Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. októbra 2021, 20:17
Čas čítania 7:17
Viktor Kniš

Proti Kažimírovi údajne svedčia exkolegovia. Kto je exminister financií a bývalý podpredseda Smeru, ktorého obvinila NAKA?

Proti Kažimírovi údajne svedčia exkolegovia. Kto je exminister financií a bývalý podpredseda Smeru, ktorého obvinila NAKA?
Zdroj: TASR/Martin Baumann
POLITIKA ROBERT FICO
Uložiť Uložené

Aktuálny guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír čelí obvineniam z korupcie. Aká bola jeho cesta na vrchol politiky a ako z nej nakoniec odišiel?

Guvernéra Národnej banky Slovenska Petra Kažimíra v utorok vyšetrovateľ NAKA obvinil z korupcie. Podľa informácií TV Markíza a Aktualít bol údajne prostredníkom medzi súkromným sektorom a rezortom financií, za nešpecifikované služby mal sprostredkovať úplatok pre bývalého šéfa finančnej správy Františka Imreczeho vo výške 50-tisíc eur.

Kažimírov advokát tvrdí, že jeho klient je obvinený z prečinu, a teda nejde o nič závažné. Hrozí mu 5 rokov vo väzení. Samotný Kažimír sa obráti na generálnu prokuratúru a bude žiadať zrušenie obvinenia. „Nemám žiadne informácie a nie som si ani vedomý porušenia zákona, zároveň som nikdy nemal ani žiadny záujem vplývať na akékoľvek konania,“ reagoval. Bývalý minister financií tvrdí, že sa „necíti byť vinný zo žiadneho trestného činu“.

Peter Kažimír patril pred odchodom do NBS medzi 5 najvplyvnejších ľudí v strane Smer-SD. Bol dlhoročným podpredsedom strany Roberta Fica a po páde vlády Ivety Radičovej aj ministrom financií, kde predtým zastával funkciu štátneho tajomníka a učil sa od Jána Počiatka. 

Odporúčané
Ako na 10. poschodí hotela Double Tree by Hilton mali deliť tendre farebnými krúžkami a spôsobiť škodu 42 234 148,40 eur s DPH Ako na 10. poschodí hotela Double Tree by Hilton mali deliť tendre farebnými krúžkami a spôsobiť škodu 42 234 148,40 eur s DPH 1. februára 2021, 14:24

Predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová už skôr avizovala, že nepokoje v bezpečnostných zložkách štátu vznikajú aj z toho dôvodu, že vyšetrovatelia sa dostali privysoko v rámci hierarchie. Zásah policajnej inšpekcie v Národnej kriminálnej agentúre hodnotí Remišová ako nátlakovú akciu. „Samozrejme, že politici Smeru obhajujú správu SIS, pretože sa momentálne vyšetrovanie blížilo k najväčším menám a najväčším sponzorom,“ povedala šéfka Za ľudí. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Prečo NAKA obvinila Petra Kažimíra, ktorý patril medzi 5 najvplyvnejších ľudí v strane Smer-SD.
  • Ako je Kažimír prepojený so spolupracujúcim obvineným Michalom Suchobom.
  • Ako Kažimír kúpil a nevysvetlil luxusnú nehnuteľnosť za milióny v lukratívnej lokalite.
  • Aká bola cesta súčasného guvernéra NBS zo súkromnej sféry do politiky a prečo už nechcel byť po siedmich rokoch ministrom financií. 
  • Ktoré pamätné momenty v politike nemôžeme Kažimírovi zabudnúť.

Kažimír už na NAKA bol, ale ako svedok

Na Prezídiu Policajného zboru súčasný guvernér Národnej banky Slovenska a bývalý minister financií z vlád Smeru vypovedal ešte v auguste. Vyšetrovatelia ho predvolali v rámci kauzy Mýtnik.

„Nezúčastňoval som sa na žiadnej trestnej činnosti ani som ju netoleroval a ani som ju nijakým iným spôsobom neprehliadal,“ povedal Kažimír novinárom pri príchode na NAKA. Uviedol, že ho predvolali ako svedka.


Kažimíra vyzval na odchod z funkcie guvernéra NBS predseda Výboru Národnej rady SR pre hospodárske záležitosti Peter Kremský. Dôvodom sú podľa neho informácie o korupcii na ministerstve financií a finančnej správe v čase, keď stál Kažimír na čele rezortu financií. K výzve sa neskôr pridal aj podpredseda Za ľudí Juraj Šeliga.

Fero dostáva určite menej

Ako prvý spomenul policajtom meno Petra Kažimíra pravdepodobne až obvinený Michal Suchoba, ktorý v tom čase vypovedal cez telemost zo Spojených arabských emirátov. Podnikateľ z IT sektoru sa priznal a v plnom rozsahu spolupracuje s políciou výmenou za nižší trest. 

„V roku 2015 alebo 2016, nepamätám si presne, sa Brhel preriekol a povedal, že minister (Peter Kažimír – pozn. red.) dostáva od neho pol milióna eur. Keď som na neho vypleštil oči, tak mi s úsmevom povedal, že Fero dostáva určite menej,“ citovali Topky.sk zo Suchobovej výpovede.

Odporúčané
Ako chceli Kočner a Bödör „stisnúť Feriho za vajcia" a doraziť Matoviča Ako chceli Kočner a Bödör „stisnúť Feriho za vajcia" a doraziť Matoviča 11. februára 2021, 9:06

Brhel je oligarcha Jozef Brhel a Fero je František Imrecze – bývalý šéf finančnej správy patriacej pod ministerstvo financií, ktoré Kažimír viedol takmer celé dve volebné obdobia. Jozef Brhel aj František Imrecze sú obvinení v rámci kauzy Mýtnik, ktorá sa týka utajených zákaziek za viac ako 42 miliónov eur, za ktoré dodala firma Allexis podnikateľa Michala Suchobu štátu IT systémy.

V neprospech Petra Kažimíra vypovedá bývalý šéf finančnej správy František Imrecze. Tvrdí, že pri digitalizácii finančnej správy odovzdával dodávateľ predraženého projektu podnikateľ Michal Suchoba časť peňazí aj ľuďom z politiky. 

Podľa Imreczeho sa vraj udialo stretnutie, na ktorom sa zúčastnil Miroslav Slahučka, dlhoročný priateľ Petra Kažimíra. Ten zároveň bývalému ministrovi financií výhodne prenajímal a potom predal luxusnú nehnuteľnosť. 

„Na tomto stretnutí ma Miroslav Slahučka informoval, že v súvislosti s plánovaným projektom eKasa a so schválením rozpočtového opatrenia ministrom Petrom Kažimírom požaduje Peter Kažimír províziu vo výške 5 percent z celkovej predpokladanej ceny projektu, čo je podmienkou na schválenie tohto rozpočtového opatrenia,“ vypovedal podľa Aktualít Imrecze.

Čo údajne robil na úrade vlády za Fica s Bödörom

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 99538 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ktorým kamarátom a exkolegom Kažimíra sa darilo získať zákazky, keď bol ministrom.
  • Ako nadobudol luxusnú nehnuteľnosť za milióny.
  • Ako sa Kažimír pomýlil pri poklese cien plynu o 90 %, lebo nesprávne prečítal graf.
Domov
Zdieľať
Diskusia