Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. decembra 2021, 8:25
Čas čítania 1:32
Dominik Vetrák

Matrix Awakens je famózne technologické demo, ktoré odhaľuje možnosti next-gen konzol. Skúsiť ho môžeš zadarmo na PS5 a Xbox Series X/S

Matrix Awakens je famózne technologické demo, ktoré odhaľuje možnosti next-gen konzol. Skúsiť ho môžeš zadarmo na PS5 a Xbox Series X/S
Zdroj: Epic Games
TECH MATRIX
Uložiť Uložené

Epic Games vydali na next-gen konzoly technologické demo celkom zadarmo. A môžeš si byť istý, že ťa ohromí.

Epic Games vydali na PS5 a Xbox Series X/S technologické demo s názvom Matrix Awakens. Zasadené je do sveta Matrixu, pričom tvorcovia v ňom vytvorili obrovské žijúce mesto. Z hľadiska vizuálu je úplne odzbrojujúce. Hneď zo začiatku Keanu Reeves hovorí hráčovi, že ani on sám si nie je istý, čo je skutočné a čo nie. Je to šikovný odkaz ako na Matrix, tak aj na to, že niektoré zábery vyzerajú ako z pôvodného filmu.

V skutočnosti ide o herné zábery vytvorené v programe Unreal Engine 5. Ide o nový súbor nástrojov pre vývojárov hier, ktorý si pomaly začínajú osvojovať rôzne štúdiá vytvárajúce hry, napríklad Hellblade 2 a Stalker 2. 

Odporúčané
Videli sme skvelé trailery na Horizon: Forbidden West, Alan Wake 2, Elden Ring, Plague Tale 2 či Suicide Squad Videli sme skvelé trailery na Horizon: Forbidden West, Alan Wake 2, Elden Ring, Plague Tale 2 či Suicide Squad 10. decembra 2021, 15:33

Zábery nižšie sú úžasné aj preto, že ide o takzvané in engine zábery, teda scény vytvorené v hernom engine bez dodatočnej úpravy. Takzvané pre-rendered cutscény sú vopred vytvorené videá, ktoré v hre nie je možné nijako upraviť a načítavajú sa zo samostatných priečinkov, ako keby si si na PC pustil nejaké video.

Využívajú plnú silu technológie, takže sú často nesmierne detailné. „In engine“ cutscény sú zase vytvorené priamo v hre s nástrojmi, ktoré ponúka herný engine a s obrazom, ktorý sa dá reálne vytvoriť aj v celej hre. 

Matrix Awakens
Zdroj: Unreal Engine Epic Games

Matrix Awakens využíva in zábery z hry a tvorcovia vyhlásili, že sa snažili vytvoriť takú úroveň audiovizuálnej kvality, akú je možné dosiahnuť na PS5 a Xbox Series X/S v ideálnych podmienkach. Ide o technologické demo, ktoré je obmedzené viacerými aspektmi.

Keď dohráš hlavnú časť tohto dema, môžeš sadnúť do odparkovaných áut a previezť sa mestom. Vtedy zistíš, že jazdný model aj kolízie s inými autami sú úplne jednoduché (fyzika deštrukcie je však premakaná) rovnako ako pohyby postavy. 

Matrix AwakensMatrix AwakensMatrix AwakensMatrix Awakens
Zobraziť galériu
(6)

Cieľom tvorcov bolo ukázať možnosti grafiky, osvetlenia a detailných textúr, ako i vytvorenia digitálnych postáv. Pri niektorých záberoch je jasné, že ide o digitálne tváre, no maj na pamäti, že vytvoriť digitálnu hernú postavu, ktorá má vyzerať ako skutočný človek, je oveľa náročnejšie ako vytvorenie bežnej hernej postavy.

Tváre v Matrix Awakens vznikali naskenovaním hercov a následným vložením do Unreal Engine 5 cez program Digital Humans. Ten tieto modely vytvoril v priebehu niekoľkých minút (!). Budúcnosť výroby videohier vyzerá veľmi zaujímavo.

Matrix Awakens si môžeš zadarmo stiahnuť na Xbox Series X/S a PS5. A neoľutuješ.

Domov
Zdieľať
Diskusia