Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. augusta 2021, 8:28
Čas čítania 0:56
Ema Stanovská TASR

VIDEO: Takto Taliban prevzal moc v Kábule. Vyhlásil, že „vojna sa skončila“

NEWS ISLAM
Uložiť Uložené

Stovky Afgancov v snahe uniknúť z krajiny zablokovali letisko. Americké vojská museli strieľať do vzduchu, aby „zmiernili chaos“.

Militantné hnutie Taliban po rýchlej ofenzíve v nedeľu bez boja obsadilo kľúčové mesto Džalalabad a vstúpilo do metropoly Kábul. Tam podľa záberov televízie al-Džazíra jeho bojovníci obsadili aj prezidentský palác. Momentálne majú v moci väčšinu krajiny. 

Taliban vyhlásil, že „vojna v Afganistane sa skončila“ a že je pripravený viesť dialóg o obavách zahraničných vlád. „Dnes je veľký deň pre afganský ľud a mudžahedínov,“ povedal hovorca Talibanu Mohammad Naeem. „Vďaka ti, Bože, že vojna v tejto krajine sa skončila.“

Radikálne islamistické hnutie tvrdí, že nechce byť izolované a praje si udržiavať vzťahy s medzinárodným spoločenstvom.

Na letisku zaznela streľba

Z Kábulu sa momentálne snažia dostať tisícky ľudí. Mnoho západných štátov tam uzavrelo svoje ambasády a evakuuje svojich občanov i miestnych spolupracovníkov. Stovky Afgancov v snahe dostať sa von z krajiny zablokovali letisko.

Portál Guardian píše, že „dav bol mimo kontroly“. Americké vojská museli dokonca strieľať do vzduchu, aby „zmiernili chaos“. Americkí vojaci na letisku pomáhajú pri evakuácii personálu veľvyslanectva a ďalších civilistov. Ulice Kábulu sú podľa vyjadrení novinárov, naopak, pokojné. 

Prezident chcel „zabrániť krviprelievaniu“

Do paláca vstúpili bojovníci Talibanu po tom, ako afganský prezident Ašraf Ghaní opustil hlavné mesto krajiny, aby „zabránil krviprelievaniu“. Podľa najnovších informácií sa prezident spolu so svojou manželkou, šéfom svojej kancelárie a poradcom pre národnú bezpečnosť nachádzajú v hlavnom meste Uzbekistanu Taškent. 

Domov
Zdieľať
Diskusia