Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. augusta 2021, 9:39
Čas čítania 1:13
Richard Bonde TASR

VIDEO: Masívne zemetrasenie na Haiti si vyžiadalo viac ako 300 mŕtvych. Niektoré mestá sú takmer zrovnané so zemou

NEWS NEHODY A ÚMRTIA POČASIE PRÍRODNÉ KATASTROFY SMRŤ
Uložiť Uložené

Okrem chudoby, pandémie a politickej krízy zažila krajina deň po piatku trinásteho ďalšie ničivé zemetrasenie.

Silné zemetrasenie, ktoré v sobotu zasiahlo karibskú ostrovnú krajinu Haiti, si vyžiadalo najmenej 304 obetí. Po otrasoch s magnitúdou 7,2 hlásia tiež 1 800 zranených a zničenie stoviek domov. 

Odporúčané
AKTUALIZOVANÉ: Na Haiti bolo zemetrasenie s magnitúdou 7,2. Vyžiadalo si množstvo obetí AKTUALIZOVANÉ: Na Haiti bolo zemetrasenie s magnitúdou 7,2. Vyžiadalo si množstvo obetí 14. augusta 2021, 16:45

K zemetraseniu došlo v juhozápadnej časti krajiny, asi 125 kilometrov západne od husto obývanej metropoly Port-au-Prince. Obyvatelia pri otrasoch vybiehali do ulíc, aby sa dostali do bezpečia, a následne pomáhali zachraňovať ľudí spod trosiek domov či hotelov.

Následky zemetrasenia na Haiti.
Následky zemetrasenia na Haiti. Zdroj: TASR/AP


Otrasy takmer zrovnali so zemou niektoré mestá a vyvolali tiež zosuvy pôdy, ktoré sťažujú záchranné práce. Do sobotňajšieho večera na ostrove zaznamenali šesť dotrasov s magnitúdou nad 5,0 a ďalších deväť nad 4,0.


Nové silné zemetrasenie je ďalšou z mnohých pohrôm pre Haiti, kde pri ničivých otrasoch v roku 2010 zahynulo podľa odhadov vyše 200-tisíc ľudí. Okrem trvajúcej chudoby krajina trpí aj pre pandémiu, keďže dostala prvú dodávku darovaných vakcín len minulý mesiac. Okrem toho je v nej aj politická kríza po nedávnom zavraždení prezidenta Jovenela Moisa.

Domov
Zdieľať
Diskusia