Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. novembra 2021, 9:17
Čas čítania 0:59
Martin Adam Pavlík

Afroameričan strávil za mrežami 43 rokov, aj keď bol nevinný. Dnes je na slobode a nemôže tomu uveriť

Afroameričan strávil za mrežami 43 rokov, aj keď bol nevinný. Dnes je na slobode a nemôže tomu uveriť
Zdroj: TASR/AP/Rich Sugg/The Kansas City Star
NEWS SPOJENÉ ŠTÁTY AMERICKÉ USA
Uložiť Uložené

Nemyslel si, že sa ešte niekedy z väzenia dostane.

Ako píše CNN, šesťdesiatdvaročného Afroameričana Kevina Stricklanda prepustili z väzenia v štáte Missouri po neuveriteľných 43 rokoch. Strickland z invalidného vozíka prehovoril k médiám krátko po tom, ako ho v utorok popoludní prepustili, a povedal, že je vďačný svojim právnikom a všetkým, ktorí roky verili jeho slovám, že je nevinný.

„Nemyslel som si, že tento deň niekedy príde,“ povedal na tlačovej konferencii. Za mreže sa dostal po tom, čo Cynthia Douglasová (svedkyňa zločinu, ktorý sa udial ešte v roku 1978, keď v Kansas City postrelili štyroch ľudí, pričom traja z nich zomreli) tvrdila, že Strickland bol na mieste činu. Celé vyšetrovanie prípadu v tom čase stálo iba na jej tvrdení.



Neskôr však hlavná svedkyňa zmenila svoju výpoveď s tým, že urobila chybu a falošne identifikovala Stricklanda. Ako ďalej uvádza CNN, Douglasová tvrdila, že jej počiatočné zlyhanie pri jeho identifikácii bolo spôsobené tým, že požila koňak a marihuanu. 

Muž aj napriek tomu, že už od začiatku hlásal svoju nevinu, dostal 50-ročný doživotný trest bez možnosti podmienečného prepustenia. Odsúdili ho za trojnásobnú vraždu a odsedel si 43 rokov. V Stricklandovom prípade ide o najdlhšie uväznenie v histórii amerického štátu Missouri a jedno z najdlhších v krajine.

„Povedať, že sme mimoriadne spokojní a vďační z oslobodenia pána Stricklanda, by boli slabé slová. Tento rozsudok prináša konečne spravodlivosť pre muža, ktorý tak tragicky trpel v dôsledku nesprávneho usvedčenia,“ povedal Stricklandov právny zástupca Peter Baker.  

Stricklandovi zároveň zriadili jeho podporovatelia charitatívny účet na Gofundme, pretože štát Missouri mu neposkytne žiadnu kompenzáciu za čas, ktorý strávil vo väzení.

Domov
Zdieľať
Diskusia