Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. novembra 2021, 9:30
Čas čítania 4:57
Ema Stanovská

Wolt a Bistro majú novú konkurenciu. Vyskúšali sme Foodpandu, ktorá má prvý „dark-store“ a sľubuje doručenie do 10 minút

GASTRO GASTROTESTY
Uložiť Uložené

Čo myslíš, doručili nám jedlo do 15 minút, ako nám sľubovala apka? A oplatí sa ju vôbec stiahnuť?

Trh s „rýchlym e-commerce“ všade na svete raketovo rastie. Kým v minulosti si musel vstať, obliecť sa a ísť nakúpiť do obchodu, dnes ti kuriér do niekoľkých minút prinesie nielen večeru, ale aj ponožky, maškrty pre psa, otvárač na víno či dokonca kondómy a nafukovaciu pannu (áno, robili sme si trochu hlbší prieskum, ako sme mali).

Obľúbené donáškové služby Wolt, Bolt Food či Bistro najnovšie dostali novú, ružovo-bielu konkurenciu, ktorá v segmente „quick commerce“ patrí medzi svetové giganty. Foodpanda sľubuje ultrarýchlu donášku jedla, rýchleho občerstvenia aj nákupov. Jej hlavnou výhodou oproti podobným službám je doručovanie v rámci tvojej blízkej lokality – večera alebo potraviny vďaka tomu necestujú cez celé mesto a v niektorých prípadoch by ti mohli prísť už do desiatich minút.

Foodpanda je dcérska značka globálnej skupiny Delivery Hero, sídliacej v Berlíne, ktorá pôsobí vo viac ako 50 krajinách sveta na štyroch kontinentoch a spolupracuje s viac ako pol miliónom reštaurácií. Celkové tržby spoločnosti dosahujú 1,5 miliardy eur.

Ružovo-biela donášková služba s logom pandy Foodpanda vznikla v Ázii, konkrétne v Singapure, v roku 2012. Odvtedy sa rozrástla do ďalších pätnástich krajín vrátane Slovenska. Donášku jedál spustila v septembri tohto roka, od novembra vozí v spolupráci so sieťou obchodov Tesco Expres aj nákupy, ale zatiaľ len v Bratislave.

Foodpanda je aktuálne dostupná v Bratislave, Košiciach, Trnave, Žiline, Nitre, Banskej Bystrici, Prešove, Martine, Poprade a Trenčíne. Svoje služby začala v najväčších mestách poskytovať necelý mesiac od príchodu na slovenský trh. Na čele slovenskej Foodpandy je Filip Fingl, ktorý šéfuje aj najväčšej českej donáškovej platforme Dáme jídlo. Čím sa teda Foodpanda líši od podobných služieb?

foodpanda
Zdroj: Foodpanda

„Ultrarýchle“ doručenie 

Nová donášková služba sa nechváli len silnou materskou spoločnosťou Delivery Hero, ale aj „maximálnou rýchlosťou a flexibilitou doručovania“. Šéf Foodpandy Filip Fingl na tlačovej konferencii povedal, že „prepracovaný systém umožňuje flotile kuriérov doručiť objednávku takmer okamžite“. 

Odporúčané
FEJK NUTELLA TEST: Ktorá známa značka skončila posledná a chutila ako staré orechy a ktorá roztrhala vianočku? FEJK NUTELLA TEST: Ktorá známa značka skončila posledná a chutila ako staré orechy a ktorá roztrhala vianočku? 7. apríla 2024, 14:30

Kuriéri majú byť zákazníkovi k dispozícii priamo v jeho lokalite „so všetkým, na čo si spomenie, že mu v danej chvíli chýba“. To by mala byť zároveň ďalšia výhoda Foodpandy. Vďaka úzkej spolupráci s miestnymi partnermi – pekárňami, mäsiarmi, vinármi – by mal byť sortiment navýšený o lokálne špeciality a o tovar miestnych obchodníkov. Tie by však mali zaradiť do ponuky až na konci novembra. 

CEO Foodpandy Filip Fingl.
CEO Foodpandy Filip Fingl. Zdroj: Foodpanda

Súčasťou služby je aj prvý slovenský „dark-store“ Pandamarket, čiže obchod určený iba na rozvoz. Je to distribučná predajňa, ktorá funguje prostredníctvom online objednávok (cez web alebo aplikáciu) a obsluhuje len susedstvo.

