Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. novembra 2021, 17:01
Čas čítania 0:47
Adam Novosad

V Texase zakázali potraty aj pre znásilnené ženy. Trest môže dostať aj človek, ktorý ženu odvezie na zákrok

V Texase zakázali potraty aj pre znásilnené ženy. Trest môže dostať aj človek, ktorý ženu odvezie na zákrok
Zdroj: Getty Images/Montinique Monroe
NEWS INTERRUPCIE A REPRODUKČNÉ PRÁVA
Uložiť Uložené

V Texase začal platiť jeden z najprísnejších interrupčných zákonov.

V americkom štáte Texas začal platiť zákon, ktorý zakazuje interrupcie od šiesteho týždňa tehotenstva. Zákon špecificky nestanovuje časový limit, po ktorého prekročení je vykonanie potratu ilegálne, ale stanovuje, že potrat nesmie byť vykonaný od momentu, keď je možné detegovať tlkot srdca plodu v tele matky, informuje The State.

Dozvedieť sa o tehotenstve pred jeho šiestym týždňom však v mnohých prípadoch nie je jednoduché. Množstvo žien preto zisťuje, že otehotneli, až po tomto časovom ohraničení a väčšina interrupcií sa v štáte Texas vykonáva až po šiestom týždni tehotenstva. Texas dokonca neumožňuje podstúpiť interrupciu ani ženám, ktoré otehotneli následkom znásilnenia.

texas potrat
Zdroj: Getty Images/Montinique Monroe

Interrupčným zákonom z Texasu sa už zaoberá Najvyšší súd USA, ale zatiaľ posudzovanie iba prijal do zrýchleného konania bez akéhokoľvek rozhodnutia.

Domov
Zdieľať
Diskusia