Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. decembra 2021, 9:00
Čas čítania 1:18
Viktor Kniš

Festival Grape sa dočasne presúva na letisko do Trenčína. Organizátori majú už aj finálnu lokalitu

KULTÚRA FESTIVAL GRAPE
Uložiť Uložené

Po dvoch rokoch by sa mal Grape presunúť na nové miesto pri Trnave.

Festival Grape po dlhom hľadaní nakoniec našiel dočasné útočisko na letisku v Trenčíne, kde pravdepodobne pobudne nasledujúce dva ročníky. Následne by už mal byť pripravený na používanie nový areál pri Trnave.

„S mestom Trnava sme od roku 2019 v rokovaní ohľadne nového priestoru, ktorý sa
nachádza iba pár kilometrov od mesta. Už vtedy sme sa dohodli na spolupráci a vytvorení
úplne nového eventového priestoru, ktorý by okrem festivalu slúžil aj na iné kultúrne a
spoločenské akcie počas roka. Je to zaujímavý projekt s prihliadnutím na ekológiu, ktorý nás oslovil, a veríme, že spoločne vytvoríme jedinečné miesto na zábavu a oddych.
Komplexnejšie info by mohlo byť v priebehu budúceho roka. Dúfame, že sa všetko podarí a získame pre festival pekný priestor na niekoľko budúcich rokov,“ hovoria organizátori. 

Po desiatich ročníkoch na letisku v Piešťanoch bol ďalší osud festivalu Grape až doteraz nejasný. Organizátori bojovali nielen s nejasnými inštrukciami týkajúcimi sa pandémie a so slabou podporou kultúry, ale aj s problémom, kde festival organizovať. Letisko Piešťany totiž v roku 2019 festival hostilo poslednýkrát.

Odporúčané
Olia Zhurba: Je veľa druhov boršču, na juhozápade Ukrajiny sa varí vo vode z Dunaja Olia Zhurba: Je veľa druhov boršču, na juhozápade Ukrajiny sa varí vo vode z Dunaja 17. augusta 2023, 9:00

Dlhodobé plány zaviesť na letisku pravidelnú leteckú prevádzku sa dostali do rozporu s konaním podujatí, a tak sa organizátori dostali pred neľahkú úlohu – nájsť pre festival s vyše dvadsaťpäťtisícovou účasťou nový priestor.

„Dva roky sme hľadali areál, kam by sme sa vedeli presťahovať. Najväčším problémom bola veľkosť a logistika festivalu, takáto akcia sa nedá postaviť len tak na poli. Rovnako
zohrávala rolu aj vzdialenosť od Bratislavy a od letiska Viedeň, kde nám pristávajú všetci
zahraniční umelci,“ objasňuje riaditeľ festivalu Ján Trstenský.

Grape
Zdroj: Nikola Vintrová

Poďakovanie patrí podľa Trstenského mnohým, ktorí chceli pomôcť, hlavne zástupcom Žilinského kraja, miest Nitra, Hlohovec, Trnava a v neposlednom rade aj mesta Trenčín. „Rozhodujúcu rolu nakoniec zohralo ministerstvo obrany, ktoré nám pôvodne chcelo dať k dispozícii letisko Sliač, ale to je momentálne v rekonštrukcii, a tak nám ponúklo letisko Trenčín, ktoré spadá taktiež do jeho pôsobnosti.“

Festival Grape 2022 sa uskutoční 12. – 13. augusta na letisku v Trenčíne. Mená prvých potvrdených účinkujúcich začnú organizátori zverejňovať v najbližších dňoch, pripravujú aj špeciálnu zberateľskú edíciu vstupeniek.

Domov
Zdieľať
Diskusia