„Budujeme tak ďalšiu jednotku do susedského ekosystému, ktorá umožňuje objednávať tovar s prísľubom ultrarýchleho doručenia. Do dvadsiatich minút vám náš kuriér s úsmevom zaklope aj s vašou objednávkou pri dverách,“ hovorí Mikolaj Komorowski, riaditeľ Pandamarketu Slovensko. 

Vyskúšali sme ju za teba

Aby sme si Foodpandu overili v praxi, stiahli sme si do mobilu aplikáciu, ktorá je k dispozícii na Google Play aj v App Store. Najskôr bolo treba zadať aktuálnu adresu, následne sa zobrazila ponuka, ktorá bola veľmi prehľadná. Vybrať si môžeš zo sekcie reštaurácie, obchody a vyzdvihni si. V čase, keď sme aplikáciu testovali, bola k dispozícii aj akcia 9 eur za 3 objednávky.

foodpanda
Zdroj: Refresher/Ema Stanovská/Foodpanda

Oceňujeme aj možnosť vyhľadávania konkrétneho produktu bez nutnosti klikať na konkrétne sekcie a kategórie. Ak ti teda doma chýba chlieb, stačí otvoriť apku a sekcia na vyhľadávanie je prvé, čo uvidíš. Tam ti už len stačí napísať „chlieb“ a rovno si môžeš vyberať z ponuky obchodov v tvojom okolí. Na porovnanie, v konkurenčnej aplikácii Wolt musíš urobiť o jeden krok navyše a Bolt Food takýto typ vyhľadávania nemá vôbec (hľadať tam môžeš len názvy reštaurácií a konkrétny typ tovaru môžeš hľadať až pri výbere obchodu).

foodpanda
Zdroj: Refresher/Ema Stanovská/Foodpanda

Najprv sme sa rozhodli objednať si potraviny – táto služba je zatiaľ len v Bratislave a týka sa jedenástich obchodov Tesco Expres (postupne ju chcú rozširovať aj do iných miest). Objednávali sme v sobotu 6. novembra okolo poludnia. 

Odporúčané
TEST 16 paštét: Niektoré chutili ako konzervy pre psy, iné ako krém. Ktorá známa klasika získala prvé miesto? TEST 16 paštét: Niektoré chutili ako konzervy pre psy, iné ako krém. Ktorá známa klasika získala prvé miesto? 18. marca 2024, 9:30

Kategória obchody sa člení na podsekcie potraviny, nápoje, víno a kozmetika. K dispozícii boli tri obchody Tesco Expres a doprava bola zadarmo. V čase písania tohto článku (9. 11.) stojí doručenie 1,20 eura. Minimálna suma objednávky pri objednávaní z obchodov je 8 eur, čo je v porovnaní s inými apkami dobrá cena.

V kategórii obchody sú k dispozícii aj filtre na akciové ponuky, dopravu zadarmo, typ obchodu a cenovú hladinu, čo nenájdeme vo Wolte ani v Bolt Foode (v Bistre čiastočne áno). Pri každom obchode sú otváracie hodiny a interaktívna mapa, chýba však telefónne číslo. 

M&M's namiesto chleba s maslom

Po výbere obchodu sa nám zobrazili konkrétne podkategórie, ako trvanlivé potraviny, mäso a ryby a podobne. Pod nimi boli na výber už konkrétne produkty. Zarazilo nás, že hneď na začiatku boli M&M's a žuvačky. Na tomto mieste by sme čakali „bežnejšie“ potraviny, ako napríklad pečivo, maslo, mäso či zeleninu. To isté sa týka aj kategórií – napríklad po odkliknutí kategórie pečivo sa ako prvé zobrazia balené croissanty a v kategórii ovocie a zelenina je na prvom mieste kivi (čo je, mimochodom, jediné ovocie v ponuke).

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 105898 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či nám prišli potraviny načas a v akom stave boli doručené.
  • Či nám jedlo z reštaurácie prišlo do sľubovaných 15 minút.
  • Čo je jednou z hlavných výhod Foodpandy v porovnaní s Woltom či Bolt Foodom.
  • Aké dve funkcie Foodpandy sme vyzdvihli.
  • Či stojí za to, venovať novej donáškovej službe pozornosť.
Domov
Zdieľať
Diskusia