Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. júla 2021, 17:30
Čas čítania 2:50
Richard Bonde

5 skvelých funkcií iPhonu, na ktoré sa môžeš tešiť v novom iOS 15

5 skvelých funkcií iPhonu, na ktoré sa môžeš tešiť v novom iOS 15
Zdroj: Marián Mauik Biel/REFRESHER
TECH IOS APLIKÁCIE IPHONE
Uložiť Uložené

Vlastné režimy sústredenia, lokálna veľkosť textu, meteomapy, ťahanie súborov medzi apkami a podrobnosti o fotkách – toto všetko prinesie nový iOS.

Apple v júni predstavil novú verziu svojho operačného systému pre iPhony – iOS 15. Novými funkciami je naplnená doslova po okraj, preto v nich mnohí strácajú prehľad a nevedia, ako presne budú fungovať. V tomto článku ti prinášame prehľad piatich najlepších z nich, ktoré sa oplatí poznať a zjednodušiť si s nimi život.

iOS 15 bude pre širokú verejnosť dostupný až v septembri, ak sa ho však nevieš dočkať, môžeš si nainštalovať verejnú betaverziu. Nedávno sme priniesli podrobný návod, ako si túto betaverziu môžeš nainštalovať do svojho iPhonu už teraz.

Odporúčané
NÁVOD: Takto si môžeš do iPhonu alebo iPadu nainštalovať betaverziu systému iOS 15 NÁVOD: Takto si môžeš do iPhonu alebo iPadu nainštalovať betaverziu systému iOS 15 10. júla 2021, 12:28
ios 15, iphone
Zdroj: Apple, Richard Bonde/Refresher

1. Vytvor si vlastné režimy sústredenia

Azda najprelomovejšou funkciou v novom iOS 15 je Sústredenie. Táto funkcia nahrádza doterajší režim Nerušiť, ktorý mal absolútne pravidlá a platil pre všetky kontakty a všetky apky rovnako. Tohtoročná novinka je však oveľa premyslenejšia. Funkcia Sústredenie má niekoľko predvolených režimov (Voľný časPrácaCvičenieSpánok a ďalšie), ale čo je pre mnohých ešte užitočnejšie, podporuje aj vytváranie vlastných.

Ak chceš upraviť existujúci alebo vytvoriť nový režim, stačí, že v nastaveniach vojdeš do menu Sústredenie a klikneš na malé plus v pravom hornom rohu. Každý režim si môžeš prispôsobiť vlastným názvom, farbou aj piktogramom. V ďalších krokoch si pridáš kontakty, ktoré ti v danom režime môžu písať a volať bez obmedzení. Ostatné budú musieť zavolať dvakrát po sebe alebo pri písaní iMessage kliknúť na tlačidlo Je to neodkladné. Tiež si môžeš zvoliť, ktoré apky ti budú môcť v tomto režime posielať hlásenia a ktoré nie.

Vľavo: výber šablóny nového režimu. V strede: výber názvu, farby a ikony režimu. Vpravo: výber osôb, od ktorých budú aj so zapnutým režimom chodiť notifikácie.
Vľavo: výber šablóny nového režimu. V strede: výber názvu, farby a ikony režimu. Vpravo: výber osôb, od ktorých budú aj so zapnutým režimom chodiť notifikácie. Zdroj: Richard Bonde/Refresher

2. Zmeň si veľkosť textu len vo vybraných apkách

iPhony sú už odnepamäti známe svojimi nastaveniami prístupnosti, od farebných filtrov cez rozprávanie obsahu obrazovky až po adaptívnu veľkosť textu. V novom iOS 15 sa jej prispôsobiteľnosť posúva o úroveň vyššie, pretože si ju po novom môžeš nastaviť pre každú aplikáciu zvlášť.

Domov
Zdieľať
Diskusia