Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. októbra 2021, 15:06
Čas čítania 0:56
Kamila Šebestová

Na Ficovom proteste budú môcť byť nezaočkovaní ľudia bez rúšok

NEWS KORONAVÍRUS OČKOVANIE PROTEST ROBERT FICO
Uložiť Uložené

V jednom z najmenej zaočkovaných okresov na Slovensku sa tak môžu stretnúť tisíce ľudí bez očkovania.

V nedeľu sa koná zhromaždenie proti vláde, ktoré organizuje Robert Fico. Napriek tomu, že bude v červenej zóne, môže obísť covid automat. Na proteste v Rimavskej Sobote sa tak pravdepodobne stretnú tisíce nezaočkovaných ľudí, ktorí môžu byť navyše bez rúšok. Pridajú sa takisto strany SNS a zrejme aj ĽSNS. 

Na koncert v tom istom meste však podľa portálu Aktuality.sk môže napríklad prísť len desať ľudí. Ak by boli zaočkovaní, testovaní alebo po prekonaní covidu, mohlo by ich byť podľa režimu OTP maximálne 150.

Protest proti „očkovaniu a zotročovaniu Slovenska“ pred Úradom vlády SR v Bratislave.
Protest proti „očkovaniu a zotročovaniu Slovenska“ pred Úradom vlády SR v Bratislave. Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Novinári z portálu Aktuality.sk zisťovali, ako je možné, že pre zhromaždenie tieto pravidlá neplatia. Hygienici údajne protesty nepovažujú za verejné podujatia. Podľa ústavy totiž majú ľudia právo zhromažďovať sa. 

„Protest nemožno označiť za hromadné podujatie. Vyhláška Úradu verejného zdravotníctva SR č. 241/2021 z dňa 12. 08. 2021, upravujúca podmienky konania hromadných podujatí, nezakazuje ani neobmedzuje právo pokojne sa zhromažďovať. Právo pokojne sa zhromažďovať je jedno zo základných práv a jeho ochranu garantuje Ústava SR,“ povedala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava Katarína Nosálová pre Aktuality.sk. 

Odporúčané
„Očkovanie je genocída, treba násilne vtrhnúť do parlamentu.“ Demonštrantov sme sa pýtali, prečo protestujú „Očkovanie je genocída, treba násilne vtrhnúť do parlamentu.“ Demonštrantov sme sa pýtali, prečo protestujú 6. augusta 2021, 15:28

Predseda opozičnej strany Smer Robert Fico počas týchto dní zvoláva na protest ľudí. 

„Všetkých vás srdečne pozývame budúcu nedeľu o 14. hod. na čapicový protest do Rimavskej Soboty,“ povedal Robert Fico vo svojom videu. Dodal, že 17. októbra by si mali všetci zobrať so sebou čiapky. Chce totiž, aby účastníci protestu mávali čapicami na proteste, pretože podľa neho majú politici vidieť, aké to bude, keď ich budú čapicami vyháňať. 

Domov
Zdieľať
Diskusia