Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. septembra 2021, 21:23
Čas čítania 0:47
Daniel Mikolášik TASR

Dokážeš odhaliť nácka? V kvíze pre stredoškolákov nájdeš citáty Hitlera, Kotlebu či ministerky Milanovej

NEWS KVÍZ NACIZMUS ŠKOLSTVO
Uložiť Uložené

Kvíz umožňuje stredoškolákom odhaliť extrémistické motívy politikov.

Internetový kvíz Odhaľ nácka umožňuje jednoduchou a atraktívnou formou zorientovať sa stredoškolákom v spleti neznášanlivých výrokov politikov a odhaliť v ich myslení a konaní extrémistické motívy.

Kvíz spustil Friedrich Ebert Stiftung na Slovensku a dvojtýždenník antifašistov Bojovník pri príležitosti 80. výročia vydania tzv. Židovského kódexu. TASR o tom informoval šéfredaktor periodika Braňo Ondruš.


„Neofašizmus a neonacizmus a predovšetkým dnešný antisemitizmus je iný ako ten z obdobia druhej svetovej vojny,“ upozornil predseda Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Pavol Sečkár.

„Je rafinovaný, modernizovaný. Ťaží z problémov. Pomenúva ich, hľadá vinníkov, ale ak vôbec nejaké riešenia ponúka, sú založené na násilí, nenávisti a diskriminácii,“ poznamenal.

Jozef Tiso
Zdroj: Ministerstvo vnútra SR/Slovenský národný archív


Kvíz obsahuje 18 výrokov, ku každému sú štyri možnosti. Po označení autora výroku sa objaví informácia o správnej odpovedi a krátky text s fotkou, ktorý súťažiacich oboznámi s dobovým kontextom výroku a jeho obsahom. Sú tam citáty Adolfa Hitlera, Benita Mussoliniho, ale aj Mariana Kotlebu, Milana Mazureka či súčasnej ministerky kultúry Natálie Milanovej.


Študenti sa môžu otestovať do 9. októbra. Po absolvovaní testu budú zaradení do žrebovania o možnosť účasti na exkurzii do bývalého koncentračného tábora Auschwitz – Birkenau, v ktorom Múzeum SNP prevádzkuje slovenskú národnú expozíciu. Každý z vyžrebovaných si na exkurziu môže zobrať ešte dve kamarátky alebo kamarátov.

Domov
Zdieľať
Diskusia