Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. júla 2021, 14:33
Čas čítania 3:36
Viktor Kniš

Erik Tomáš Ficovi pred voľbami v roku 2016 údajne pomáhal zdiskreditovať Matoviča. Zapojil sa vraj aj Norbert Bödör

NEWS ROBERT FICO
Uložiť Uložené

Refresher ešte v decembri 2020 zverejnil časť výpovede Ľudovíta Makóa, ktorý potvrdil schôdzku na ministerstve vnútra, na ktorej vraj boli aj Tibor Gašpar, Robert Kaliňák a Norbert Bödör. Témou bol údajne Matovič.

Krátko pred voľbami v roku 2016 zorganizoval Robert Fico tlačovku, na ktorej o svojom politickom súperovi Igorovi Matovičovi tvrdil, že je daňový podvodník. Minimálne traja spolupracujúci obvinení pred vyšetrovateľmi potvrdzujú, že šéf Smeru získal podklady k účtovníctvu vďaka údajnej organizovanej zločineckej skupine Norberta Bödöra.

„Mám to od konkrétneho človeka, ktorého identitu presne poviem v okamihu, keď sa táto vec vyšetrí,“ povedal Robert Fico v televízii pár dní po zverejnení dokumentov.

Kauza Matovičovho účtovníctva napokon skončila vo februári 2017 so záverom, že vyšetrovateľ skončil trestné stíhanie z dôvodu premlčania skutku.

Úryvok z dokumentu Daňového úradu Trnava, ktorý Robert Fico rozdával novinárom na tlačovej konferencii.
Zdroj: reprofoto

Refresher ešte v decembri 2020 informoval o údajnom stretnutí bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka, bývalého šéfa policajtov Tibora Gašpara a oligarchu Norberta Bödöra, na ktorom vraj riešili práve diskreditáciu v tom čase najhlučnejšieho Ficovho súpera Igora Matoviča.

V tom čase sme vychádzali z výpovede kajúcnika Ľudovíta Makóa, ktorý spolupracuje s políciou vo viacerých veľkých kauzách ako člen Bödörovho komanda a bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy.

Podľa vyšetrovateľov mala tzv. Bödörova schéma tri základné ciele: udržanie politickej moci strany Smer-SD, obsadenie všetkých dôležitých najvyšších funkcií v bezpečnostných zložkách štátu a zadováženie finančnej hotovosti, resp. iných výhod.

Erik Tomáš mal Ficovi pred voľbami v roku 2016 pomáhať zdiskreditovať Matoviča, tvrdí kajúcnik. Zapojiť sa mal aj N. Bödör
Zdroj: Refresher

Erik Tomáš na scéne

Pokračovanie zverejnil portál Aktuality, ktorý vychádza aj z výpovedí ďalších obvinených – bývalého šéfa finančnej jednotky NAKA Bernarda Slobodníka a bývalého šéfa finančnej správy Františka Imreczeho. Podľa nich bol do kompromitácie zapletený aj bývalý člen Smeru a súčasný podpredseda strany Hlas-SD Petra Pellegriniho. 

Odporúčané
Exšéf finančnej správy Imrecze vypovedá proti Ficovi. Na úrade vlády vraj s Bödörom organizoval diskreditáciu Kisku Exšéf finančnej správy Imrecze vypovedá proti Ficovi. Na úrade vlády vraj s Bödörom organizoval diskreditáciu Kisku 2. júla 2021, 13:15

Podľa svojej výpovede sa František Imrecze stretol s Erikom Tomášom, ktorý ho údajne kontaktoval pred voľbami v roku 2016 s tým, že má „legitímne právo verejne komunikovať, že Matovič je daňový podvodník“. Na základe toho si podľa zistení portálu Aktuality súčasný poslanec a politik Hlasu-SD od šéfa finančnej správy vypýtal analýzu Matovičovej firmy. Imrecze súhlasil a analýzu dal vypracovať dnes už odsúdenému spolupracujúcemu obvinenému Danielovi Čechovi zo svojho úradu. Výslednú analýzu následne podľa Imreczeho Robert Fico použil na tlačovej konferencii. 

Erik Tomáš to popiera. „Robert Fico ani túto tému vo volebnej kampani v roku 2016 nekomunikoval. Matovičovo nadhodnotenie nákladov pri prevádzkovaní služobného vozidla sa totiž stalo témou až v roku 2017, teda rok po voľbách, pričom ju otvorili samotné médiá,“ povedal Aktualitám, ktoré však upozornili, že časový sled bol iný. 

5. februára 2016 Robert Fico na tlačovej konferencii obvinil Igora Matoviča, že pred rokmi previedol celú svoju firmu Regionpress na bieleho koňa, prepral 122 miliónov slovenských korún, ktoré si vraj poslal na súkromný účet, a potom zničil celé účtovníctvo. Následne Robert Fico novinárom prítomným na tlačovej konferencii rozdal dokumenty z Daňového úradu Trnava. 

