Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
7. júla 2021, 9:46
Čas čítania 1:35
Kamila Šebestová

Mladého gaya dobilo na smrť 12 mužov pred klubom. Jeho vražda vyhnala do ulíc tisíce nahnevaných Španielov

Mladého gaya dobilo na smrť 12 mužov pred klubom. Jeho vražda vyhnala do ulíc tisíce nahnevaných Španielov
Zdroj: Aldara Zarraoa/Getty Images
NEWS LGBT+ VRAŽDY
Uložiť Uložené

Zdravotného asistenta Samuela Luiza dobili na smrť pred klubom v meste La Coruña.

Vražda mladého gaya Samuela Luiza vyhnala do ulíc Španielska tisíce demonštrantov. Žiadali lepšiu ochranu LGBT+ komunity pred násilím a spravodlivý trest pre vraha Samuela Luiza.

Samuel Luiz pracoval ako zdravotný asistent a mal len 24 rokov. Keď vyšiel v sobotu nadránom pred klub v španielskom meste La Coruña, na smrť ho dobil neznámy okoloidúci s ďalšími 12 komplicmi. Jeho priatelia tvrdia, že sa stal obeťou homofóbneho útoku. 

Mladý chlapec vyšiel von pred klub okolo polnoci, aby si zavolal. Počas videohovoru ho slovne napadli neznámi okoloidúci. Obvinili ho, že ich fotí. Samuel sa ohradil so slovami, že má videohovor, a preto je na mobile. Napriek tomu ho však jeden z nich napadol. Neskôr odišiel a vrátil sa s ďalšími 12 mužmi. Bili Samuela, až kým neupadol do bezvedomia. V nemocnici neskôr podľahol zraneniam a zomrel. 

Tento incident vyvolal v Španielsku obrovské pobúrenie a nenávisť voči homofóbom. Za LGBT+ komunitu sa včera postavili tisíce Španielov vo viacerých španielskych mestách vrátane Barcelony, Valencie, Madridu, ale aj mesta La Coruña, kde došlo k vražde.

Odporúčané
Jediný LGBTI+ filmový festival na Slovensku prichádza do bratislavských kín. Tieto filmy si nesmieš nechať ujsť Jediný LGBTI+ filmový festival na Slovensku prichádza do bratislavských kín. Tieto filmy si nesmieš nechať ujsť 24. októbra 2023, 15:00

Španielsky premiér Pedro Sánchez podporil demonštrantov. „Bol to primitívny, bezcitný čin. Španielsko nebude niečo takéto tolerovať a nebude zaháľať pri obhajobe práv a slobody.“

Španielsky incident nie je v Európe, bohužiaľ, ojedinelý. Len pred týždňom napadla skupina tínedžerov kamarátov pri konverzácii v centre Bratislavy. Dôvod? Homofóbia. Išlo totiž o skupinu gayov.

Keď si jeden z agresorov všimol, že Daniel (pseudonym) mal nalakované nechty, spýtal sa ho, či je b*zerant. Keď neodpovedal, zaútočil naňho teleskopickou tyčou. Nasledoval kopanec do hlavy. Skupina kamarátov sa nakoniec zachránila tak, že Daniel utiekol do najbližšej krčmy. Tam vydesený povedal čašníčke, aby zavolala policajtov. Jedného z agresorov zatkli, no podľa Daniela mala polícia veľmi neochotný prístup. 

Podľa niektorých zástupcov LGBT+ komunity sa útoky stupňujú aj preto, že teraz prebiehajú slávnosti Pridu. Po celej Európe volajú jej členovia po lepšej ochrane pred násilím. Diskriminácia a obťažovanie LGBT+ komunity sú totiž zjavne stále problémom. 

Odporúčané
Spolužiak na mňa kričal, že by ma mali vziať do Osvienčimu, hovorí 14-ročný transrodový chlapec Michael Spolužiak na mňa kričal, že by ma mali vziať do Osvienčimu, hovorí 14-ročný transrodový chlapec Michael 25. apríla 2021, 9:30
Domov
Zdieľať
Diskusia