Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
26. decembra 2021, 14:30
Čas čítania 7:46
Tímea Krauszová

13 mladých princov z Európy: model, umelec, herec, budúci kráľ. Čomu sa venuje zlatá mládež s modrou krvou?

ZAUJÍMAVOSTI EURÓPA KRÁĽOVSKÉ RODINY
Uložiť Uložené

Princovia, ktorých musíš spoznať.

Sú mladí, príťažliví, bohatí a majú vyberané spôsoby hodné kráľovskej rodiny. Pozreli sme sa na životy a účty na sociálnych sieťach mladých európskych princov, ktorí mútia hlavy ženám na plesoch aj mólach. Niektorí podnikajú, iní sa venujú štúdiu, armáde či športom. Jedno však majú spoločné – modrú krv.

Toto sú najkrajší mladí princovia Európy. Náš výber sme zúžili tak, aby mali nanajvýš 30 rokov. Niežeby sa mladosť po tridsiatke zázračne končila, no šľachtické rodiny sú rozvetvené a o starších princoch (napríklad dedičoch britského trónu) predsa len počujeme častejšie.

Grécky princ, ktorý už nezdedí žiaden trón

Korunný princ Pavlos a korunná princezná Marie Chantal mali päť detí, pričom štyri z nich sa narodili v Spojených štátoch amerických, čím automaticky získali aj americké občianstvo. Najstarším spomedzi chlapcov je princ Konstantin Alexios, ktorý sa narodil v New Yorku v roku 1998 (dva roky po narodení svojej sestry Márie Olympie, je teda druhý v následníctve na trón, krajina je však už niekoľko desiatok rokov parlamentárnou republikou).  

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Constantine Alexios (@alexiosgreece)

Konstantin Alexios je nielen gréckym, ale aj dánskym princom. Jeho krstným otcom je britský princ William a jeho dedko kráľ Konštantín II., posledný kráľ Grécka, je (ako väčšina členov európskych kráľovských rodín) potomkom kráľovnej Viktórie. Jeho babka Anna-Mária Dánska je dánskou princeznou a bola poslednou kráľovnou Grécka.

Mladý, 23-ročný princ má veľmi dôsledne vyskladaný instagramový účet s takmer 200-tisíc fanúšikmi. Je tam niekoľko umeleckých fotografií a komentárov o živote a láske. Vyrástol v Anglicku, kde aj zmaturoval na prestížnej strednej škole Wellington, a v roku 2021 mal štátnice na Georgetownskej univerzite vo Washingtone, D. C. Okrem formálneho vzdelania vie hrať aj na gitare či klavíri.

Odporúčané
BUCKET LIST: 5 miest v Európe, ktoré musíš vidieť pred tým, ako zomrieš BUCKET LIST: 5 miest v Európe, ktoré musíš vidieť pred tým, ako zomrieš 29. októbra 2023, 13:30

Svoj titul a bohatstvo si náležite užíva. Podľa webu Business Insider svoje 18. narodeniny oslávil v súkromnom klube Alberts v londýnskej štvrti Chelsea. Je to jeden z najexkluzívnejších klubov a témou párty bol deň zosnulých. Fotku z nej, ako aj veľmi veľa ďalších fotiek na Instagrame zdieľala jeho matka, teda korunná princezná Grécka.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Marie- Chantal G (@mariechantal22)

Princ na striebornom plátne

„Tinov“ mladší brat princ Achileas Andreas sa narodil v roku 2000 tiež v New Yorku. Grécky a dánsky princ sa bežne drží mimo kamier či fotoaparátov zvedavých novinárov, no so svojím starším bratom a sestrou Máriou Olympiou zapózoval napríklad pre Paper. Pre tento magazín vtedy povedal, že pri rozhodovaní sa má vždy na pamäti históriu svojej rodiny. „Je dôležité nezničiť obraz o nás, ktorý sme vytvorili.“

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Achileas of Greece (@achi_of_greece)

Odjakživa je jeho vášňou herecké remeslo, mal malú rolu v seriáli The Bold and the Beautiful v roku 2017 (mal len 15 rokov!) po boku svojej tety. Medzi jeho obľúbených hercov podľa L'Officiel patria Leonardo DiCaprio, Brad Pitt či Jake Gyllenhaal, ktorí sú vraj pre neho aj akýmsi stelesnením toho, čo by chcel svojím umením raz dokázať. Podľa IMDB momentálne pracuje na fantasy filme Light Warriors (zatiaľ je v štádiu pred produkciou).

