Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. septembra 2021, 14:30
Čas čítania 8:36
Dominik Vetrák

Ako helikoptéra rozsekala dve deti na natáčaní Spielbergovho filmu alebo 10 prípadov, keď hollywoodski herci umierali na pľaci

Ako helikoptéra rozsekala dve deti na natáčaní Spielbergovho filmu alebo 10 prípadov, keď hollywoodski herci umierali na pľaci
Zdroj: Sony Pictures
FILMY A SERIÁLY NATÁČANIE FILMOV A SERIÁLOV ZRANENIA
Uložiť Uložené

Hollywood je nebezpečné miesto a ani tie najslávnejšie filmové série niekedy neriešia, či sú herci a kaskadéri v bezpečí.

Máme 21. storočie a filmovým natáčaniam predchádzajú týždne až mesiace príprav. Štáb sa uisťuje, že všetci zúčastnení sú v bezpečí a všetky kaskadérske kúsky prebehnú bez problémov. Bohužiaľ, aj tak sa niekedy stane, že niečo nevyjde. V lepšom prípade sa to skončí zranením, v tom horšom smrťou.

Pozreli sme sa preto na 10 prípadov, keď na pľaci niekto prišiel o život, pričom väčšine z týchto prípadov sa dalo zabrániť. Najmä úmrtiu desiatok ľudí na rakovinu, ktorú dostali pre testovanie jadrových zbraní blízko miesta nakrúcania filmu. Ale ešte než sa pozrieme na konkrétnu desiatku, musíme sa zamerať na sériu Resident Evil.

Odporúčané
Z bankrotu k miliardám. Ako Marvel padol na dno, predal svoje postavy a stal sa najúspešnejšou značkou na svete? Z bankrotu k miliardám. Ako Marvel padol na dno, predal svoje postavy a stal sa najúspešnejšou značkou na svete? 26. augusta 2021, 12:30

Všetky prípady v článku totiž pochádzajú z minulého storočia. Bohužiaľ, aj v súčasnosti sa však stále stane, že režisér či producent odmieta zabezpečiť natáčanie na takej úrovni, aby sa herci a kaskadéri cítili bezpečne. A séria Resident Evil od režiséra Paula W. S. Andersona je toho nepekným príkladom.

Svoje o tom vie profesionálna kaskadérka Olivia Jacksonová. Tá mala 5. septembra pre Resident Evil: The Final Chapter natáčať súbojovú scénu, ale nakoniec z toho bol kaskadérsky kúsok na motorke. Kameraman mal včas zdvihnúť žeriav, na ktorom bola upevnená kamera. Olivia si pamätá všetko do momentu, keď jej náraz spôsobil príšernú bolesť a zničenie nervov, takže v nemocnici jej museli amputovať ruku. 

Len o dva mesiace neskôr zomrel na nakrúcaní člen juhoafrického štábu Ricardo Cornelius. Pripučilo ho vozidlo Humvee, ktoré sa uvoľnilo z rotujúcej platformy. Hollywood Reporter informoval aj o dovtedy neznámom incidente, keď si na natáčaní toho istého filmu istý člen štábu natrhol väzy po tom, čo ho zavalil obrovský balvan.

Vráťme sa v čase späť o pár rokov k natáčaniu Resident Evil: Retribution. 16 komparzistov-zombíkov vtedy spadlo z vyvýšenej plošiny po tom, čo sa uvoľnilo jej istenie. Až 12 z nich museli previezť do nemocnice so zraneniami končatín a chrbta.

Podľa nemenovaného profesionálneho kaskadéra s viac než 30-ročnými skúsenosťami je to príliš veľa zranení a hospitalizácií. Ideálne sa na natáčaní nikdy nikto nezraní. Je však jasné, že séria Resident Evil na bezpečnosť členov štábu až tak veľmi neprihliadala. 

Olivia Jacksonová sa odmietla zmieriť s nepriazňou osudu. Tvorcov snímky zažalovala. V žalobe tvrdí, že ju zámerne nevolali na schôdzky kaskadérov, zakázali jej mať na hlave helmu a rovnako jej zakázali mať v uchu slúchadlo či niečo, čím by počas kaskadérskeho kúska mohla komunikovať s ostatnými členmi štábu. Tvrdí, že produkcia nezabezpečila základné bezpečnostné podmienky a navyše bez jej vedomia zmenili načasovanie scény. 

