Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. decembra 2021, 13:50
Čas čítania 0:51
Viktor Kniš TASR

Vo Švédsku sa stala ministerkou transrodová osoba. Viesť bude rezort školstva

Vo Švédsku sa stala ministerkou transrodová osoba. Viesť bude rezort školstva
Zdroj: TASR/AP
NEWS ŠVÉDSKO
Uložiť Uložené

Lina Axelssonová Kihlblomová sa v utorok stala prvou transrodovou osobou, ktorá sa v tejto škandinávskej krajine stala členkou vlády.

Švédska politička a členka Švédskej sociálnodemokratickej strany Lina Axelssonová Kihlblomová sa v utorok stala prvou transrodovou osobou, ktorá sa v tejto škandinávskej krajine stala členkou vlády. Informovala o tom agentúra AFP.


Túto 51-ročnú právničku a bývalú riaditeľku školy nominovala na ministerský post v rámci rezortu školstva vo svojej menšinovej vláde sociálnych demokratov premiérka Magdalena Anderssonová, ktorá sa vo Švédsku zároveň stala prvou predsedníčkou vlády.
Axelssonová Kihlblomová vo svojej knihe „Will You Love Me Now?“ z roku 2015 opísala svoje dospievanie dievčaťa v chlapčenskom tele i fyzickú premenu na ženu, ktorá bola dokončená, keď mala 25 rokov.


„Transrodoví ľudia tu vždy boli a vždy budú, už sa viac nehanbíme,“ napísala v článku, ktorý v roku 2018 zverejnila švédska verejnoprávna televízia SVT.

Lina Axelssonová Kihlblomová
Zdroj: TASR/AP


Rozvedená matka dvoch adoptovaných detí sa popri svojich kolegyniach – ministerke školstva Anne Ekströmovej a ministerke pre vysokoškolské vzdelávanie a výskum Matilde Ernkransovej – bude v rámci rezortu zaoberať najmä agendou týkajúcou sa stredných škôl.


V októbri 2020 sa stala v Belgicku vicepremiérkou a zároveň prvou transrodovou ministerkou na území Európy vtedajšia poslankyňa Európskeho parlamentu za flámsku stranu zelených (Groen) Petra de Sutterová.


Za vôbec prvú členku niektorej z vlád krajín sveta, ktorá sa otvorene prezentovala ako transrodová osoba, sa považuje Audrey Tangová z Taiwanu, ktorá sa tam v roku 2016 stala ministerkou pre digitálne technológie, pripomína AFP.

Domov
Zdieľať
Diskusia