Odporúčané
Toto sú najhoršie pláže v Európe podľa hodnotenia návštevníkov: cigarety a smeti zahrabané v piesku a podpriemerné služby Toto sú najhoršie pláže v Európe podľa hodnotenia návštevníkov: cigarety a smeti zahrabané v piesku a podpriemerné služby 6. augusta 2023, 11:00

Jeho instagramový účet sleduje viac než polmiliarda ľudí a ukazuje na ňom momenty zo svojho výsostného života. Najčastejšie sú to rodinné fotky alebo zábery z dovoleniek a výletov. Hoci je menej známy, magazín Tatler ho zaradil medzi najpríťažlivejších členov kráľovských rodín vôbec a svojím vkusom a charizmou by zrejme ľahko zlomil nejedno srdce. V súčasnosti študuje na Newyorskej univerzite.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Achileas of Greece (@achi_of_greece)

Najmladší grécki princovia ešte nemajú 18

Ďalším gréckym a dánskym princom je Odysseas Kimon, ktorý sa ako jediné spomedzi kráľovských detí narodil v Londýne – v roku 2004, v deň narodenín svojej mamy. Momentálne žije v Londýne, kde navštevuje strednú školu spolu s mladším bratom Aristidesom Stavrosom (narodil sa v Los Angeles v roku 2008).

O najmladších gréckych princoch zatiaľ veľa nepočuť, najčastejšie si ich môžeš všimnúť na Instagrame korunnej princeznej, ich matky. No keďže ešte nemali ani osemnásť rokov, svoje súkromie si nateraz chránia. 

Budúci dánsky kráľ

Najstarší syn dánskeho korunného princa Frederika a dánskej korunnej princeznej Mary princ Christian sa narodil v roku 2005. Okrem titulu princa je tiež grófom z Monpezatu. Je prvým kráľovským dieťaťom, ktoré nemalo len súkromných učiteľov, ale chodil aj na štátnu základnú školu. Potom ho rodičia zapísali na elitnú internátnu školu v Kodani.

Odporúčané
Ceny energií pre firmy narastú zhruba o 150 %. Pocítime to všetci, zdražovanie bude pokračovať Ceny energií pre firmy narastú zhruba o 150 %. Pocítime to všetci, zdražovanie bude pokračovať 19. januára 2023, 12:30

Momentálne je druhým dedičom v poradí, na dánsky trón najskôr zasadne jeho otec, a to po tom, čo Christianova stará mama kráľovná Margaréta II. zomrie. Keďže Christian len nedávno oslávil svoje 16. narodeniny, až toľko spoločenských akcií zatiaľ za sebou nemá. Niekoľkokrát však už sprevádzal svojich rodičov na oficiálnych cestách.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by DET DANSKE KONGEHUS 🇩🇰 (@detdanskekongehus)

Princom budem, ale vojakom nie

Princ Félix je síce od Christiana starší, no je až ôsmy v poradí nádejných dánskych kráľov. Je synom princa Joachima a jeho prvej manželky grófky Alexandry z Frederiksborgu. Devätnásťročný princ sa v roku 2021 dostal na dánsku kráľovskú vojenskú akadémiu, no krátko nato vojenskú kariéru prerušil. Podľa slov jeho matky, ktoré cituje portál Royal Central, to jednoducho nebolo pre neho. Jeho starší brat Nikolai vydržal na akadémii dva mesiace.

