Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. septembra 2021, 14:59
Čas čítania 4:54
Viktor Kniš

ZÁZNAM: Proti demonštrantom zasahovali ťažkoodenci, pripravené bolo aj vodné delo

NEWS PROTEST PROTEST BRATISLAVA PROTEST PRED PARLAMENTOM
Uložiť Uložené

O 16.00 h organizujú strany Smer a Republika protesty pri budove Ústavného súdu SR v Košiciach. Robert Fico vyzýva na pokojnú demonštráciu.

– Demonštrácie proti súčasnej vláde prebiehali v Bratislave aj v Košiciach.

V Bratislave protestovali priaznivci ĽSNS, blokujú cesty.

– Pred budovou parlamentu musel zasahovať antikonfliktný tím.

– Zasahovali aj ťažkoodenci.

Sledovanie protestov naživo sme ukončili. 

19:54 Policajní ťažkoodenci postupne po 19.00 h vytlačili protestujúci dav ľudí, ktorý takmer tri hodiny blokoval cesty v okolí Hodžovho námestia v Bratislave. Na mieste bolo pripravené aj policajné vodné delo. Použiť ho však nemuseli. Krátko pred 19.30 h sa podarilo opäť obnoviť dopravu v okolí Prezidentského paláca. Pri večernom zásahu zadržala polícia tri osoby.

19:00  Policajní ťažkoodenci začali krátko pred 19.00 h postupne vytláčať protestujúci dav ľudí, ktorý už takmer tri hodiny blokuje cesty v okolí Hodžovho námestia v Bratislave. Na mieste je aj policajné vodné delo.

Polícia pred zásahom niekoľkokrát ľudí vyzvala, aby cestu prestali blokovať a upustili od protiprávneho konania. Protestujúci odmietajú z cesty odísť.

Odporúčané
VIDEO: Toto predchádzalo potýčke s Matovičom na proteste za práva transrodových ľudí. Pokojný pochod odrazu narušil konflikt VIDEO: Toto predchádzalo potýčke s Matovičom na proteste za práva transrodových ľudí. Pokojný pochod odrazu narušil konflikt 3. mája 2023, 14:01

18:50  Časť demonštrantov začala blokovať okrem Hodžovho námestia v Bratislave aj Šancovú ulicu, ktorá je jednou z hlavných dopravných tepien v meste, a okolie železničnej hlavnej stanice. Trvalo to však len pár minút, polícii sa podarilo križovatku spojazdniť. 

18:41 Smer tvrdí, že ich na demonštrácii prišlo podporiť 12-tisíc ľudí.

smer
Zdroj: Facebook/Smer-SD

18:28  Na stredajších protestoch v Bratislave zadržala polícia doteraz štyroch ľudí z davu protestujúcich. Dôvodom bolo ich protiprávne konanie. 

18:11  Premávka liniek mestskej hromadnej dopravy v Bratislave v oblasti Hodžovho námestia je prerušená z dôvodu blokovania komunikácií účastníkmi protestného zhromaždenia. Všetky linky premávajú odklonom.

17:45  Polícia musela použiť slzotvorný plyn voči časti demonštrantov, ktorí blokujú cesty na Hodžovom námestí v Bratislave. Niektorí demonštranti sa totiž k policajtom správajú agresívne a nadávajú im. Došlo aj k potýčkam medzi demonštrujúcimi a políciou. Pri jednej z nich musela polícia v sebaobrane zakročiť a použiť pelendreky či slzotvorný plyn. 

17:20  Antikonfliktnému policajnému tímu sa podarilo dohodnúť s demonštrantmi, aby neblokovali Staromestskú ulicu v Bratislave a presunuli sa späť smerom na Hodžovo námestie.


Demonštrantov postupne vytláčajú zo Staromestskej ulice ťažkoodenci. Zasahovať zatiaľ nemuseli. Eskalácii napätia sa snaží zabrániť antikonfliktný tím a členovia zásahovej jednotky bratislavskej mestskej polície.

Odporúčané
„Nacizmus vám vyhovuje?“ kričali Slováci na Rusa Filippa Sedova. Vysvetľuje nám, prečo konfrontoval Občiansky tribunál (Rozhovor) „Nacizmus vám vyhovuje?“ kričali Slováci na Rusa Filippa Sedova. Vysvetľuje nám, prečo konfrontoval Občiansky tribunál (Rozhovor) 8. septembra 2022, 17:30

16:50  Demonštranti, ktorí zablokovali cesty v okolí Hodžovho námestia v Bratislave, sa presúvajú ďalej po centre mesta smerom k Mostu SNP a začínajú blokovať aj ďalšie komunikácie. Zablokovali už aj podchod pod Hodžovým námestím, Staromestskú ulicu a mieria ďalej. Polícia zatiaľ nezasiahla a nedarí sa jej dostať dav pod kontrolu.

