Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. septembra 2021, 9:30
Čas čítania 6:15
Jakub Paulík

Mafia z dolného Zemplína: telo roztrhané výbušninou s klincami či vražda 10-ročného chlapca

Mafia z dolného Zemplína: telo roztrhané výbušninou s klincami či vražda 10-ročného chlapca
Zdroj: TASR/Matin Baumann
HISTÓRIA BRANISLAV ADAMČO JÚLIUS TÓTH PETER MUSZKA PO STOPÁCH SLOVENSKEJ MAFIE
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Dolným Zemplínom zmietali boje mafiánov, ktorí si nič nedarovali.

Podsvetiu dolného Zemplína v 90. rokov kraľovali konkurenčné organizované skupiny tóthovcov a muszkovcov. Navzájom si vracali menšie či väčšie údery, až kým výbušnina plná skrutiek a klincov neroztrhala šéfa prvého gangu Júliusa Tótha na kusy. 

Jeho život mal cenu zhruba 1 000 000 slovenských korún. Konkurent Peter Muszka sa však z triumfu radoval iba krátko. Pár mesiacov nato ho gangstri Mikuláša Černáka zastrelili tromi ranami do hlavy.

Na prelome milénia sa postupne otvárala cesta nájomnému zabijakovi Branislavovi Adamčovi, ktorý so svojou partiou kriminálnikov vraždil ako na bežiacom páse. Pri jednom z týchto „krvavých žoldov“ dokonca zastrelil ženu a 10-ročného chlapca.

Ďalšie články o násilnej mafii z 90. rokov a zo začiatku milénia nájdeš tu.
V tomto článku si prečítaš:
  • Ako vyzeralo miesto činu po explózii bomby so skrutkami a s klincami.
  • Ktorí dvaja muži patria medzi najdlhšie nezvestných Slovákov.
  • Prečo nájomného vraha Jána Šovčíka volali Tichá smrť.
  • Ktorý mafián má podľa Mikuláša Černáka „chorý mozog“.
  • Čo robili na juhovýchode Slovenska bratia Mellovci.

Mafián, ktorého urazili slová politika

Július Tóth začiatkom 90. rokov v oblasti dolného Zemplína prevádzkoval bezpečnostnú službu Slovakia Panda. Tú podľa Finstatu založil 15. decembra 1993 na „účely ochrany majetku a osôb“. Neskôr do predmetu podnikania doplnil aj služby „súkromných detektívov, potraviny, tabakové výrobky, alkoholické a nealkoholické nápoje v originálnom balení“ a ďalšie.

Odporúčané
Mafiáni sátorovci obesenému mužovi odťali ucho a hromadne znásilnili ženu. Aby zničili dôkazy, do úst jej naliali savo (Rozhovor) Mafiáni sátorovci obesenému mužovi odťali ucho a hromadne znásilnili ženu. Aby zničili dôkazy, do úst jej naliali savo (Rozhovor) 24. februára 2024, 9:30

Inými slovami povedané, išlo o vypaľovanie a pašeráctvo. Okrem toho robili muži Júliusa Tótha aj „poriadky“ s Rómami, zastavovali na cestách autá a vyberali fiktívne pokuty. V podstate sa teda pasovali do roly miestnych „šerifov“.

István Pásztor, vtedajší poslanec NR SR a primátor Kráľovského Chlmca, kde Panda operovala, vyzval v roku 1995 ministra vnútra Ľudovíta Hudeka, aby voči esbéeske Júliusa Tótha zasiahol, informuje Plus 7 dní.

Šéf Pandy preto v polovici marca cestoval z juhovýchodu až do Bratislavy, aby na tlačovej konferencii obhájil svoje meno a zároveň sa čiastočne primátorovi povyhrážal. Brániť sa však vedel aj tvrdším spôsobom než len vyjadreniami na tlačovke.

Július Tóth.
Július Tóth. Zdroj: RTVS/reprofoto/Finstat

Vyše 20 rokov nezvestní, no takmer určite mŕtvi

Július Tóth mal aj väčšie problémy ako tlak od politika Istvána Pásztora. Na dolnom Zemplíne okrem jeho chlapov operovala aj skupina vedená Petrom Muszkom, ktorý proti nemu viedol menšiu vojnu. Vzájomné prestrelky a očierňovanie v novinách sa stali bežnou rutinou. Horšie však bolo, keď sa niekto rozhodol vypovedať nielen pred novinármi, ale aj pred políciou.

Odporúčané
Mafiánske budovy: Kde v Bratislave vybuchovali granáty a nástražné bomby a čo sa tam deje dnes? Mafiánske budovy: Kde v Bratislave vybuchovali granáty a nástražné bomby a čo sa tam deje dnes? 28. septembra 2023, 12:30

Tóthova skupina sa preto v októbri 1996 postarala o únos Jána Stanka a Milana Csalfu, ktorí cestovali s Karlom Szatmárim. Ten v jednom procese vypovedal proti Júliusovi Tóthovi. Csalfu a Stanka odviezli do kúpeľov v Kráľovskom Chlmci a odvtedy ich nikto nevidel. Szatmárimu sa podarilo utiecť. Informáciu pre Refresher potvrdil Ján Petrovič, autor knihy Slovenská mafia: príbehy písané krvou (náš rozhovor si môžeš prečítať tu).

„Vozidlo, ktorým odišli, sa našlo vo Veľkých Kapušanoch dňa 13. 10. 1996 na Záhradnej ulici pred rodinným domom č. 69. Šetrením bolo zistené, že obidvaja boli svedkami násilného trestného činu,“ napísala polícia na Facebooku v roku 2018 o Jánovi Stankovi a Milanovi Csalfovi. Doposiaľ sú evidovaní ako nezvestní, je však takmer isté, že ich koncom roka 1996 zavraždili.

Bomba z klincov a zo skrutiek

Peter Muszka chcel so svojím konkurentom Júliusom Tóthom nadobro skoncovať. Pomoc našiel u bratov Ivana a Karola Mellovcov a bosa Banskej Bystrice Mikuláša Černáka, v ktorého garáži zmontovali bombu. Na skladaní nálože sa údajne podieľali okrem iného bratia Mellovci a Ján Šovčík, prezývaný Tichá smrť, píše SME. 

„Ivan Mello mi vravel, že ho volali Tichá smrť. Vraj veľa nerozpráva a robí pre nich takéto veci,“ tvrdil Černák na súde. Neskôr zavolali na pomoc aj nájomného zabijaka Jozefa Roháča alias Potkana.

Výbušninu vložili do automobilu, ktorý zaparkovali vedľa vozidla Júliusa Tótha pred jeho barom s názvom Panda. Keď Muszkov sok 20. mája 1997 nastupoval v Čiernej nad Tisou do auta, bomba naplnená skrutkami a klincami uložená vo vedľa odstavenom žiguli explodovala a telo mafiánskeho pohlavára roztrhala na kusy.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 103117 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo černákovci zabili mafiána z dolného Zemplína, ktorému predtým pomohli zabiť konkurenta.
  • Koho bratia Adamčovci donútili zastreliť muža guľovnicou.
  • Ako Branislav Adamčo zabil muža, aby pomohol bratovi.
  • Čo vraj povedal po vražde ženy a malého chlapca.
  • Prečo má zlé vzťahy s Mikulášom Černákom.
Domov
Zdieľať
Diskusia