Obaja tak porušili dlhoročnú tradíciu dánskej kráľovskej rodiny a miestne médiá preto nevedia, čo bude ďalej. Nie je jasné, či si aj Félix zvolí netradičnú kariéru v modelingu ako jeho starší brat. Niektoré médiá jeho správanie označili za bojkotovanie vzdelania.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by DET DANSKE KONGEHUS 🇩🇰 (@detdanskekongehus)

Povolaním model, titulom princ

Dánsky princ Nikolai (najstarší vnuk kráľovnej Margaréty II. a jej manžela Henrika) síce nebude vojakom, ale už je známa celebrita. Meno si urobil v módnom svete. Nikolai zažil svoj módny debut pred tromi rokmi, keď on a jeho neodolateľne ostrá sánka rozžiarili mólo počas šou módnej značky Burberry na londýnskom týždni módy.

Odporúčané
Z Bratislavy priamo do Zürichu, z Viedne do Paríža. Vlakom sa do európskych metropol dostaneš za pár drobných Z Bratislavy priamo do Zürichu, z Viedne do Paríža. Vlakom sa do európskych metropol dostaneš za pár drobných 8. januára 2023, 9:30

Odvtedy sa stal prakticky dvorným modelom pre kolekcie Kima Jonesa, ktorý tvorí pre značku Dior. Nikolai vystúpil na niekoľkých ďalších módnych prehliadkach a podarilo sa mu získať aj zmluvu na svoju prvú kampaň.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by DET DANSKE KONGEHUS 🇩🇰 (@detdanskekongehus)

V roku 2020 sa objavil na titulke ukrajinského Vogue a pre magazín priznal, že si svoje privilégium uvedomuje a váži. „Neviem, aké to je, byť niekým iným, nebyť členom kráľovskej rodiny. Mal som výnimočné – niekto by povedal, že až privilegizované – detstvo a naozaj si to vážim. Teraz žijem obyčajný, veľmi príjemný život. Jediné, podľa čoho ma ľudia poznajú, som ja sám.“ 

Dnes 22-ročný princ strávil semester štúdia na Parížskej univerzite, na škole sa venuje obchodu a administrácii. Biznisu sa venuje nielen v škole, ale aj v práci – po boku multimilionára Mikaela Goldschmidta, ktorému robí asistenta. V minulosti už slúžil aj v armáde, ako sa na členov kráľovskej rodiny patrí. Napriek celebritnému statusu má instagramový účet súkromný.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by SCOOP MODELS OF SCANDINAVIA (@scoopmodels)

Mimochodom, jeho rodičia mali prvý kráľovský rozvod v Dánsku za posledných 150 rokov. Rozišli sa však v dobrom, obaja už majú nových partnerov a svoje deti vychovali tak, aby sa ich rozvod dotkol čo najmenej. Významné udalosti slávia spoločne ako veľká rodina, uvádza South China Morning Post. Poznáme aj malú pikošku o Nikolaiovi: miluje hudbu a dodnes si pamätá, že jeho prvým albumom bol FutureSex/LoveSounds od Justina Timberlaka.

Princ Ferdinand, ten odvedľa

Celým menom Ferdinand Zvonimir Maria Balthus Keith Michael Otto Antal Bahnam Leonhard von Habsburg-Lothringen (budeme ho však volať princ Ferdinand) je dedičom habsburského mena. Jeho dedkom bol Otto von Habsburg, posledný korunný princ rakúsko-uhorskej monarchie skôr, než sa ríša rozpadla. Ferdinandovi teda ostalo honosné meno, symbolický titul a bohatstvo, ktoré využíva na svoj najväčší koníček – autá.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Ferdinand Habsburg (@fhabsburg62)

Princ Ferdinand už pretekal v európskom pohári formuly 2 a, prirodzene, túži sa prepracovať do vyššej ligy. Pre magazín Paper povedal, že jeho mama mu dala na výber. Vraj si mal vybrať, či bude rockovou hviezdou alebo pretekárom. Voľba je jasná a za volantom mu to pristane. 