Na Staromestskej ulici pri mestských hradbách, neďaleko Dómu sv. Martina, demonštrantov zastavil zásahový tím bratislavskej mestskej polície. K mestskej polícii sa neskôr pridala štátna polícia so svojimi policajnými ťažkoodencami. Protestujúci dav sa snažia dostať mimo cesty a zabrániť mu v tom, aby pokračoval v blokácii ďalších ciest.

16:40 Po Ficovi sa na pódiu v Košiciach striedajú podpredsedovia Smeru Ladislav Kamenický, Erik Kaliňák a Ľuboš Blaha. 

16:37 Na protestoch v Košiciach sú aj desiatky aktivistov z platformy Otvorené Košice, ktorí prišli vyjadriť nesúhlasný názor s Ficom a extrémistami. Postávajú ďalej od pódia s transparentmi. Keď okolo nich prechádzajú priaznivci Smeru, dochádza k slovným potýčkam.

16:30  Polícia zatiaľ výraznejšie nezasiahla. Demonštrujúci skandujú heslo „blokácia“.

16:24  Skupina demonštrantov zablokovala cestu pri Hodžovom námestí v Bratislave. Prítomným policajtom sa im v tom zatiaľ nepodarilo zabrániť. Na komunikáciu pritom mieria ďalšie desiatky ľudí. Doprava v okolí je obmedzená.

Odporúčané
Infiltroval som sa k voličom Fica na proteste: Zadarmo sa vezieme autobusom do Bratislavy ako Ukrajinci, zabávali sa (Reportáž) Infiltroval som sa k voličom Fica na proteste: Zadarmo sa vezieme autobusom do Bratislavy ako Ukrajinci, zabávali sa (Reportáž) 29. apríla 2022, 12:30

Väčšina demonštrantov, ktorí sa presunuli z Hodžovho námestia v Bratislave pred budovu Národnej rady SR, sa vrátila do centra mesta, kde pokračuje protest pred Prezidentským palácom, a začalo sa ďalšie verejné zhromaždenie na Námestí slobody. Pred parlamentom protestuje už len niekoľko desiatok ľudí.

16:22 Predseda Smeru kritizoval aj prezidentku Zuzanu Čaputovú, pretože posunula jeho referendum za predčasné voľby na Ústavný súd, ktorý rozhodol, že sa nemôže konať. Fico viní práve hlavu štátu. 

16:21 Robert Fico na proteste vyzýva na dobrovoľnosť očkovania. Hovorí, že ak bude vo vláde, bude pracovať na tom, aby niesli zodpovednosť tí, ktorí môžu za 13-tisíc obetí koronavírusu. Po jeho boku stojí bývalý prezident Ivan Gašparovič.

16:10 Slováci hlásia aj nepríjemné zážitky z protestov, aj keď sa na nich priamo nezúčastnili. Používateľka Instagramu zverejnila fotky zo zničeného auta, ktoré jej podľa vlastných slov zdemolovali účastníci protestu. Údajne jej nadávali, kopali do dverí auta a vytrhli jej stierače. 

protest
Zdroj: Instagram/Podolienkaa

15:55 Na pódiu reční Milan Uhrík, predseda strany Republika. Kritizuje, že na Slovensku majú možnosť dať sa dobrovoľne zaočkovať deti, a opakuje svoje slogany týkajúce sa očkovania. Kritizuje aj prezidentku Zuzanu Čaputovú a rozhodnutia Ústavného súdu. Dav kričí „hanba“, nikto nemá nasadené rúško. 

Odporúčané
Strávil som 17. november medzi protestujúcimi. Zmobilizujeme sa takto, aj keď budeme čeliť skutočnému zlu? (Komentár) Strávil som 17. november medzi protestujúcimi. Zmobilizujeme sa takto, aj keď budeme čeliť skutočnému zlu? (Komentár) 18. novembra 2021, 7:31

15:49 V Košiciach sa už začal protest, ktorý organizujú odídenci z extrémistickej ĽSNS. Na pódiu reční žena, ktorá tvrdí, že pri organizácii protestu pozvala členov strany Smer, tí však odmietli. Keď spomenula stranu Hlas, dav začal bučať a kričať „fuj“. 

15:46  Pre demonštráciu pred parlamentom a v okolí Hodžovho námestia v Bratislave je momentálne na Mudroňovej ulici obmedzená premávka trolejbusových liniek mestskej hromadnej dopravy 207 a 203.

