Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. augusta 2021, 9:19
Čas čítania 1:11
Kamila Šebestová

Taliban údajne chodí od dverí k dverám a núti 12-ročné dievčatá do manželstva. Afganské ženy sa desia nového režimu

Taliban údajne chodí od dverí k dverám a núti 12-ročné dievčatá do manželstva. Afganské ženy sa desia nového režimu
Zdroj: Paula Bronstein /Getty Images
POLITIKA AFGANISTAN NÁBOŽENSTVÁ TALIBAN
Uložiť Uložené

Čo čaká mladé dievčatá pri vláde Talibanu?

S nadvládou Talibanu prichádza nový režim – režim, ktorý odmieta ženy ako rovnocennú súčasť afganskej spoločnosti. „Afganistan bude pripomínať totalitárny Gillead v Príbehu služobníčky,“ hodnotí situáciu politológ Jozef Lenč.

Hoci vodcovia militaristickej organizácie tvrdia, že ženy budú môcť naďalej chodiť do škôl aj do práce, mnohí experti tieto slová považujú len za PR stratégiu. Je očividné, že Taliban nechce mať so Západom zlé vzťahy. Afganské ženy sa však desia nového režimu. Najmä tie, ktoré v živote niečo dosiahli. 

„Musím spáliť všetko, čo som v živote dokázala,“ hovorí afganská študentka pre denník Guardian. Polícia ich musela evakuovať preto, lebo Taliban by podľa nich zbil študentky, ktoré nemali na sebe burku. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Middle East Matters Org. (@middleeastmatters)

V posledných dňoch kolujú ďalšie hrozivé príbehy o mladých dievčatách, ktoré Taliban núti k svadbe. Pôvodne žiadali, aby im obyvatelia miest, ktoré zabrali, odovzdali zoznam slobodných dievčat vo veku 15 až 45 rokov. Teraz sa však údajne ich požiadavky zmenili a na zozname majú pribudnúť aj dievčatá, ktoré dosiahli 12 rokov. Do manželstiev s bojovníkmi Talibanu teda chcú nútiť aj deti.

Domov
Zdieľať
Diskusia