Odporúčané
EÚ chce návrat k vymeniteľným batériám v smartfónoch. Je to dobrý nápad? EÚ chce návrat k vymeniteľným batériám v smartfónoch. Je to dobrý nápad? 28. decembra 2022, 10:30

Dvadsaťštyriročný pravnuk niekdajšieho rakúskeho cisára sleduje aj dianie v okolitých krajinách. Cez sociálne siete napríklad podporil zbierku na pomoc Morave po tom, čo oblasť zasiahli tornáda, informuje český Blesk. „Ničí ma vidieť skazu, ktorú spôsobilo tornádo v Českej republike,“ napísal na Twitteri. „V zemi môjmu srdcu blízkej. Modlím sa za všetkých, ktorých postihla táto nehoda. Ak môžete, prosím, prispejte im,“ vyzval svojich fanúšikov.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Ferdinand Habsburg (@fhabsburg62)

Študovaný jogín s modrou krvou

Zoznám sa so Samuelom Chattom, najstarším spomedzi troch vnukov princeznej Margaréty. Dvadsaťštyriročný britský princ zmaturoval na Eton College (kam chodí prakticky každý člen rodiny z Windsoru) a vyštudoval históriu umenia v Edinburghu. Umeniu sa venuje dodnes, no veľmi ho ovplyvnil zážitok z Indie, kde sa stal jogínom. Miluje prírodu, západy slnka a umenie, ktorým sa chce živiť, a snaží sa budovať si skutočný vzťah so svojimi fanúšikmi. Často im na Instagrame kladie otázky, delí sa o svoje myšlienky a názory a je jednoznačne dostupnejší než starší členovia britskej kráľovskej rodiny.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Sam Chatto (@samchatto)

Podľa jeho webstránky sa považuje za britského umelca, ktorý vyrába diela z hliny. Vytvára funkčnú a sochársku, na dreve vypaľovanú keramiku. Pracuje doma alebo vo svojom štúdiu v Sussexe. Jeho priam minimalistický štýl je na míle vzdialený od prepracovaných kráľovských palácov, ktoré sa blýskajú už z diaľky. Pri tvorbe rád experimentuje a podľa instagramových príspevkov sa často nechá inšpirovať či priam viesť poznatkami z minulosti o keramike či inej umeleckej tvorbe.

Odporúčané
Značka Huawei sa po zákaze v USA dostala do problémov aj v Európe. Zo starého kontinentu vraj však zatiaľ neodchádzajú Značka Huawei sa po zákaze v USA dostala do problémov aj v Európe. Zo starého kontinentu vraj však zatiaľ neodchádzajú 5. decembra 2022, 17:00

Vraví, že rád skúma a prekonáva hranice, pracuje s priestorom a hmotou, ale zároveň sa snaží nechať voľný priestor pre prirodzené procesy a vzdáva sa snahy kontrolovať každý jeden krok v procese tvorby. Vznikajú tak jedinečnejšie, niekedy až asymetrické kúsky.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Sam Chatto (@samchatto)

Prázdniny trávi s kráľovnou

Druhý najstarší vnuk princeznej Margaréty je zároveň dedičom grófstva Snowdon. Tento titul vytvorili pre jeho otca Antonyho Armstronga-Jonesa, fotografa magazínu Vogue, ktorý si vzal za manželku princeznú v 60. rokoch.

Dnes sa však 21-ročný Charles Armstrong-Jones, vikomt Linley, viac než grófstvu venuje štúdiu produktového dizajnu na Univerzite v Loughborough. Jediným rozdielom medzi ním a jeho spolužiakmi je, že vianočné sviatky trávi na kráľovskom dvore a svoju pratetu kráľovnú Alžbetu II. bežne víta v najkvalitnejších sakách a košeliach sveta. To si nemôže povedať každý nádejný dizajnér. Kráľovná ho navyše vymenovala za svoje čestné páža, čo znamená, že jej príležitostne pomáha pri príprave na ceremónie.
 