15:29 Robert Fico naznačuje, že jeho protest bude hlučný. Na Facebook pridal príspevok, v ktorom informuje o svojej prítomnosti v Košiciach. „Ľahko nás nájdete, bude nás počuť,“ napísal.

15:21  Pred parlamentom je aktuálne niekoľko stoviek demonštrantov. Kričia heslá proti vláde i zástupcom parlamentu. Prítomných policajtov vyzývajú, aby sa pridali k protestu a dali svoje prilby a zbrane dole. Dožadujú sa aj prístupu k parlamentu.

15:13 – Zatiaľ sú protesty oveľa búrlivejšie v Bratislave, demonštranti sa už postarali o zablokovanú dopravu.

Dopravný podnik Bratislava aktuálne informuje, že musel prerušiť premávku liniek mestskej hromadnej dopravy 83, 93, 147, 203, 207 a 212 v okolí zastávky Hodžovo námestie. Počas toho, ako dav smeroval k parlamentu, došlo aj k incidentu niekoľkých demonštrantov s okoloidúcou vodičkou.

Odporúčané
VIDEO: „Ak nás budú chcieť povinne očkovať, vytiahneme meče a bude tiecť krv.“ Boli sme na Ficovom protivládnom proteste VIDEO: „Ak nás budú chcieť povinne očkovať, vytiahneme meče a bude tiecť krv.“ Boli sme na Ficovom protivládnom proteste 18. októbra 2021, 20:39

15:02 – Dav stoviek ľudí, ktorý doteraz protestoval na Hodžovom námestí pred Prezidentským palácom v Bratislave, sa pohol a smeruje cez Palisády smerom k Národnej rade SR.


Doprava cez Palisády je aktuálne zablokovaná, keďže protestujúci sa presúvajú po ceste.

15:00 Dav pred Prezidentským palácom sa hlási k ĽSNS. Demonštrujú proti vláde a tvrdia, že na Slovensku prebieha „genocída slovenského národa“.

14:45 – V Bratislave sa protestuje na Hodžovom námestí i pred Národnou radou.

Pred parlamentom už musela voči pár demonštrantom zasahovať polícia, aby bola dodržaná 50-metrová bezpečnostná vzdialenosť od budovy. Zásah sprevádzali i potýčky. Polícia zadržala aj dvoch protestujúcich.


Pred parlamentom zasahoval aj antikonfliktný tím. Pripravení boli aj policajní ťažkoodenci. Po zadržaní jedného z protestujúcich sa skupina demonštrantov začala pomaly presúvať na Hodžovo námestie, kde aktuálne prebieha protest stoviek ľudí.

protesty
Zdroj: TASR

14:35 – Košický magistrát potvrdil, že organizátorov zhromaždení na Hlavnej ulici upozornil na zákon o Ústavnom súde SR, ktorý hovorí o zákaze zhromaždení v okruhu 100 metrov od budov Ústavného súdu a od miest, kde pojednáva.
 

Robert Fico ešte v utorok kritizoval novinárov, ktorí ho na 100-metrovú hranicu upozorňovali. Tvrdí, že zákon pozná a demonštrácia sa bude konať v medziach práva. 

Odporúčané
„Očkovanie je genocída, treba násilne vtrhnúť do parlamentu.“ Demonštrantov sme sa pýtali, prečo protestujú „Očkovanie je genocída, treba násilne vtrhnúť do parlamentu.“ Demonštrantov sme sa pýtali, prečo protestujú 6. augusta 2021, 15:28

Podľa viceprimátora Košíc Marcela Gibódu boli Košice vždy tolerantným mestom a nikto nebráni tomu, aby v ňom ľudia mohli vyjadriť svoj názor. Pripomína však, že so stredajším sviatkom úzko súvisí nielen sloboda, ktorú protestujúci žiadajú, ale aj dodržiavanie zákonov. „V posledných dňoch hovorili niektorí opoziční politici o organizovaní protestov priamo pred budovou Ústavného súdu, čo zákon neumožňuje. Veríme tomu, že zo strany polície dôjde k zabezpečeniu toho, aby bol tento zákon dodržaný a aby nedošlo k narúšaniu poriadku alebo nebodaj výtržnostiam,“ uviedol.

14:30 Košická krajská policajná hovorkyňa Jana Mésarová: „Polícia bude v súvislosti s protestnými zhromaždeniami na stredajší Deň Ústavy SR v centre Košíc zabezpečovať primerané bezpečnostné opatrenia a bezpečnostnú situáciu priebežne monitorovať a vyhodnocovať.“

14:15 V popoludňajších hodinách sa začalo plniť námestie pred palácom prezidentky, kde demonštranti protestovali ešte v prvej polovici augusta. 

protesty
Zdroj: TASR
Domov
Zdieľať
Diskusia