Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. júna 2021, 9:30
Čas čítania 6:43
Tímea Krauszová

Novinka na trhu sľubuje ženám úľavu od menštruačných bolestí. Vyskúšali sme ich na vlastnej koži, fungujú vôbec?

Novinka na trhu sľubuje ženám úľavu od menštruačných bolestí. Vyskúšali sme ich na vlastnej koži, fungujú vôbec?
Zdroj: Pexels/Polina Zimmerman/volně k užití
ZDRAVIE ŽENSKÉ ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Náplasti sľubujú až 5-dňový efekt, pravidelným používaním by malo nastať citeľné zmiernenie bolestí. Nie je to však lacný špás. Ide o placebo alebo to naozaj zaberá?

Menštruačné kŕče sú príšerné.

Tí, ktorí ich nezažívajú, to často nevedia naplno pochopiť, no kŕče, bolesti, slabosť, závraty a nutkanie na vracanie ťa reálne môžu odstaviť. Nevládzeš ísť do školy či do práce, lebo ledva vládzeš existovať. Podľa tejto štúdie až 85 % žien má počas menštruácie bolesti a kŕče a približne tretinu z nich dokážu odrovnať. Okrem toho pociťujú aj zmeny nálad a vyčerpanosť.

A tak my ženy siahame po pomôckach. Hltáme tabletky, skúšame rôzne jogy a iné cvičenia, vyraďujeme a zaraďujeme rôzne skupiny potravín, minerály či bylinné čaje.

Masturbujeme, ohrievame sa plyšovými hračkami, krčíme sa na posteli v jedinej polohe, v ktorej to ako-tak ide vydržať, alebo na seba dlhé minúty púšťame horúci prúd vody. A len s opovrhovaním sledujeme televízne reklamy, kde veselé, chudé a stereotypne krásne ženy poskakujú od šťastia, lebo opäť síce majú svoje dni, no s konkrétnou značkou vložiek či tampónov o nich vraj ani nevedia.

menštruácia, menštruačné bolesti, žena
Zdroj: Pexels/Polina Zimmerman/na voľné použitie

Po takmer 13 rokoch kŕčov som teda s nadšením naskočila na možnosť vyskúšať si revolučnú pomôcku v boji s bolesťami. Náplasti, ktoré čisto fyzikálnym spôsobom (bez uvoľňovania analgetík či iných liečiv) pôsobia až päť dní a redukujú kŕče, zneli ako dar z nebies. Naozaj fungujú? 

Odporúčané
Zisťovali sme, čo NAOZAJ zaberá na menštruačné bolesti: neznesiteľné kŕče a bolesť na odpadnutie zažívať nemusíš Zisťovali sme, čo NAOZAJ zaberá na menštruačné bolesti: neznesiteľné kŕče a bolesť na odpadnutie zažívať nemusíš 7. marca 2021, 9:30

Nalepíš a žiješ

Náplasti Fit Therapy Lady neobsahujú žiadne liečivo, ktoré by vypúšťali cez kožu do organizmu. Namiesto toho by mali fungovať na fyzikálnom princípe a príbalový leták sľubuje množstvo výhod. Používanie náplastí by malo „zvyšovať prirodzenú samoliečiacu schopnosť tela“, úľava od bolesti by sa mala pravidelným používaním zvyšovať, pričom viditeľná úľava má prísť po dvoch-troch cykloch s náplasťami, sľubujú na webe.

Balenie obsahuje náplasť na kríže (väčšia, podlhovastá) a dve menšie, ktoré si máš nalepiť na úroveň vaječníkov. V jednej krabičke sú dve súpravy a predáva sa zhruba za 20 €. Musíš naozaj dodržať pokyny na obale, inak sa ti náplasť odlepí a ani zďaleka nevydrží sľubovaných päť dní.

Lepiť ju treba na suchú a napnutú kožu (radšej nech je pokrčená pri bežnom nosení, než aby sa natiahla) a po nalepení treba 2 minúty počkať bez pohybu. Obliekanie aj obyčajný pohyb po byte v spodnej bielizni však spôsobili, že mi náplasti na koži nevydržali.

menštruácia, náplasti
Zdroj: Instagram/@giadaguerracolosi

Ja som náplasti testovala tri mesiace po sebe. Zapojila som sa do štúdie spolu so zhruba dvesto ďalšími ženami, takže som ich ako ostatné účastníčky dostala bezplatne domov. Ako protislužbu som vyplnila po každom cykle dotazník.

Odporúčané
Aké sú menštruačné nohavičky Snuggs? Chvíľami zabudneš, že máš svoje dni Aké sú menštruačné nohavičky Snuggs? Chvíľami zabudneš, že máš svoje dni 30. mája 2021, 12:30

Fyzika je nová chémia

Môj prvý dojem bol pozitívny. Veľkú deku či zohriateho plyšáka do práce vziať asi nemôžeš, no malinké náplasti pod oblečením nevidno. Ak ich dobre nalepíš, vydržia skutočne päť dní vrátane tréningov a sprchovania sa.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 99294 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako našej redaktorke zabrali náplasti po prvom mesiaci.
  • Či po štvrťroku ženy naozaj cítili rozdiel v bolestivosti menštruácie.
  • Čo hovoria na náplasti gynekológovia a aké s nimi majú skúsenosti.
  • Na akom princípe náplasti fungujú a čo sú ich najväčšie výhody a nevýhody.
Domov
Zdieľať
Diskusia