Odporúčané
Odtrhnutý prst, prasknutá lebka či desivá dvojitá zlomenina nohy. Toto sú najhoršie zranenia v MMA za poslednú dekádu Odtrhnutý prst, prasknutá lebka či desivá dvojitá zlomenina nohy. Toto sú najhoršie zranenia v MMA za poslednú dekádu 27. januára 2023, 16:30

Člen štábu operujúci kamerový žeriav nakoniec rameno dvíhal o sekundu neskôr. Pri rýchlosti, akou Olivia šla na motorke, to však znamenalo, že pri ňom bude o 32 metrov bližšie, než koľko mala byť v pôvodnom pláne. O tom jej však nikto podľa viacerých očitých svedkov nič nepovedal. Istý člen produkcie uviedol pre The Hollywood Reporter, že nemali jediné stretnutie o zabezpečení scény a že tvorcovia sa s natáčaním unáhlili.

Olivia Jacksonová bola tri týždne v kóme, počas ktorých sa jej doktori pokúšali zachrániť život. Keď sa prebudila, chýbala jej ruka, mala paralyzovanú vrchnú časť tela a zmrzačenú tvár. Náraz ramena jej rozťal ruku a zasiahol aj tvár, pričom jej oddelil od tela tkanivo a kožu.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Olivia Jackson (@oliviathebandit)

Kaskadérka na tie tri týždne striedavého stavu kómy a bdenia spomína ako na obdobie plné nočných mor, halucinácií a neuveriteľnej bolesti. Produkčné spoločnosti stojace za filmom jej navyše ani neuhradili plnú zdravotnú starostlivosť. Olivia už nikdy nebude pracovať, a to nielen vo filmovom biznise. Stáť nevydrží dlhšie než hodinu, potom ju premôže veľká bolesť.

V posledných rokoch v Hollywoode zomieralo až príliš veľa kaskadérov a členov štábu. V auguste 2017 zomrela Joi Harrisová na natáčaní Deadpoola 2 po nehode na motorke. Len mesiac predtým pritom zomrel John Bernecker na pľaci The Walking Dead. V roku 2011 zomrel kaskadér Kun Lieu pri natáčaní The Expendables 2 a v roku 2015 zase pri natáčaní The American Made umreli kaskadéri-piloti Carlos Berl a Alan Purwin. A teraz sa už pozrime do minulého storočia, keď smrť na nakrúcaní filmov nebola až taká výnimočná.

1. Across the Border

V roku 1914 sa v USA natáčal film Across the Border. V istej scéne sa ženská postava mala prebrodiť cez rieku, ktorá jej bola po pás, no bol silný prúd. Brodila sa na koni, ktorý sa však pošmykol, a herečka Grace Forman, známa ako Grace McHugh, padla do vody. Okamžite za ňou skočil kameraman Owen Carter, ani jemu sa ju však nepodarilo zachrániť.

Odporúčané
Nahých hercov a herečky zakrývajú umelé penisy a prsia. Aj takto dnes vznikajú erotické scény Nahých hercov a herečky zakrývajú umelé penisy a prsia. Aj takto dnes vznikajú erotické scény 14. apríla 2022, 14:30

Namiesto toho prišli o život obaja. Carter bol pritom schopný plavec. Žiaľ, prúd rieky je nevyspytateľný a neradno ho podceňovať. Dnes by taký banálny dôvod za úmrtím dvoch hercov asi nebol možný. 

Across the Border
Zdroj: United Artists

2. The Warrens of Virginia

Martha Mansfield mala len 24 rokov, keď prišla o život. Pri natáčaní snímky v roku 1923 bola po šichte stále oblečená vo svojom kostýme. Jeden z hercov na ňu hodil nedohorenú cigaretu (nevie sa, či úmyselne alebo nechtiac). Šaty jej okamžite vzbĺkli a kolegom sa podarilo uchrániť pred ohňom len jej krk a tvár tým, že cez ňu prehodili šaty. Popáleniny na zvyšku tela boli však také vážne, že na druhý deň v nemocnici zomrela. V tomto prípade zlyhal jednotlivec.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 102690 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Kto zomrel na natáčaní Top Gun s Tomom Cruisom a prečo sa dodnes nenašlo jeho telo.
  • Pri ktorom filme zomreli rovno traja kaskadéri v troch rôznych scénach.
  • Ako zomrel Brandon Lee, syn Brucea Leeho, keď natáčal slávny film The Crow.
  • Prečo vrtuľa helikoptéry rozsekala dospelého herca a dve deti na natáčaní Spielbergovho filmu a čo sa dialo po ich smrti.
  • Ako zabili záplavy vody, výbuch dynamitu a rádioaktivita desiatky hercov a komparzistov.
Domov
Zdieľať
Diskusia