Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah vznikol v spolupráci s priestorom Nová Cvernovka.
17. júna 2021, 9:56
Čas čítania 3:01
redakcia

Leto v Novej Cvernovke otvoria Modré hory a Tono S. V programe nechýba ani techno, filmy a divadlo

Leto v Novej Cvernovke otvoria Modré hory a Tono S. V programe nechýba ani techno, filmy a divadlo
Zdroj: Nová Cvernovka
KULTÚRA
Uložiť Uložené

Letná sezóna v parku pod Palmou sa vracia!

Nová Cvernovka sa počas letných prázdnin rozhodne nechystá oddychovať. Po vynútenej odmlke chystá v priebehu letných mesiacov návrat bohatého kultúrneho outdoorového programu, ktorý môžeš poznať pod názvom Leto pod Palmou. Podujatia budú mať pestrý záber – od diskusií i prednášok, literárnych čítaní cez filmy, hudobné koncerty po dídžejské balíky či popoludnia s chill oddychovým programom.

Leto pod Palmou je séria podujatí v parku kultúrneho a kreatívneho centra Nová Cvernovka. Počas mesiacov jún, júl a august v ňom zažiješ kultúrny program, ktorého súčasťou budú inscenácie nezávislých divadelných súborov, vystúpenia alternatívnych hudobných interpretov a dídžejov, letné kino s dokumentárnymi i hranými filmami, nebude chýbať ani kvalitná súčasná slovenská literatúra a nedeľný chillout v parku pod stromami.

O otvorenie letnej sezóny sa postarajú Modré hory, Beyuz, Tono S. a MtotheG. „Teším sa, že Leto pod Palmou môže byť akýmsi pandemickým ostrovom hudby v Novej Cvernovke. Je osviežujúce dohadovať koncerty s tým, že nemusíme tŕpnuť, či ich zrušíme. Prichystali sme si skutočne bohatý program,“ hovorí hudobný dramaturg Matwe Kaščák. Raperi a poeti Lyrik a Bene z generácie X vymenili motto „nudnejší jak život“ za „o všetkom a o ničom rap“. Pôvodnej zostave kryje chrbát Roland Kánik. Spoločne s Modrými horami vystúpi aj vášnivý milovník world music, zberateľ, hudobný producent Beyuz. O hudobný support sa postará aj zakladateľ ajlavmjuzik, vydavateľ, producent, promotér a zberateľ vinylov Miro Gajdoš a. k. a. MtotheG. či Tóno S., ktorého viacerí poznajú vďaka jeho lyrickej ekvilibristike s mikrofónom v ruke.

Letný návrat na koncertné pódiá si užije aj skupina Ľudové mladistvá – projekt skladateľa a klaviristu Martina Majla Štefánika, ktorý kombinuje džez s folklórom. Predkapelou bude česko-slovenské trio Treepop, ktoré tvorí Vojtěch Drnek, Richard Šanda a Michal Šelep, so žánrovým presahom od džezu cez vážnu hudbu až po voľnú improvizáciu. Na pódiu pod Palmou sa predstaví aj Khoiba, v rámci festivalu BRaK vystúpi aj Bert & Friends. 

Leto Pod Palmou
Zdroj: Nová Cvernovka

Súčasťou bude predajná výstava kníh s bohatým sprievodným programom: výstavy, diskusie a autorské čítania, koncerty, divadlo, workshopy i detský program. Témou tohto ročníka je nová doba. Chýbať nebude ani séria legendárnych technopárty pod názvom Nočná. Už prvý júlový piatok sa predstaví Fairycore Syndicate a posledný júlový piatok v parku pod Palmou vystúpi aj známy berlínsky technoprojekt BRUTALISMUS 3000. „Okrem nich zahrajú aj Isobutane, Space Cats, Whithe, bieloruská umelkyňa Mustelide, hardcorové kapely pod kuratelou projektu Robíme to pre peniaze, LUVVER, Katarzia, God & Eve, Early Millennial, Něco Něco, Ora the Molecule a mnohé ďalšie kapely a dídžeji, na ktorých usilovne pracujeme,“ dodáva Matwe Kaščák.

Súčasťou relaxu pod Palmou, ktorý do Novej Cvernovky prináša partner živej kultúry Nadácia VÚB, bude aj tanec. Katarína Zagorski uvedie predstavenie s prvkami baletu Pozor, porcelán. Združenie MimoOs oslávi svoje piate narodeniny, počas jedného večera pritiahnu diváka bližšie k súčasnému tancu prostredníctvom predstavení Pocitové rozUmenie a Moving Mountains. „Tanečník Lukáš Zahy osvieži naše obrazovkami unavené oči premiérou Stenomúr 2.1.1. Veľmi sa teším, že budeme môcť vidieť aj tanečno-vizuálnu performanciu režiséra a choreografa Radoslava Piovarčiho Charon,“ prezradila Jana Smokoňová, dramaturgička divadla a tanca v Novej Cvernovke.

Leto pod Palmou
Zdroj: Nová Cvernovka

Diváci sa môžu tešiť aj na predstavenie Edward II. od Divadla iks či obľúbený Apokabaret zoskupenia Uhol_92. O pravidelný detský program pod Palmou sa postará bábkové divadlo Morgonrock. Pre rodičov s deťmi je pripravených niekoľko nedeľných predstavení. Pilotný príbeh O čertovi Kolofónovi poteší dynamickými gagmi tých najmenších a množstvom vtipov a narážok aj ich rodičov. Okrem toho odohrá aj stále aktuálne Tri kocky droždia, paródiu na Tri zlaté vlasy deda Vševeda, ktorá pobaví novými dobrodružstvami z výpravy za zlým Koroňákom. Symbolicky v parku, ktorý vznikol v rámci projektu Suť na Park, bude odpremiérovaný aj Čert Kolofón a lovec plastov Zero Waste. Interaktívna hra so silným ekologickým podtextom priblíži deťom základy udržateľného životného štýlu a cirkulárnej ekonomiky.

Letný program Novej Cvernovky v parku ponúkne aj niekoľko skvelých filmov. Dráma Služobníci vyrozpráva príbeh dvoch študentov kňazského seminára v totalitnom Československu. Dokument Jak Bůh hledal Karla, provokatívna road movie, postaví poľské kňazstvo zoči-voči téme sexuálneho zneužívania či vymetania diabla. Príbeh učiteľky, ktorá za erotické video na internete čelí šikanovaniu a problémom v zamestnaní, rozpovie komediálna dráma a víťaz tohtoročného Berlinale Smolný pich aneb pitomý porno.

Leto pod Palmou
Zdroj: Nová Cvernovka

Okrem mnohých ďalších sa už tradične predstavia aj vybrané dokumenty v rámci festivalu Ozveny Ji.hlavy, niektoré dokonca v slávnostnej premiére. Nebude chýbať ani pravidelný Bagbet Swap či diskusie na rôzne témy. „Nová Cvernovka chce byť priestorom stretávania sa rozmanitých komunít a rozdielnych názorov a aj tým napomáhať posilňovať dôveru v spoločnosti. Preto aj počas leta ponúkneme návštevníkom v programe aj citlivé či vážne témy, či už v rámci prehliadky dokumentárnych filmov Ozveny Ji.hlavy, alebo v júli v rámci mesiaca Pride,“ povedal Laco Oravec. Ako dramaturg diskusného programu verí, že práve tadiaľ vedie cesta obnovenia dôvery v demokraciu, v ľudí aj v samého seba.

Domov
Zdieľať
Diskusia