Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
27. júna 2021, 19:52
Čas čítania 0:45
Richard Bonde

Pravdepodobnosť tornáda na Slovensku je nízka, tvrdí meteorológ. Takto sa dá v prípade jeho príchodu zachrániť

NEWS POČASIE PRÍRODNÉ KATASTROFY
Uložiť Uložené

Mnohí si myslia, že tornáda sú na Slovensku nemožným javom.

Vo štvrtok vyčíňalo na južnej Morave neďaleko slovenských hraníc tornádo, ktoré vyvolala takzvaná supercelárna búrka. Tie na našom území nie sú časté, no keď prídu, často sú veľmi intenzívne a v niektorých prípadoch ničivé.

Odporúčané
VIDEO: Južným Českom sa prehnalo tornádo. Z lokality hlásia minimálne 3 obete a približne 200 zranených VIDEO: Južným Českom sa prehnalo tornádo. Z lokality hlásia minimálne 3 obete a približne 200 zranených 25. júna 2021, 7:25

Pri štvrtkovej búrke v Česku dosahoval vietor rýchlosť až 219 km/h a z intenzívnej búrky sa napokon vytvoril veterný vír, ktorý zlikvidoval časti viacerých obcí a zanechal stovky ľudí vo veľmi vážnej životnej situácii.

Meteorológ Miroslav Šinger zo Slovenského hydrometeorologického ústavu prezradil pre Tlačovú agentúru Slovenskej republiky viaceré detaily týkajúce sa výskytu tornád na našom území.

tornádo
Zdroj: ČTK/PR/Sitař Marek

Podľa Šingera sa na Slovensku tornáda už vyskytli, neboli však ničivé alebo nezasiahli obývané oblasti. Pravdepodobnosť, že sa zo supercelárnej búrky vytvorí tornádo, je podľa neho v našej geografickej polohe približne 5 percent.

Ľudia väčšinou príchod tornáda zaznamenajú až vizuálne. To je spravidla najnebezpečnejšie pre ľudí, ktorí nesprávne odhadnú jeho vzdialenosť a neujdú od víru dostatočne ďaleko. Ideálny odstup je jeden alebo viac kilometrov.

Odporúčané
VIDEO: Muž nakrúcal tornádo na Morave aj v čase, keď ničilo jeho vlastný dom VIDEO: Muž nakrúcal tornádo na Morave aj v čase, keď ničilo jeho vlastný dom 26. júna 2021, 15:22

Ak sa však človek nemá ako vzdialiť, mal by vyhľadať čo najnižšie položenú miestnosť, ideálne suterén. Najlepšie je držať sa čo najďalej od stien a okien a v prípade kolapsu budovy si chrániť predovšetkým hlavu pred vecami, ktoré lietajú v silnom vetre.

Domov
Zdieľať
Diskusia