Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je vytvorený v rámci mediálnej spolupráce so spoločnosťou TV Markíza
6. septembra 2021, 10:00
Čas čítania 3:10
Jana Mikysová

Jakub Švec: Kvôli scéne v Pánovi profesorovi som musel ísť na obed v ružovom župane a s cestom na tvári

FILMY A SERIÁLY PÁN PROFESOR
Uložiť Uložené

Prečítaj si o vtipných, ale aj stresujúcich zážitkoch ústrednej postavy prvej časti 3. série Pána profesora.

Už dnes si budeš môcť pozrieť prvú časť 3. série obľúbeného markizáckeho seriálu Pán profesor. Nedávno sme ti predstavili nové tváre, ktoré v seriáli pribudli. Práve nováčik Jakub Švec, ktorý hrá seriálového Petra, sa stal ústrednou postavou prvej časti. Ešte skôr, ako si ju pozrieš dnes večer na TV Markíza, si môžeš prečítať zaujímavosti zo zákulisia, o ktoré sa s nami podelil.

Prvá časť Pána profesora sa rozbehne presne tak, ako si zvyknutý. Samo spolu s Klaudiou nebudú riešiť iba otázky ich čerstvo vzniknutého vzťahu, ale už klasicky aj problémy svojich študentov. Tentoraz sa stane terčom ich záujmu nový študent Peter, ktorého hrá herec Jakub Švec.

Jakub Švec.
Jakub Švec. Zdroj: TV Markíza

Prečítaj si, z ktorých hercov je doslova v pi*i, aký moment z natáčania mu utkvel v pamäti, ako sa spolupracuje s Tomášom Maštalírom alebo ktorá scéna z dnešnej časti bola pre neho najviac stresujúca

Nová tvár v Pánovi profesorovi

Keďže Jakub nie je žiaden nováčik a môžeš ho poznať hneď z niekoľkých predstavení v divadlách, ale aj zo seriálu Oteckovia a Červené pásky, zaujímalo nás, ako sa mu hrá v úplne novom seriáli. Pre Refresher prezradil, že v Pánovi profesorovi sa cíti fajn, čo je pre neho dosť zásadné a seriál u neho teda boduje. Podľa jeho slov sa mu s profesionálom, ako je Tomáš Maštalír, spolupracuje veľmi dobre, vďaka čomu ho to všetko baví o čosi viac. 

Pán profesor
Zdroj: TV Markíza

Scéna, kvôli ktorej šiel na obed s cestom na tvári

V dnešnej časti Pána profesora uvidíš scénu, v ktorej sa zrazu všetci obhadzujú múkou, mliekom, vajíčkami. Je to skrátka poriadny neporiadok. Zaujímalo nás, ako prebiehalo natáčanie takejto na pohľad zábavnej scény v skutočnosti. „Bolo to aj naozaj zábavné. Nebola tam len múka, ale aj vajcia, mlieko, olej, cukor, cesto, vafle, palacinky, džem, šľahačka a nutella. Je to také filmové klišé, na ktoré sa často dívate a hovoríte si, že to zrejme nikdy nezažijete. A bang. Stalo sa a bolo to krásne. Užil som si to,“ opisuje Jakub.

Práve s touto scénou má herec spojenú aj veľmi silnú a miestami aj úsmevnú spomienku

Jakub prezradil, že keď túto scénu – palacinkovú vojnu – dotočili, nasledovala hodinová pauza. Následne mali ešte točiť obrazy, ktoré sa mali odohrať po nej. Keďže to bolo v nadväznosti, štáb ho poprosil, aby sa neumyl a ostal špinavý, aby zábery sedeli. „V ten deň som nemal pri sebe obed, čiže som bol nútený ísť sa najesť niekam do mesta. Vyzliekol som sa do treniek, dal si na seba ružový župan (jediný, čo bol dostupný), slnečné okuliare a krokom nezávislej masochistky s cestom po celej tvári som vyrazil do ulíc. Extrémne dobrý pocit. Taká sloboda alebo čo,“ opisuje.

pán profesor, jakub švec
Zdroj: TV Markíza

Pán profesor je aj o vážnych rozhovoroch

A ktorá zo scén bola pre neho, naopak, jedna z najťažších? Jakub prezradil, že to bola práve scéna v prvej časti, kde má dialóg s Kristínou Turjanovou, ktorá hrá jeho mamu. Keďže dialóg bol veľmi dôležitý, mal zo scény poriadny stres. Jakub si myslí, že to vyšlo. Či áno alebo nie, môžeš posúdiť aj ty už dnes večer.  

Svojej postave závidí odvahu

Seriálový Peter sa v prvej časti prejavuje ako agresívny, problémový mladík, ktorý je uzatvorený do svojho sveta a potrebuje poriadne veľa času, kým sa niekomu otvorí. Niektorým hercom zvyknú postavy sadnúť tak, že v podstate hrajú sami seba. Jakub prezradil, že sa mu jeho postava nesmierne páči v tom, že má kritický názor a je smelá. Na rozdiel od neho nikdy nejde proti sebe. Petrovi sú ukradnuté zbytočné konvencie.   
„Ja občas bývam dosť zajačí, niekedy absolvujem rôzne situácie len preto, že sa to patrí, aj keď by som sa im najradšej vyhol. A neviem povedať nie, to ma na sebe štve. Páči sa mi, že Peter na veci prichádza, objavuje. A to v priamom prenose pred očami diváka,“ vysvetľuje.

pán profesor, jakub švec
Zdroj: TV Markíza

Ak sa ti však Jakub v dnešnej časti Pána profesora zapáči, môžeš ho vidieť hrať hneď v niekoľkých divadlách. „V DPOH v inscenáciách Bratislava by night a Perníková dáma, v DPM v hre Socializmus s teplou tvárou alebo v školskom divadle LAB. Príďte, budem rád,“ pozýva všetkých na predstavenia Jakub. 

Ak by nebol herec, učil by

Nemohli sme vynechať otázku, kto je jeho hereckým vzorom. Jakub tvrdí, že nemá vzor, no existujú herci, z ktorých je podľa vlastných slov v pi*i, napríklad Geoffrey Rush, Edward Norton, Vincent Cassel, Martin Huba a Ivan Trojan.    

A čo by Jakub robil, ak by sa nevenoval herectvu? „Medicína alebo učiteľstvo. Podľa mňa je učiteľstvo suverénne najdôležitejšie povolanie a hrozne ma mrzí, keď sa tu u nás na celý tento školský svet kašle,“ odpovedá.

Pán profesor, jakub švec
Zdroj: TV Markíza
Ako vyzeral náročný dialóg, ktorý spomína Jakub v rozhovore, si budeš môcť pozrieť už dnes večer o 20.30 h na TV Markíza. Ak si zvedavý na scénu, v ktorej sa gymnazisti ohadzovali múkou, vajíčkami a palacinkami, môžeš si najnovšiu časť Pána profesora pozrieť v predstihu na VOYO
Domov
Zdieľať
Diskusia