Charles Armstrong-Jones (vľavo) po boku svojho otca, snowdonského grófa Davida Armstronga-Jonesa, a grófa Manfredi della Gherardesca počas narodeninovej oslavy Alexandra Dundasa v roku 2017.
Charles Armstrong-Jones (vľavo) po boku svojho otca, snowdonského grófa Davida Armstronga-Jonesa, a grófa Manfredi della Gherardesca počas narodeninovej oslavy Alexandra Dundasa v roku 2017. Zdroj: Getty Images/ David M. Benett/Dave Benett

Vyrysovaný šľachtic a námorník

Arthur Chatto bol tiež kráľovniným pážaťom, a to vo veku 10 až 16 rokov. Dnes má 21 a podľa Yahoo News študuje geografiu na Edinburskej univerzite. Najmladší vnuk princeznej Margaréty okrem toho pracuje ako osobný tréner, je filantrop a držiteľ svetového rekordu v Guinessovej knihe rekordov.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by GB Lifeboat Cycle (@gblifeboatcycle)

V roku 2020 sa stal najmladším veslárom, ktorý dokončil GB Row Challenge. Náročnú trasu okolo Británie absolvoval so svojím tímom. Trasu zdolali za 42 dní, 8 hodín, 23 minút a 16 sekúnd. A nerobil to len pre prestíž, do akcie sa zapojil v snahe podporiť Britský Červený kríž počas pandémie. 

Odporúčané
Slovenka odšoférovala 7 500 km na drsnej výprave do Afriky: Na záchod som chodila za najbližší strom, inak sa nedalo (Rozhovor) Slovenka odšoférovala 7 500 km na drsnej výprave do Afriky: Na záchod som chodila za najbližší strom, inak sa nedalo (Rozhovor) 21. novembra 2022, 14:30

Po tomto úspechu vyzbierali peniaze aj pre organizáciu Just One Ocean, ktorá sa venuje životnému prostrediu. Okrem dobrého pocitu si tým posilnil aj svoje svaly, ktoré rád a často vystavoval na Instagrame. Pridal sa však k námornej pechote a podľa Evening Standard si kvôli tomu vymazal sociálne siete. Pôvodne mal státisíce fanúšikov a nepochybne si ich po vojenčine poľahky nazbiera znovu. Dovtedy si s ním môžeš virtuálne zacvičiť.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by BoundFitness (@boundfitness)

Tohto si už uchmatla Nicki Minaj

Vikomt z Althorpu Louis Spencer je synovcom princeznej Diany (a teda bratrancom známych princov Harryho a Williama). Dvadsaťšesťročný aristokrat zdedí grófstvo Spencer a zámok Althorp, ktoré sú už po stáročia súčasťou rodinného majetku. Dedičom bude napriek tomu, že má tri staršie sestry – majetok prechádza v rodine na najstaršieho mužského potomka.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Viscount Louis Spencer (@viscountspencer)

Louis sa podľa Mirror narodil v Kapskom Meste v roku 1994. Prirodzene, ako všetci aristokrati britskej rodiny má výborné vzdelanie – v detstve sa presťahoval do Británie a vyštudoval v Edinburghu. Podľa The Telegraph je tichý tajnostkár, no má herecké nadanie aj ambície. Zatiaľ sa však drží v úzadí. Prvýkrát sa zviditeľnil ako 17-ročný po boku svojich sestier počas svadby Williama a Kate v roku 2011.

Odporúčané
5 vecí, ktoré by sa Slováci mali naučiť od ostatných krajín. V čom zaostávame najviac? 5 vecí, ktoré by sa Slováci mali naučiť od ostatných krajín. V čom zaostávame najviac? 1. novembra 2022, 12:30

Zviditeľnila ho aj Nicki Minaj, ktorá spoločnú fotku s ním zavesila na Instagram v roku 2015 s vtipným opisom „pozri na tú svadobnú fotku“. Stretli sa v backstagei po koncerte. A vášne vzbudil predovšetkým v roku 2018 na Twitteri, keď padol do oka nejednej žene počas kráľovského sobáša Harryho a Meghan. Nie je to nič prekvapivé – keď sa pozrieš na fotku nižšie, je jasné, prečo ženy očaril. Momentálne žije v Londýne a venuje sa divadlu.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Who What Wear (@whowhatwear)

Domov
Zdieľať
Diskusia