Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. septembra 2021, 15:46
Čas čítania 0:58
Viktor Kniš

Máme ďalšie čierne okresy, hlásia Dáta bez pátosu. Slováci podvádzajú, oslavy presúvajú do lepších okresov, tvrdia analytici

ZDRAVIE KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Analytici z Dát bez pátosu tvrdia, že podľa ich informácií sa niektorí obyvatelia vynašli a oslavy presunuli do susedných okresov, kde je situácia lepšia.

Analytici z projektu Dáta bez pátosu hlásia nové čierne okresy. Vychádzajú z aktuálneho covid automatu, ktorý schválila vláda ešte v auguste. Na základe aktuálnych dát by malo byť na Slovensku už niekoľko čiernych okresov, aj keď podľa oficiálne schváleného automatu sú stále len bordové. Novým rozdelením okresov sa vláda bude zaoberať na rokovaní v stredu. 

Odborníci už viackrát upozorňovali, že automat nie je nastavený správne a bolo by z neho potrebné vyňať niekoľko premenných, napríklad deti do 12 rokov. „Stále platí, že červená nie je pandémia a aj fialová sú len ohniská v konkrétnych obciach. Čierna je v tomto stave absolútne nevhodná a predčasná. Bratislava s okolím by mala byť v zelenej a bez obmedzení,“ upozorňujú Dáta bez pátosu.

Podľa analytikov je najdôležitejším indikátorom rastúcich problémov prírastok ľudí v nemocniciach v konkrétnych regiónoch. V tejto štatistike vedú východ a Trenčín. „Celá delta je hyperohnisková záležitosť a veríme, že aj farbenie okresov zoberú do rúk regionálni hygienici a doprajú okresom ,na pohodu‘ pokoj a minimálne obmedzenia,“ dodávajú odborníci, ktorí od začiatku pandémie sledujú situáciu cez dáta. 

Domov
Zdieľať
Diskusia