Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. novembra 2021, 15:37
Čas čítania 0:59
Kamila Šebestová

V americkom štáte Ohio chcú presadiť zákaz interrupcie hneď po počatí. Ide o extrémne sprísnenie interrupčného zákona

V americkom štáte Ohio chcú presadiť zákaz interrupcie hneď po počatí. Ide o extrémne sprísnenie interrupčného zákona
Zdroj: Unsplash/freestocks/volně k užití (ilustrační obrázek)
NEWS INTERRUPCIE A REPRODUKČNÉ PRÁVA SPOJENÉ ŠTÁTY AMERICKÉ ŽENSKÉ ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Zákon je v niečom podobný interrupčnému zákonu v Texase.

Americké Ohio sa stáva ďalším štátom, ktorý plánuje výrazne zasiahuť do reprodukčných práv žien. Chystá sa totiž zmeniť interrupčný zákon tak, aby ženy nemohli ísť na zákrok v žiadnom štádiu tehotenstva. Zákon v americkom Ohiu sa dá prirovnať k interrupčnému zákonu v Texase, je však ešte prísnejší, píše magazín Forbes.

V Texase totiž momentálne žena môže podstúpiť interrupciu len do šiesteho týždňa tehotenstva. Dozvedieť sa o tehotenstve pred jeho šiestym týždňom však v mnohých prípadoch nie je jednoduché. Interrupcie sú zakázané aj pre znásilnené ženy, trest už môže dostať aj človek, ktorý ženu na zákrok odvezie. 

Ohio sa rozhodlo nasledovať texaský prístup a predložilo návrh zákona. Ten by vymedzoval, že interrupcie sú zakázané už od momentu, keď je oplodnené vajíčko, teda od počatia dieťaťa. Žena by teda nemohla podstúpiť zákrok v žiadnom štádiu tehotenstva, ani do šiestich týždňov, ako je to umožnené v Texase.

Odporúčané
„Držte svoje doktríny mimo mojej vagíny!“ kričali ľudia na pochode Nebudeme ticho. Reagovali tým na Záborskej návrh (Reportáž) „Držte svoje doktríny mimo mojej vagíny!“ kričali ľudia na pochode Nebudeme ticho. Reagovali tým na Záborskej návrh (Reportáž) 20. októbra 2021, 9:30

Okrem toho by podľa zákona vláda potrestala človeka, ktorý zákrok vykoná alebo k nemu nejakým spôsobom dopomôže (pokutou vo výške 10 000 dolárov), informuje portál Buzzfeed. Nie je však isté, či zákon prejde. Momentálne v Ohiu platí zákaz interrupcií po 20. týždni tehotenstva. 

Aktivisti a ženy v Ohiu dúfajú, že nie. Proti týmto nariadeniam sa búria a usporadúvajú protesty. 

Domov
Zdieľať
Diskusia