Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. augusta 2021, 20:51
Čas čítania 1:01
Martin Adam Pavlík TASR

Taliban už zakazuje afganským občanom prístup k letisku v Kábule. Chcú, aby ľudia zostali v krajine

Taliban už zakazuje afganským občanom prístup k letisku v Kábule. Chcú, aby ľudia zostali v krajine
Zdroj: TASR/AP
POLITIKA AFGANISTAN TALIBAN
Uložiť Uložené

Podľa hovorcu militantnej organizácie Spojené štáty musia dokončiť evakuáciu z Afganistanu do 31. augusta. Členovia NATO však tvrdia, že bude treba viac času.

Podľa hovorcu Talibanu Zabíhulláha Mudžáhida militantné hnutie už pre chaotickú situáciu nedovoľuje afganským občanom prichádzať na letisko v Kábule. „Žiadame Američanov, aby nepodnecovali Afgancov do odchodu... Potrebujeme ich talenty,“ vyhlásil tiež Mudžáhid.


Zároveň pripomenul, že Spojené štáty musia dokončiť evakuáciu z Afganistanu do 31. augusta (tento termín stanovil americký prezident Joe Biden) a to, že Taliban nebude akceptovať predĺženie tohto termínu. Podľa hovorcu sa vraj život v Afganistane už pomaly vracia do normálu. Podľa neho opäť fungujú nemocnice, školy či univerzity.

Európski členovia Severoatlantickej aliancie však vyhlásili, že potrebujú viac času na ukončenie evakuácií z Afganistanu, uviedla v utorok šéfka holandskej diplomacie Sigrid Kaagová, ktorú citoval spravodajský server DutchNews.nl. Dodala, že európski členovia Aliancie sa v tomto smere obrátili s naliehavou prosbou na Spojené štáty.

Domov
Zdieľať
Diskusia