Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. augusta 2021, 17:19
Čas čítania 1:02
Daniel Mikolášik

Úchvatné perzeidy rozžiarili nočnú oblohu. Sleduj najjasnejší meteor, ktorý sa podarilo zachytiť Slovákovi

ZAUJÍMAVOSTI ASTRONOMICKÉ ÚKAZY
Uložiť Uložené

Na pozorovanie perzeíd je podľa astronóma najvhodnejšie obdobie od 5. do 13. augusta.

Podmienky na pozorovanie meteorického roja Perzeíd sú tento rok priaznivé. Maximálnu frekvenciu, približne 45 meteorov za hodinu, dosiahnu 12. augusta. Mesiac bude pozorovanie rušiť iba minimálne, počas maxima aktivity bude štyri dni po nove. TASR o tom informovala hovorkyňa Slovenskej akadémie vied (SAV) Katarína Gáliková.


„Už desať dní pred maximom je možné pozorovať zvýšenú frekvenciu meteorov. Počas štyroch dní okolo maxima, od 9. do 13. augusta, stretne Zem 62 percent všetkých Perzeíd,“ vysvetlil Ján Svoreň z Astronomického ústavu SAV.

„Po maxime však ich počet prudko klesá a už po troch dňoch možno pozorovať len jednotlivé kusy. Tie sa môžu objavovať až do polovice septembra. Na pozorovanie perzeíd je preto najvhodnejšie obdobie od 5. do 13. augusta 2021,“ tvrdí Svoreň. Meteorický roj Perzeíd je prúd prachových častíc v dráhe periodickej kométy 109P/Swift-Tuttle, ktorá sa k nám vracia raz za 133 rokov.

Domov
Zdieľať
Diskusia