Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. augusta 2021, 13:45
Čas čítania 0:25
Richard Bonde TASR

V rukách Talibanu je už aj základňa Bagrám. Šlo o najväčší objekt NATO, jeho súčasťou je aj väznica plná radikálov a teroristov

POLITIKA AFGANISTAN TALIBAN VOJNY
Uložiť Uložené

Letecká základňa Bagrám už nie je pod velením Afganistanu.

Afganský predstaviteľ v nedeľu informoval, že tamojšie vojenské jednotky na základni Bagrám severne od metropoly Kábul, kde sa nachádza aj väznica s 5-tisíc väzňami, sa vzdali Talibanu.

Odporúčané
Taliban vtrhol do hlavného mesta Kábul zo všetkých strán. Boje zatiaľ neprepukli Taliban vtrhol do hlavného mesta Kábul zo všetkých strán. Boje zatiaľ neprepukli 15. augusta 2021, 10:57

Darvajš Raufí, najvyšší predstaviteľ okresu Bagrám, povedal, že kapituláciou sa niekdajšia americká základňa dostala do rúk vzbúrencov po tom, ako bojovníci Talibanu vstúpili na predmestia afganskej metropoly.


Letecká základňa Bagrám boja najväčším vojenským objektom, ktorý v Afganistane uplynulých dvadsať rokoch využívali vojaci Spojených štátov a NATO. Jej súčasťou je aj väznica, v ktorej počas rokov zadržiavali tisíce bojovníkov Talibanu a skupiny Islamský štát.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/AP

Spojené štáty túto základňu v rámci odsunu svojich jednotiek z krajiny odovzdali afganským bezpečnostným silám začiatkom júla tohto roka.

Domov
Zdieľať
Diskusia