Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. decembra 2021, 16:30
Čas čítania 3:55
Martin Adam Pavlík

Poriadny šok v UFC. Šesť rokov neporazená šampiónka prišla nečakane o titul a Dustin Poirier sa vzdal postojačky

Poriadny šok v UFC. Šesť rokov neporazená šampiónka prišla nečakane o titul a Dustin Poirier sa vzdal postojačky
Zdroj: Getty Images/Carmen Mandato
ŠPORT DUSTIN POIRIER MMA UFC
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Najprestížnejšia MMA liga sveta priniesla fanúšikom opäť fantastický večer s množstvom prekvapení či rýchlych ukončení. Prečítaj si report z turnaja UFC 269.

Napínavé duely plné nevraživých prestreliek, knokauty či submisie hneď v prvom kole, životné úspechy či šokujúce momenty, ktoré nechali mnohých v nemom úžase s otvorenými ústami. Tak vyzeral nedeľňajší turnaj UFC 296. Fanúšikovia MMA dostali v T-Mobile Arene v Las Vegas presne to, po čom túžili. 

Takzvané early prelims zápasy ponúkli výhry dlhoročných stálic, akými sú Gilian Robinsonová (súperku nachytala škrtením hneď v úvode) či Ryan Hall (porazil Darricka Minnera na body) a prelims kartu odštartoval parádnym k. o. Bruno Silva. 

  

Barbie Girl a bizarná oslava výhry

Brazílčana nasledoval 28-ročný austrálsky obor Tai Tuivasa. Ten najskôr pobavil divákov v aréne, keď nastupoval do klietky vysmiaty od ucha k uchu počas skladby Barbie Girl a potom ich prinútil s úžasom vstať zo stoličky, keď v druhom kole zasypal tými najtvrdšími ranami súpera Augusta Sakaia, až bezvládne padol na zem.

Ide preňho už o štvrtý knokaut v rade a počas oslavy, ako to už u neho býva zvykom, vyliezol na klietku a vypil plechovku piva z topánky. Tento netradičný a bizarný rituál Tuivasu však ľudia milujú. Austrálčan sa týmto víťazstvom pravdepodobne posunie v rebríčku ťažkej váhy možno už do vysnívanej top desiatky, kde naňho číhajú veľké mená, ako napríklad Marcin Tybura, Alexander Volkov či Derrick Lewis.  

Odporúčané
Shem Rock: „Toto nie je hra, ja sa ťa snažím zabiť.“ Kontroverzný zápasník varuje svojho oponenta pred OKTAGONOM 56 Shem Rock: „Toto nie je hra, ja sa ťa snažím zabiť.“ Kontroverzný zápasník varuje svojho oponenta pred OKTAGONOM 56 17. apríla 2024, 15:00



Skvelý večer pokračoval trojkolovou vojnou legendárneho bývalého šampióna Dominicka Cruza s Pedrom Munhozom v bantamovej divízii, pričom bodoví rozhodcovia zápas jasne dali skúsenejšiemu a staršiemu Cruzovi. Najbližšie ho preto pravdepodobne čaká súboj s ďalšou legendou zmiešaných bojových umení, bývalým šampiónom perovej váhy Josem Aldom.

Toho klauna pošlem do cirkusu

Prelims kartu zakončili v napínavom dueli dvaja výbušní „strelci“ Josh Emmett a Dan Ige, ktorí si, presne podľa očakávaní, skutočne nič nedarovali. So zdvihnutou rukou napokon odchádzal Emmett a určite si už brúsi zuby na prvú titulovú šancu proti Alexandrovi Volkanovskému. Na to, aby ju však dostal, bude asi potrebovať ešte aspoň dve výhry.  



Keď do klietky vstúpi sebavedomý Američan Sean O'Malley, vždy ide o prvotriednu zábavu. Poväčšine odchádza nielen s výhrou, ale aj s bonusom 50-tisíc dolárov, či už za výkon, alebo zápas večera. Inak tomu nebolo ani tentoraz. Dvadsaťsedemročný zápasník stihol ešte v prvom kole svojím povestným tlakom totálne zahltiť nebezpečného Brazílčana Rauliana Paivu, až do toho vstúpil rozhodca Jason Herzog.

Paiva si proti O'Malleymu na predzápasovej tlačovej konferencii poriadne veril a dokonca vyhlásil, že Američan je len klaun (narážal najmä na jeho výstredný pestrofarebný účes) a klauni nepatria do klietky, preto ho pošle tam, kam patrí – do cirkusu. O'Malley, ktorý je v súčasnosti jednou z nádejných hviezd organizácie, sa čoraz viac blíži do top desiatky bantamovej divízie a dúfa, že čoskoro sa stane šampiónom. 

