- produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
- sex, nahotu a iný NSFW obsah
- násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
Skúsený šéfbarman Stanislav Harciník vytvoril knihu, ktorá je návodom ako robiť na Slovensku kvalitné barmanstvo.
Barmanstvo nie je len o miešaní nápojov v šejkri. Je to veda, ktorá sa začína výberom správneho pohára na servírovanie, pokračuje prípravou drinku a rozhodne sa nekončí pri jeho servírovaní hosťom. Týmto všetkým ťa v rámci svojej teoretickej aj praktickej časti prevedie nová kniha slovenského barmana Stanislava Harciníka The Cocktail Balance. Ak ťa fascinuje barová kultúra a chceš sa stať jej súčasťou, táto kniha bude tvojou povinnou literatúrou. Pozri sa, ako môžeš knihu získať a zároveň podporiť jej distribúciu do odborných škôl.
Ku knihe momentálne beží crowdfundingová kampaň, ktorú môžeš podporiť aj ty.
Skúsený barman chce odovzdávať svoje vedomosti ďalej
Kniha The Cocktail Balance vznikla pod rukami skúseného šéfbarmana bratislavského Mirror Cocktail Baru v hoteli Carlton. Stanislav Harciník je odborným riaditeľom najuznávanejšieho printového média pre barmanov Bar Magazine – Thinking about Drinking a spoluzakladateľom gastronomickej iniciatívy We Host You, ktorej cieľom je plošné zvyšovanie úrovne gastronómie na Slovensku a edukácia mladých slovenských barmanov, a zároveň spolutvorcom produktov Balance Cocktail Ingredients. Svoje vedomosti chce odovzdávať aj v rámci svojej novej knihy, pričom jeho cieľom je dostať niekoľko výtlačkov aj medzi študentov odborných škôl.
Kapitola aj o neurogastronómii
Kniha pozostáva z troch hlavných častí – teoretickej, praktickej a z časti, v ktorej sú odkazy od najlepších slovenských barmanov. Teoretická časť obsahuje základy profesionálneho prístupu v jednotlivých kapitolách, ale aj informácie o tom, ako sa prezentovať a ako sa starať o svojich hostí. Dozvieš sa viac aj o procese cenotvorby kokteilu, spoznáš efektívne metódy využiteľné na spracovanie kreatívnych myšlienok a nájdeš tu dokonca aj kapitolu venovanú gastrofyzike a neurogastronómii. Zistíš, ako môžu vôňa, dotyk, zvuk a vizuál ovplyvniť výslednú chuť nápoja.
V knihe je tiež definícia 20 moderných ingrediencií, s ktorými autor pracuje v drinkoch – čerešne, zázvor, fialová mrkva či malinové listy. Nechýba barové náradie, technológie a techniky príprav. Prečítaš si o práci s ľadom a rovnako aj návody, postupy a receptúry na originálne kokteily.
„Kniha bola pôvodne iba mojím receptárom, keďže sa venujem tvorbe drinkov a baví ma práca s chuťami. Ale uvedomil som si, že mojou súčasťou nie sú len recepty, ale aj celý ten kreatívny proces a prístup, ktorý vám chcem ukázať. A je len na vás, čo si z neho vyberiete,“ hovorí Stanislav Harciník.
Barmanská učebnica, ktorá by nemala chýbať v školách
Kniha ponúka komplexný prehľad o dôležitých informáciách, ktoré majú potenciál zaujať ľudí fascinovaných barovou kultúrou a zároveň dať poctivé barmanské základy každému, kto má o to záujem. Dôkazom je aj to, že samotný autor označil jej praktickú časť ako „barmanskú učebnicu“.
Práve preto je cieľom projektu knihu dostať nielen medzi skúsených barmanov či nadšencov, ale aj do 15 odborných škôl hotelových služieb a obchodu na Slovensku. „Záleží nám, aby sme do našich tímov prijímali šikovných ľudí, ktorí ovládajú základy profesionálneho barmanstva. Preto chceme, aby kniha The Cocktail Balance bola dostupná aj pre študentov a študentky stredných odborných škôl.“
Získaj knihu a podpor budúce barmanské talenty
Aktuálne prebieha crowdfundingová kampaň na podporu vydania knihy The Cocktail Balance, do ktorej sa môžeš zapojiť aj ty. Môžeš si vybrať z rôznych úrovní odmien, medzi ktorými je variant, že si môžeš kúpiť knižku iba pre seba, ale aj pre školy. Najvyššia odmena je naozaj lákavá – bar tour s autorom knihy, ktorý teba a tvojich troch kamarátov zoberie do 3 najlepších barov v Bratislave. Zapojením sa do kampane tak môžeš nielen podporiť budúce barmanské talenty na Slovensku, ale aj získať knihu či zaujímavý darček.