Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. novembra 2021, 14:55
Čas čítania 0:44
Tímea Krauszová

Nový nebezpečný africký variant koronavírusu už je v Európe, prvý prípad potvrdili v Belgicku

NEWS KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Potvrdil to belgický premiér Alexander De Croo.

Nový variant koronavírusu B.1.1.529 už je aj v Európe. Prvý prípad potvrdil belgický premiér Alexander De Croo. Nakazila sa ním mladá žena, u ktorej sa prejavuje miernymi príznakmi podobnými chrípke. Pred 11 dňami bola podľa Guardianu v Egypte, kam cestovala cez Turecko.

Pacientka nemala žiaden kontakt s juhoafrickými krajinami, ktoré sa nateraz považujú za rodisko nového variantu. Jej príbuzní nemajú príznaky, no v čase vyšetrenia mala podľa výskumníkov, ktorí analyzovali jej vzorku, vysoké množstvo vírusu v krvi. 

Odporúčané
Nový variant koronavírusu B.1.1.529. pochádza z africkej Botswany. Vedci zatiaľ o ňom veľa nevedia Nový variant koronavírusu B.1.1.529. pochádza z africkej Botswany. Vedci zatiaľ o ňom veľa nevedia 25. novembra 2021, 20:23

Pozitívnu vzorku potvrdil aj virológ Marc Van Ranst, ktorý úzko spolupracuje s belgickým úradom verejného zdravotníctva. Van Ranst pracoval na dvoch podozrivých vzorkách, toto je potvrdenie jednej z nich. Nový variant sa zatiaľ objavil najmä v Južnej Afrike, Hongkongu, Botswane a Izraeli. Experti zo Svetovej zdravotníckej organizácie sa budú o aktuálnej situácii radiť priamo v Južnej Afrike. Nový variant opisujú ako „ten najhorší, aký sme kedy videli“. Obávajú sa, že je nielen infekčnejší, ale aj odolnejší voči súčasným vakcínam.

Späť
Zdieľať
Diskusia