Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. decembra 2021, 8:47
Čas čítania 0:54
Viktor Kniš

Lidl či Tesco našli dieru vo vyhláške. Ako môžu predávať rozličný tovar, ktorý lockdown zakazuje?

NEWS COVID AUTOMAT KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Červené pásky na regáloch obchodov pravdepodobne tento rok neuvidíme. Slováci si môžu v reťazcoch kúpiť tovar, ktorý bežní podnikatelia predávať nemôžu.

Veľké potravinové reťazce na Slovensku predávajú nielen potraviny a drogériu, ale aj rozličný tovar, náradie, pomôcky do kuchyne, odevy a rôzne príslušenstvo. Regály nemuseli opáskovať, aj keď mnohí malí podnikatelia s podobnou ponukou museli svoje obchody zavrieť. Upozornil na to portál Topky

Úrad verejného zdravotníctva vymedzuje konkrétny typ tovaru, ktorý môžu reťazce podľa najnovších vyhlášok predávať. „Prevádzky predávajúce rôzne druhy tovaru môžu predávať len esenciálny sortiment, teda ten, ktorý predávajú obchody s povolenou prevádzkou, ako ich stanovuje uznesenie vlády SR a následne vyhláška ÚVZ SR. Ide teda napríklad o potraviny, drogériu, domáce potreby či obuv, ale už nie odevy či elektroniku,“ tvrdí ÚVZ SR. 

Reťazce síce všetkých vyzývajú na zodpovedný prístup, vo vyhláške však našli dieru na spôsob „čo nie je zakázané, je dovolené“. Podľa predsedu Slovenskej aliancie moderného obchodu Martina Krajčoviča vyhláška vyslovene nezakazuje predávať doplnkový tovar obchodov, ktoré sa zameriavajú na predaj esenciálneho tovaru. Ak teda človek ide kupovať jedlo, môže si k nemu prikúpiť aj oblečenie, lebo vyhláška to explicitne nezakazuje. 

Lockdown
Zdroj: TASR/František Iván

„Uznesenie vlády a vyhláška ÚVZ neobsahuje ustanovenie o regulácii doplnkového sortimentu v predajniach potravín, drogérie, lekární, obuvi, domácich potrieb, záhradkárstiev alebo ďalších predajní s esenciálnym tovarom, ktorých prevádzka je počas lockdownu povolená,“ povedal Topkám Krajčovič.

Odporúčané
V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? 25. decembra 2022, 12:00

Dodal, že prevádzky naďalej dodržiavajú prísne pravidlo jedného zákazníka na 25 štvorcových metrov predajnej plochy. Podľa šéfa aliancie ide o obmedzujúce pravidlo, aké v Európe nemá obdobu. 

Domov
Zdieľať
Diskusia