Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. augusta 2021, 19:14
Čas čítania 1:06
Viktor Kniš

350 000 Slovákov na pápežovi? Dajme preč dve nuly, aby to bolo bezpečné, hovorí analytik Bošňák (Videorozhovor)

REFRESHER KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Analytik Ivan Bošňák odpovedal na naše otázky týkajúce sa tretej vlny koronavírusu. Porozprávali sme sa aj o očkovacej lotérii či návšteve pápeža na Slovensku.

Analytik a spoluautor projektu Dáta bez pátosu Ivan Bošňák nám porozprával o príchode tretej vlny koronavírusu na Slovensko v špeciálnom vydaní relácie Face to Face s Adelom Ghannamom. 

V tomto videu sa dozvieš:
  • Či máme na Slovensku tretiu vlnu a aký bude zvyšok prázdnin.
  • Či môžeme opäť očakávať plné nemocnice ako v zime.
  • Ako hodnotí očkovací zákon z dielne vlády, ktorý zvýhodňuje zaočkovaných, ale alternatívou je AG test.
  • V čom sú mnohé európske krajiny popredu v porovnaní so Slovenskom.
  • Aké chyby spravil Igor Matovič.
  • Prečo vníma očkovaciu lotériu ako nezmysel.
  • Prečo je nebezpečné, keď sa stretnú stovky tisíc Slovákov v súvislosti s návštevou pápeža.

Podľa analytika Ivana Bošňáka tretia vlna koronavírusu na Slovensko síce prichádza, nástup je však zatiaľ pomalší ako v mnohých iných krajinách Európy. Spoluzakladateľ projektu Dáta bez pátosu apeluje na ľudí, aby sa dali zaočkovať, pretože zo štatistík vyplýva, že ľudia s vakcínou majú podstatne menšiu pravdepodobnosť, že sa po nakazení variantom delta dostanú do nemocnice. 

Odporúčané
V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? 25. decembra 2022, 12:00

Očkovací zákon, ktorý sčasti zvýhodňuje zaočkovaných, hodnotí ako hotové nešťastie, pretože nejde o účelnú ani vymožiteľnú novelu. Zároveň upozorňuje, že je úplne jedno, koľko mladých ľudí sa dalo zaočkovať, pretože kľúčové je to, čo sa deje v prípade staršej populácie a seniorov. 

Očkovaciu lotériu považuje Ivan Bošňák za Matovičov omyl. Kritizuje hneď niekoľko momentov – od samotného systému registrácie až po skutočnosť, že od spustenia projektu sa do čakárne noví ľudia neprihlásili, čo zatiaľ značí neúspech.  

Analytik si myslí, že v súčasnosti nie je bezpečné organizovať na Slovensku veľké stretnutia s pápežom. Apeluje na skutočnosť, že ľudia budú na udalosti chodiť autobusmi a v hromadnej doprave sa budú vyskytovať aj nezaočkovaní, ktorých síce nepustia do areálu, ale minimálne za plotom budú môcť postávať.  

Domov
Zdieľať
Diskusia