idú všetky Severné kráľovstvá. Dokonca im v úteku pomáha Marigold. Aj Cahir má celkom inú životnú cestu ako v knihách.

Seriál sa tak nielenže výrazne odkláňa od kníh, on ich aj celkom razantne mení a vzhľadom na Eskelov osud je jasné, že tvorcovia seriálu nebudú brať do úvahy ani príbeh vytvorený v hrách (ten nie je oficiálnym pokračovaním kníh a ich autor Sapkowski ho neuznáva). 

Zaklínač
Zdroj: Netflix

Zatiaľ v každej epizóde sa udeje niečo, čo je v knihách uvedené úplne inak alebo to v nich vôbec nie je. Väčšina zmien je dobrá a čitatelia kníh tak aspoň môžu ostať v napätí a nebudú vedieť predpovedať každú jednu udalosť v seriáli. Na druhej strane môže to vyvolať kontroverziu, hlavne čo sa týka veľkých dejových zmien.

Napríklad taký Eskel nesadol ani nám. Niektorí diváci budú za zmeny vďační, iní si budú želať, aby sa seriál držal kníh čo najviac, keďže sa tešili na sfilmovanie niektorých scén a dialógov.

Odporúčané
KOMENTÁR: Zaklínač je fantasy z teleshoppingu. Zbohom, Geralt, zbohom, Henry Cavill, zbohom, Witcher od Netflixu KOMENTÁR: Zaklínač je fantasy z teleshoppingu. Zbohom, Geralt, zbohom, Henry Cavill, zbohom, Witcher od Netflixu 1. augusta 2023, 10:00

Oba tábory majú v podstate pravdu, a tak je to iba o tom, ku ktorému sa prikloníš. Všetci sa však asi zhodneme, že Triss vyzerá oveľa lepšie ako v prvej sérii (a má aj lepšie dialógy). Rovnako tak nás tešia vylepšené kostýmy a brnenie Nilfgaarďanov a citeľné zvýšenie produkčných hodnôt. Druhá séria Zaklínača je po prvej polovici milým prekvapením. 

P. S. Geralt mal dokonalú možnosť predniesť svoje „I hate portals“ a neurobil to? To je trestuhodné!

Zaklínač.
Zaklínač. Zdroj: Netflix
Domov
Zdieľať
Diskusia