Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
17. decembra 2021, 15:30
Čas čítania 1:54
Jakub Paulík

Prvé dojmy z 2. série Zaklínača. Ako sa nám páčili úvodné časti?

Prvé dojmy z 2. série Zaklínača. Ako sa nám páčili úvodné časti?
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY ZAKLÍNAČ NETFLIX
Uložiť Uložené

Noví zaklínači, príšery a krvavá akcia.

Netflix dnes krátko po 9. hodine nášho času sprístupnil na svojej streamovacej platforme druhú sériu Zaklínača. Pozreli sme sa preto na prvú dvojicu častí a zhodnotili ich kvalitu.

Odporúčané
KVÍZ: Na koho zo Zaklínača sa najviac podobáš? KVÍZ: Na koho zo Zaklínača sa najviac podobáš? 16. decembra 2021, 10:30

Po bitke pri Soddene z prvej série zostali na bojovom poli tisíce obhorených tiel. Za túto spúšť, ak si spomínaš, môže čarodejnica Yennefer, ktorá použila deštruktívnu ohnivú mágiu. Aby tvorcovia pripomenuli divákom záver poslednej série a zároveň spravili úvod poriadne akčným, ukázali nám posledné momenty zo života niektorých vojakov. Ako sa na Zaklínača patrí, nešetrili pritom brutálnymi zábermi.

Zaklínač.
Zaklínač. Zdroj: Netflix

Geralt sa podobne ako v knihách po nájdení Ciri so svojou zverenkyňou za pomerne krátky čas veľmi zblížil. Puto medzi dieťaťom prekvapenia a zaklínačom je naozaj citeľné. Vďaka chémii medzi Henrym Cavillom a Freyou Allan má divák naozaj pocit, že ich dal dokopy osud. Z vystrašenej princeznej Cirilly sa v druhej sérii stáva sebavedomá a sympatická mladá žena, ktorá je odhodlaná brániť sa pred svetom monštier. Rýchlo pritom zisťuje, že monštrá môžu svojím výzorom niekedy veľmi ľahko klamať.

Spracovanie knižného príbehu Geralta a Nivellena sa v prvej časti druhej série tvorcom vydarilo skutočne na jednotku. Vo výraznej miere vychádzali z knižnej predlohy a dokázali posunúť dej vpred ihneď v úvodnej časti. Tej nechýbalo ohliadnutie za minulými udalosťami, dávka humoru, ale ani skvelá akcia.

Nivellen.
Nivellen. Zdroj: Netflix

Spektrum postáv je začiatkom druhej série rozšírené aj o Geraltových priateľov a zaklínačov. Spoznávame jazvami poznačeného Eskela, výrečného Lamberta či Geraltovho mentora Vesemira. Príchod na Kaer Morhen nie je pritom len útekom do relatívneho bezpečia, ale aj symbolickým prijatím Ciri do Geraltovej rodiny.

Odporúčané
KOMENTÁR: Zaklínač je fantasy z teleshoppingu. Zbohom, Geralt, zbohom, Henry Cavill, zbohom, Witcher od Netflixu KOMENTÁR: Zaklínač je fantasy z teleshoppingu. Zbohom, Geralt, zbohom, Henry Cavill, zbohom, Witcher od Netflixu 1. augusta 2023, 10:00

Ďalší z príbehov sa odohráva za bránami Arethusy, kde sa Tissaia de Vries snaží z väzneného Cahira aep Ceallacha dostať ciele cisára Nilfgaardu. Tissaia ani Geralt pritom netušia, že Yennefer je stále nažive a spôsobom pre ňu typickým – vynaliezavosťou a cynickým odstupom – sa snaží bojovať o prežitie.

Predstaviteľom elfskej rasy zatiaľ podobne ako v prvej sérii chýba osobitosť a v podstate pôsobia stále iba ako urazení vyhnanci, ktorých ľudia po konjunkcii sfér pripravili o územie. Postava Filavandrela bola v prvej sérii plochá, a tak uvidíme, či s ňou scenáristi tentoraz pohnú o niečo vpred. Potenciál však má skôr elfská čarodejnica Francesca Findabair, ktorá je vo svete Zaklínača známa nielen svojou krásou.

Francesca Findabair.
Francesca Findabair. Zdroj: Netflix

S prvými dvomi časťami sme celkovo výrazne spokojní. Úvodné epizódy nových sérií sa veľakrát rozbiehajú len veľmi pomaly, čo pri Zaklínačovi neplatí. Od začiatku nám scenáristi po malých kúskoch dávkujú sviežu akciu, vtipné dialógy a zaujímavé postavy i príšery, ktoré dokážu aj skúsenému zaklínačovi narobiť problémy.

Hlavné boje sa však neodohrávajú s dravými monštrami, ale vo vysokej politike. Pokiaľ sa tvorcom podarí kvalitne spracovať aj zákulisné intrigy čarodejníkov a panovníkov, má v sebe nová séria Zaklínača veľký potenciál. Pre diváka bez znalosti predlohy je tentoraz navyše veľkou výhodou, že príbeh neskáče medzi viacerými časovými obdobiami. Oveľa ľahšie sa tak orientuje v nových udalostiach a chaos v príbehu by nemal mať ani nepozorný sledujúci.

Domov
Zdieľať
Diskusia