Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. novembra 2021, 20:23
Čas čítania 0:44
Ivan Koribanič

Nový variant koronavírusu B.1.1.529. pochádza z africkej Botswany. Vedci zatiaľ o ňom veľa nevedia

Nový variant koronavírusu B.1.1.529. pochádza z africkej Botswany. Vedci zatiaľ o ňom veľa nevedia
Zdroj: Paris Review
ZAUJÍMAVOSTI KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

O nových mutáciách koronavírusu sme už dlhšie nepočuli. Vedci najnovšie prišli so správou, že sa do sveta dostal nový variant. Jeho pôvod je v africkej Botswane.

Nový variant koronavírusu pomenovali vedci B.1.1.529. Špecifický je tým, že má na spikovom proteíne až 32 mutácií, píše Independent.

Vírus tak môže jednoduchšie obísť imunitný systém a pre človeka sa tým stáva nebezpečnejším. Na tvorbu protilátok proti spikovému proteínu sa totiž zameriavajú súčasné vakcíny. Prvého pozitívneho človeka zaznamenali lekári v Botswane ešte 11. novembra. O tri dni neskôr nový variant koronavírusu potvrdili aj v Juhoafrickej republike. Lekári v ten istý deň odhalili novú mutáciu aj u cestovateľa, ktorý sa z juhu Afriky vrátil do Hongkongu.

Podľa riaditeľa Inštitútu genetiky na londýnskej univerzite Francoisa Ballouxa musela mutácia vzniknúť v tele človeka s oslabenou imunitou, napríklad u neliečeného pacienta s AIDS alebo HIV. „Mutácia môže byť prítomná aj v ďalších častiach Afriky. Zatiaľ by sme mali situáciu pozorne monitorovať a analyzovať. Pokiaľ v blízkej budúcnosti nebudú narastať prípady s týmto typom, nie je dôvod na to, aby sme sa znepokojovali,“ povedal Balloux.

Odporúčané
V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? 25. decembra 2022, 12:00

Kľúčové bude zistiť, akú má variant infekčnosť. Virológ Tom Peacock z Imperial College v Londýne to vidí ako dôvod na skutočné obavy. „Export do Ázie značí, že nový variant môže byť rozšírenejší, než ukazujú vzorky,“ povedal Peacock.

Domov
Zdieľať
Diskusia