Ľudovít Makó vypovedal, že podľa neho tento dokument pochádzal zo spisov, ktoré boli založené vo veci trestného stíhania Matovičovej firmy.

Novinári sa priamo na tlačovej konferencii pýtali Roberta Fica, odkiaľ má citlivé dokumenty, ku ktorým by nemal mať za normálnych okolností prístup, odpovedi sa však vyhýbal.

Robert Fico a Erik Tomáš.
Robert Fico a Erik Tomáš. Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Čo povedali vyšetrovateľom o diskreditácii Matoviča Makó a Slobodník? 

O tom, že diskreditácia Matoviča cez firmu Regionpress bola vopred pripravená akcia ľuďmi z Bödörovej schémy, svedčia okrem Imreczeho aj Bernard Slobodník a Ľudovít Makó. 

Prvý menovaný sa často zúčastňoval na stretnutiach na 6. poschodí bratislavskej budovy pri policajnom prezídiu, kde malo Bödörovo komando základňu. „Pánom Bödörom a Gašparom nám bolo uvedené, že sa blížia voľby do parlamentu a je neúnosné, do akej miery Matovič a jeho strana útočia na vládnuci Smer,“ povedal vyšetrovateľom kajúcnik Slobodník.

Makó tvrdí, že kvôli Matovičovi bol na ministerstve vnútra za Roberta Kaliňáka. 

Údajná zločinecká skupina začala na diskreditácii Igora Matoviča pracovať niekedy v lete 2015, tvrdí bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy. V tom čase totiž patril medzi najhlasnejších kritikov vlády a jeho aktivity „extrémne narušovali politický kurz strany Smer-SD“, opisuje podrobne vo svojej výpovedi Makó. 


Pokyny k zberu kompromateriálov na Matoviča údajne na stretnutiach skupiny zadával oligarcha Norbert Bödör a vtedajší policajný prezident Tibor Gašpar. „V rámci týchto stretnutí sa zadali zo strany Nora a Tibora úlohy,“ tvrdí vo výpovedi Makó. Súčasťou zberu kompromateriálov bolo aj dvojdňové sledovanie osoby Igora Matoviča.

„Na základe všetkých nástrojov finančnej správy, ako aj informácií z prostredia polície sme zostavili diagram jednotlivých prešľapov Matoviča,“ uvádza ďalej Makó. 

 
Tento diagram následne samotný Makó podľa svojej výpovede prezentoval na stretnutí na ministerstve vnútra. Makóovou úlohou bolo podrobne opísať, čo na Igora Matoviča zohnali, akých trestných činov sa mohol dopustiť a akým spôsobom by ho mohli verejne kompromitovať.

Na stretnutí priamo na pôde Ministerstva vnútra SR boli podľa Makóa vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák, Norbert Bödör, Tibor Gašpar a Makó. Robert Kaliňák toto stretnutie Refresheru poprel. Vo viacerých rozhovoroch nevylúčil, že sa s väzobne stíhaným oligarchom stretol, dokonca chvíľu bola možná spolupráca ako advokát a klient, keď Bödöra vlani zadržali. 

Norbert Bödör.
Norbert Bödör. Zdroj: TASR/Martin Baumann

Fico dôveryhodnosť kajúcnikov spochybňuje

Robert Fico dlhodobo tvrdí, že niektorí nominanti jeho vlády sú politickými väzňami. Hovorí to aj o Tiborovi Gašparovi, ktorý bol podľa vyšetrovateľov pravou rukou Bödörovho komanda.

Zároveň šéf Smeru kritizuje ľudí ako Bernard Slobodník, Ľudovít Makó alebo Boris Beňa, ktorí podľa neho s cieľom znížiť si trest vypovedajú aj v neprospech nominantov Smeru. Tieto výpovede podľa informácií Roberta Fica organizujú prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry na čele s Danielom Lipšicom. 

„Tak ako máte v bordeli matku, tak je Lipšic matkou všetkých udavačov,“ povedal šéf Smeru. Fico predniesol aj schému, v rámci ktorej podľa neho špeciálna prokuratúra na čele s Danielom Lipšicom systematicky pripravovala kajúcnikov, na ktorých je údajne cez konkrétne stretnutia prepojený aj Igor Matovič.

Nedávno sa na verejnosť dostala aj časť správy Slovenskej informačnej služby, z ktorej vyplýva, že tajná služba zachytila spravodajské informácie minimálne sčasti potvrdzujúce teórie Roberta Fica.

Kvôli správe SIS sa stretli najvyšší predstavitelia štátu na pozvanie Eduarda Hegera, keďže tajná služba tvrdí, že k informáciám o synchronizácii výpovedí v nešpecifikovaných kauzách existujú aj ďalšie dôkazy. 

Domov
Zdieľať
Diskusia