Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. júna 2021, 7:25
Čas čítania 1:01
Richard Bonde

VIDEO: Južným Českom sa prehnalo tornádo. Z lokality hlásia minimálne 3 obete a približne 200 zranených

NEWS POČASIE PRÍRODNÉ KATASTROFY
Uložiť Uložené

Niektoré časti juhomoravských obcí vyzerajú ako zrovnané so zemou.

Vo štvrtok popoludní sa v južnej časti Českej republiky, neďaleko slovenských hraníc, popri búrkach objavilo aj tornádo. V oblasti mesta Hodonín a obcí Moravská Nová Ves, Hrušky, Mikulčice a Lužice sú zničené desiatky budov.

Odporúčané
Nad západným Slovenskom sú nezvyčajné oblaky. Svojím tvarom pripomínajú bubliny Nad západným Slovenskom sú nezvyčajné oblaky. Svojím tvarom pripomínajú bubliny 24. júna 2021, 17:49

Na mieste od večera do neskorej noci zasahovali hasiči z Česka, zo Slovenska aj z Rakúska. Podľa aktuálnych informácií je známych približne 200 zranených. Niektorí, ktorých po katastrofe previezli do nemocníc, zraneniam už podľahli. Záchranári potvrdili, že zomreli minimálne traja ľudia.

Podľa meteorológov išlo s najväčšou pravdepodobnosťou o supercelárnu búrku 4. stupňa – azda najsilnejšiu búrku v modernej histórii Česka. Supercelárne búrky prinášajú silný vietor a dážď, obrovské krúpy a niekedy aj veterné víry.

Pacientov prijímajú viaceré nemocnice, pomocnú ruku ponúkla aj Univerzitná nemocnica v Bratislave. Na mieste sú prevrátené autá aj autobus. V najkritickejšom stave zostala po katastrofe obec Hrušky, kde je podľa hovorcu starostu zničená približne polovica dediny.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by ČT24 (@ct24zive)

Od mája 2018 ide v Česku o prvé tornádo. V Hodoníne sú zničené viaceré budovy vrátane športovej haly a domova seniorov, ktorý museli evakuovať. V poškodenej oblasti bolo od štvrtkového večera približne 120-tisíc domácností bez elektrickej energie. Neprejazdná bola diaľnica D2, viacero regionálnych ciest a železnice.

Odporúčané
Keď sa vyprší, bolesť zmizne. Odborníčka vysvetľuje, prečo ťa pri zmenách počasia trápia fyzické a psychické problémy Keď sa vyprší, bolesť zmizne. Odborníčka vysvetľuje, prečo ťa pri zmenách počasia trápia fyzické a psychické problémy 18. marca 2023, 9:30

Okrem tornáda sa v Česku a na severnom Slovensku ukázali aj ďalšie prejavy supercelárnej búrky. Jedným z nich boli aj masívne krúpy, ktoré sa viacerým podarilo zdokumentovať.

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahy 2. stupňa pre Bratislavský, Trnavský, Trenčiansky a Žilinský kraj, pre ostatné kraje platí 1. stupeň výstrahy pred silným vetrom a prívalovým dažďom.

Domov
Zdieľať
Diskusia