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa UFC Europe (@ufceurope)


Koniec v UFC?

O'Malley sa na predzápasovej tlačovke dostal do sporu nielen s Paivom, ale aj s rivalom Codym Garbrandtom. Ich konflikt trvá už nejaký ten piatok, no až teraz sa videli prvýkrát naživo, pričom musela zasahovať ochranka, keď sa bývalý šampión Garbrandt rozbehol smerom k O'Malleymu.

Zatiaľ čo O'Malley na turnaji UFC 269 odchádzal ako víťaz, Garbrandt ťahal za kratší koniec. V jeho premiérovom zápase v mušej váhe (presúval sa z bantamu) ho po explozívnom a rýchlom útoku knokautoval dravý Kai Kara-France z Nového Zélandu a vypýtal si tak titulový zápas. Vyjadril sa, že budúci rok sa stane nespochybniteľným šampiónom. 

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa BT Sport UFC (@ufcbtsport)



Otázne je, čo bude s tridsaťročným Garbrandtom. Ten dokázal z posledných šiestich zápasov v UFC vyhrať len jeden, čo je katastrofálna bilancia a je preto možné, že bude z organizácie prepustený. Ak by však dostal ešte jednu šancu, napríklad proti O'Malleymu, rozhodne by šlo o parádny a mimoriadne očakávaný zápas.

Šok, ktorý nikto nečakal

Po celkom nezáživnej a nudnej, priveľmi opatrnej bitke Geoffa Neila a Santiaga Ponzinibbia prišla prvá titulová bitka v bantamovej divízii žien. Amandu Nunesovú vyzvala víťazka 18. sezóny reality šou The Ultimate Fighter Julianna Peñová. A aj keď všetci vedeli, že pre Nunesovú pôjde po dlhom čase o skutočne ťažký zápas, hádam nikto neveril, že Peñová by nakoniec predsa len mohla nad dlhé roky neporazenou (od roku 2015) šampiónkou zvíťaziť.

Jasne však všetkým skeptikom dokázala, že ju nemožno podceňovať. Síce prvé kolo bolo celkom vyrovnané a Nunesová ho pravdepodobne vyhrala, v druhom sa z taktického a opatrného zápasu stala boxerská vojna v stoji, pričom presnejšie a tvrdšie udierala práve Peñová. 

 
MMA zápasníčka Julianna Pena po výhre nad Amandou Nunesovou na turnaji UFC 269.
MMA zápasníčka Julianna Pena po výhre nad Amandou Nunesovou na turnaji UFC 269. Zdroj: Getty Images/Carmen Mandato


Keď si všimla, že Nunesová je už poriadne unavená a stráca silu, skúsene zápas preniesla na zem, dostala sa súperke na chrbát a nasadila jej škrtenie, po ktorom Brazílčanka takmer okamžite trikrát odklepala a vzdala sa. Nunesová tak prišla o opasok bantamovej váhy, no stále ostáva šampiónkou v perovej divízii UFC.

Zlomené srdce už po druhýkrát

V hlavnom zápase sa proti sebe postavili Brazílčan Charles Oliveira, ktorý drží v organizácii najväčší počet ukončení, pričom lekári mu kedysi predpovedali, že pre viaceré zdravotné problémy nebude môcť chodiť, a Američan Dustin The Diamond Poirier. Zatiaľ čo pre Oliveiru šlo o prvú obhajobu šampióna ľahkej váhy, pre Poiriera to bola druhá šanca získať vytúžené zlato a navždy sa zapísať do histórie.

Zasiahla však irónia osudu a Poirier (ktorý ako jediný dokázal dvakrát poraziť Conora McGregora) nešťastne prehral na submisiu v treťom kole technikou rear naked choke, rovnako ako v roku 2019 s Khabibom Nurmagomedovom. Tentoraz však odklepal dokonca postojačky.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa MMA v HRSTI (@mma_v_hrsti)



„Je to na ho*no,“ povedal Poirier pre portál MMA Junkie na pozápasovej tlačovej konferencii. „Tvrdo som pracoval, aby som mohol znova bojovať o titul majstra sveta, a zase som sa nechal priškrtiť. Mám zlomené srdce,“ pokračoval sklamane zápasník.

„V týchto súbojoch je taký malý priestor na chyby. Cítil som sa v tom zápase dobre, po prvom kole som sedel na stoličke, pil vodu a vravel si, že dnes večer budem majstrom sveta,“ povedal ešte zdrvený Poirier. Dodal, že v najbližších dňoch sa rozhodne, čo bude s jeho MMA kariérou v budúcnosti.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa UFC Europe (@ufceurope)

Domov
Zdieľať
Diskusia