Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Kraj
28. októbra 2021, 16:30
Čas čítania 1:50
Sponzorovaný obsah

Nemusíš jesť len šaláty. Tento slovenský projekt ti uľahčí život s potravinovou intoleranciou

Nemusíš jesť len šaláty. Tento slovenský projekt ti uľahčí život s potravinovou intoleranciou
Zdroj: Unsplash/Mae Mu/Kraj
TECH ALERGIE
Uložiť Uložené

Hľadáš chutné recepty bez laktózy či lepku? Tu ich nájdeš aj s ďalšími užitočnými informáciami.

Hoci chrumkavé pečivo, sladké koláče alebo jogurty a syry miluješ, len čo ich zješ, tvoje telo ťa za ne patrične potrestá. Či žiješ s intoleranciou laktózy, vajec alebo pšenice dlhé roky, alebo len krátko, vieme, že to nie je jednoduché.

Na začiatku je ťažké prísť na to, čo ti prekáža, neskôr bojuješ s hľadaním chutných variantov produktov, a keď už obmieňaš 6 rovnakých receptov dookola, začínaš byť zúfalý. Našťastie však existujú také projekty, ako je Život bez obmedzení od potravín Kraj, kde nájdeš rôzne tipy, podcasty plné informácií a spestríš si jedálniček vďaka novým receptom. 

Viac informácií
pečivo, chlieb, jedlo
Zdroj: Unsplash/Angelo Pantazis

Pomáhajú ľuďom s intoleranciami 

Potraviny Kraj ľuďom s intoleranciami nepomáhajú len svojím širokým sortimentom, ale aj projektom Život bez obmedzení. Web je prehľadne rozdelený do rôznych sekcií a prevedie ťa tak celým procesom od toho, ako zistíš, či máš intoleranciu, až po užitočné rady a informácie o tom, ako funguje naše telo. 

Ak si ešte len vo fáze, že máš podozrenie na intoleranciu, v sekcii Základné otázky o intolerancii nájdeš všetky potrebné informácie. O tom, aké sú príznaky, ako rozlíšiť alergiu od intolerancie, ale aj ako prebieha vyšetrenie u lekára.

Typické príznaky potravinovej intolerancie:
 nafukovanie, bolesti brucha, nepríjemné kŕče a problémy s vyprázdňovaním, 
– únava a bolesť hlavy,
– kožné problémy.

Mnohokrát sa môžu pri potravinovej intolerancii objaviť príznaky až niekoľko hodín až dní po tom, čo si danú potravinu zjedol. Potravinovú intoleranciu dokážu odhaliť krvné testy, ktoré si musí pacient zaplatiť sám. 

Blogy a podcasty nielen pre ľudí s intoleranciou 

Nestačí o svojej intolerancii len vedieť, treba jej hlavne porozumieť. S tým ti pomôžu aj blogy a podcasty, ktoré sú plné užitočných informácií, a to nielen ak máš intoleranciu. Prevedú ťa celým procesom od zistenia príznakov cez to, na ktoré jedlá si treba dávať pozor, až po to, ako v spokojnosti prežiť Vianoce či letné grilovačky. Dozvieš sa tu aj to, aký majú diéty vplyv na zdravie, čo s tvojím telom robí kofeín, alebo aj to, prečo by si sa nemal báť orechov a semiačok.
 

kraj, život bez obmedzení
Zdroj: Kraj

Nemusíš jesť len šaláty, vyskúšaj tieto recepty

Po diagnostike potravinovej intolerancie to môže byť frustrujúce a teraz máš možno pocit, že už nikdy nebudeš jesť svoje obľúbené jedlá a si odkázaný na jedenie šalátov. Vôbec to tak nemusí byť. Naďalej si môžeš vychutnávať pizzu, cestoviny či obľúbené dezerty bez toho, aby si musel závidieť ostatným pri stole. 

Inšpiruj sa tipmi na potraviny, ktorými môžeš nahradiť pšenicu, kravské mlieko alebo vajcia, a prídeš na to, že život s intoleranciou nie je taký hrozný, ako sa na prvý pohľad mohlo zdať. K tomu ti dopomôže aj inšpirácia receptami, ktoré tu nájdeš: od polievok cez raňajkové kaše či lievance až po mäsité jedlá, ale aj také chuťovky ako čokoládový vaječný likér. Pripomeň si chuť Vianoc s perníkovým pudingom a vyskúšaj chrumkavé medové kuriatko.  

Prejsť na web
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Kraj potravín (@kraj_potravin)

Domov
Zdieľať
Diskusia