Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
20. júla 2021, 9:44
Čas čítania 0:44
Ema Stanovská

Výrobca zmrzliny Ben & Jerry’s chce ukončiť predaj na okupovanom území Palestíny. Vraj by bol „v rozpore s hodnotami firmy“

NEWS IZRAEL
Uložiť Uložené

Izrael krok spoločnosti odsúdil ako nemorálny a diskriminačný.

Spoločnosť Ben & Jerry’s uviedla, že ukončí predaj svojej zmrzliny na palestínskych územiach, konkrétne na západnom brehu Jordánu a vo východnom Jeruzaleme, ktoré sú od roku 1967 pod izraelskou kontrolou. Podľa jej slov by „nebol v súlade s hodnotami jej spoločnosti“. Izraelské ministerstvo zahraničia krok spoločnosti odsúdilo.

Ben & Jerry's
Zdroj: Getty Image/Kevin Dietsch

„To rozhodnutie je nemorálne a diskriminačné, pretože vyčleňuje Izrael, má negatívny vplyv na Izraelčanov aj Palestínčanov a povzbudzuje extrémistické skupiny, ktoré využívajú taktiku zastrašovania,“ vyjadrilo sa podľa iDnes izraelské ministerstvo.

Spoločnosť sa politicky angažuje už dlhodobo

Podľa výrobcu zmrzliny odráža tento krok „obavy fanúšikov a dôveryhodných partnerov“.  Podľa BBC čelí Ben & Jerry’s „dlhoročnému tlaku aktivistov“.

Ukončenie predaja chce dosiahnuť tým, že nechá prepadnúť súčasné licenčné zmluvy, ale v Izraeli majú byť výrobky spoločnosti dostupné ďalej.

Platnosť súčasných licenčných dohôd by mala vypršať do konca tohto roka. Spoločnosť neuviedla, ako zabráni tomu, aby sa výrobky na toto územie aj naďalej šírili.

Firmu Ben & Jerry’s založili v roku 1978 najlepší priatelia Ben Cohen a Jerry Greenfield.

Domov
Zdieľať
Diskusia