Inšpiruj sa radami úspešných slovenských kuchárov a foodblogerov a na jedlo z donášky ani nepomyslíš.
Čo bude na obed? V lockdowne, zime a tme väčšinou vyhráva jedlo z donášky. To je však škoda – jesenné, takmer predvianočné obdobie si pýta teplú domácu stravu. Ak na home office nestíhaš alebo ťa, naopak, nebaví variť dookola to isté, šikovní slovenskí kuchári a foodblogeri majú pre teba niekoľko rád.
Michal Konrád – domáce lokše a sviečkovica Wellington
Michal Konrád deväť rokov šéfoval kuchyni v bratislavskej reštaurácii Fou Zoo, ktorá pod jeho vedením získala aj titul prestížnej svetovej organizácie Gault & Millau za najlepšiu reštauráciu na Slovensku. Dvakrát dostal ocenenie Najlepší kuchár Slovenska. V súčasnosti je majiteľom ázijského streetfoodu Bao Brothers.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Amatérskym kuchárom odporúča vyskúšať si upiecť pečenú kačicu s domácimi lokšami a dusenou červenou kapustou. „Ten, kto často varieva, nebude mať podľa mňa problém. No samozrejme, nie je to úplne najjednoduchší pokrm. Lokše aj kačka si vyžadujú určitú skúsenosť pri sporáku. Je to však výborné jedlo a hodí sa na každú príležitosť.“
O niečo skúsenejší (milovníci mäsa) by podľa neho mali vyskúšať hovädziu sviečkovicu na spôsob Wellington. Ide o kus sviečkovej, ktorá sa potrie horčicou, osolí sa, okorení a sprudka opečie. Následne ju treba obaliť v hríbovom soté, špenátových listoch a lístkovom ceste a zapiecť. Michal Konrád ako prílohu odporúča pečené zemiaky s domácou tatárskou omáčkou a dusenú zeleninu. „Je to veľmi chutný recept, ktorý sme sa učili ako žiaci v škole,“ dodáva.
Sám doma varieva pomerne zdravo a dáva si záležať na pôvode mäsa. Ako väčšina domácností, aj šéfkuchár roka dojedá to, čo mu ostane z predošlého dňa. „Nedávno sme robili kurací paprikáš so špaldovými penne cestovinami. Mali sme výborné farmárske kuriatko, a tak sme zo stehien spravili paprikáš a z trupu, ktorý ostal, sme uvarili kurací vývar s rezancami. Na druhý deň sme to dojedali. A teraz sme robili výbornú avokádovú nátierku so špaldovým chlebom a zeleninkou.“
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Simona Malková – fermentovanie a šošovicové karí
Čo sa dozvieš po odomknutí?
- Ktorý vynikajúci „comfort food“ si podľa známej foodblogerky Simony Málkovej môžeš dopriať aj vtedy, keď si chceš udržať štíhlu líniu.
- Aké rýchlovky na doma (a ktorý vegetariánsky recept) odporúča autorka známeho blogu Stvory z kuchyne.
- Ako môžeš podľa Michala Kordoša urobiť z koreňovej zeleniny hlavnú hviezdu.
- Prečo je podľa foodblogera Pán Tymián dôležité mať komu uvariť.
- Ako si môžeš dopriať kulinársky zážitok a užiť si sladké Vianoce aj s histamínovou intoleranciou.